Ο Ζελένσκι ακυρώνει τις ουκρανικές εκλογές για να εδραιώσει τη δικτατορική του εξουσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου την ακύρωση των ουκρανικών εκλογών. Η ακύρωση των εκλογών έρχεται καθώς όλο και περισσότεροι δυτικοί σχολιαστές επισημαίνουν τις δικτατορικές τάσεις του Ζελένσκι, οι οποίες επιδεικνύονται και πάλι μετά την ακύρωση των εκλογών με το πρόσχημα πως πρέπει να επικεντρωθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία, μια σύγκρουση που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, κάτι που επισημαίνουν και πάλι δυτικοί εμπειρογνώμονες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, με τις επόμενες να είναι προγραμματισμένες για το Μάρτιο του 2024, καθώς ο Ζελένσκι ορκίστηκε στο αξίωμα το Μάιο του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η πενταετής θητεία του θα λήξει τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είναι προφανές πως ο Ζελένσκι επέλεξε αντ' αυτού να διατηρήσει το δικτατορικό του καθεστώς παρά να διακινδυνεύσει να χάσει μια εκλογική αναμέτρηση την οποία θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει λόγω της πίεσης της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για να συνεχίσει την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατία.

"Και τέλος, τα κύματα οποιουδήποτε πολιτικά διχαστικού πράγματος πρέπει να σταματήσουν", δήλωσε ο Ζελένσκι μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης των εκλογών. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τώρα είναι η ώρα της άμυνας, η ώρα της μάχης που καθορίζει την τύχη του κράτους και του λαού, όχι η ώρα των χειρισμών, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία. Πιστεύω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές".

"Και αν χρειάζεται να δώσουμε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι, υπάρχουν δομές στο κράτος που είναι ικανές να δώσουν τέλος σε αυτή και να δώσουν στην κοινωνία όλες τις απαραίτητες απαντήσεις, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για συγκρούσεις και για το παιχνίδι κάποιου άλλου εναντίον της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ωλένα Ζελένσκα δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως δε γνωρίζει αν ο Βολοντίμιρ θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024. Η Ζελένσκα είχε επίσης δηλώσει τότε ότι η ικανότητα της χώρας να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα μπορούσε να επηρεάσει το αν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

"Θα εξαρτηθεί επίσης από το αν η κοινωνία μας θα τον χρειάζεται ως πρόεδρο, αν θα αισθανθεί πως η ουκρανική κοινωνία δε θα τον επιθυμεί πλέον ως πρόεδρο, πιθανότατα δε θα θέσει υποψηφιότητα", δήλωσε τότε η Πρώτη Κυρία. "Αλλά θα τον υποστηρίξω όποια απόφαση και αν πάρει".

Ο Ζελένσκι, στην ανακοίνωσή του, σημείωσε επίσης τη σημασία της αποχής από μεγαλοπρεπείς εορτασμούς και διχαστικά πολιτικά θέματα σε καιρό πολέμου, αναγνωρίζοντας τα δεινά και τις απώλειες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Κάλεσε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και δομές να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχών, του στρατού, των νομοθετών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

"Ελπίζω ότι όλες οι αρμόδιες δομές και αρχές θα δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Αυτό ισχύει για τις πολιτικές αρχές, το στρατιωτικό στοιχείο του κράτους, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Verkhovna Rada, την Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου", δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Στην ίδια ανακοίνωση για την ακύρωση των εκλογών, ο Ζελένσκι τόνισε "την ανάγκη να διοχετευθούν όλοι οι κρατικοί πόροι, ο προϋπολογισμός, η προσοχή, τα συναισθήματα και οι προσπάθειες" προς τη νίκη της χώρας του. Ο Ζελένσκι ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη διάθεση των πόρων του προϋπολογισμού προς την αμυντική βοήθεια έναντι των έργων υποδομής, δηλώνοντας πως αυτή είναι "η σωστή προσέγγιση" για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Αντίθετα, ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως δικαιολογία για να ενισχύσει την εξουσία του και τον ασφυκτικό έλεγχο του καθεστώτος στην Ουκρανία. Οι δικτατορικές τάσεις του Ζελένσκι έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές στη Δύση, με τον Αμερικανό συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη Ντάνιελ Ντέιβις να λέει ότι η σημερινή κατάσταση στο Κίεβο μοιάζει με εκείνη λίγο πριν από την κατάρρευση του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος.

"Κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ αρνήθηκε την πραγματικότητα και επαναλάμβανε ξανά και ξανά: "Θα νικήσουμε". Και τώρα, δυστυχώς, όσο δυσάρεστο κι αν θα ήταν για εμάς να το παραδεχτούμε, ο Ζελένσκι πέφτει στην ίδια κατάσταση", ανέφερε στο κανάλι του στο YouTube.

Ο εμπειρογνώμονας παρατηρεί ότι ο Ζελένσκι επιμένει πως ο στρατός της χώρας του έχει πολλές πιθανότητες να θριαμβεύσει έναντι των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για να το πιστέψει αυτό. Αν και κάνει την αναλογία με τον Χίτλερ, δεν εμβαθύνει περισσότερο πέρα από αυτό.

Παρ' όλα αυτά, στις αρχές του μήνα, ο Oleksii Arestovych, σύμβουλος του Zelensky στην Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως "δικτάτορα" που έχει πάρει "διαζύγιο από την πραγματικότητα".

Εξηγώντας βαθύτερα από τον Ντέιβις, ο Αρεστόβιτς είπε: "Πρώτον, κάποιος συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και, αντί να ακολουθήσει τον κανονικό δρόμο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επιλέγει την στασιμότητα. Στη συνέχεια, κάποιος εκτρέφει τη μαζική διαφθορά. Στη συνέχεια, κάποιος γεννά μίσος για κάθε άποψη διαφορετική από τη δική του".

Οι δηλώσεις του Αρέστοβιτς έγιναν πριν ο Ζελένσκι ανακοινώσει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών του 2024. Είναι αναμενόμενο ότι με την ανακοίνωση της ακύρωσης των εκλογών, το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στην Ουκρανία θα γνωρίσει ακόμη περισσότερες ρωγμές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail