Γιατί ο παγκόσμιος συνασπισμός κατά της Χαμάς που προωθείται από τον Μακρόν είναι κακή ιδέα

Christοphe Εna / POOL / ΑFP
Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να επαναπροσδιοριστεί μια διεθνής προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους για να βοηθήσει το Ισραήλ να πολεμήσει τον πόλεμό του


Rachel Marsden, αρθρογράφος, πολιτική στρατηγιστής και οικοδεσπότης ανεξάρτητων εκπομπών ομιλίας στα γαλλικά και τα αγγλικά - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη εβδομάδα, δίπλα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την ανακύκλωση του παγκόσμιου συνασπισμού 86 Εθνών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) για να επικεντρωθεί στη Χαμάς.

"Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, στόχος της οποίας είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Αυτή είναι και η περίπτωση του ISIS, της Αλ Κάιντα, όλων όσων συνδέονται μαζί τους, είτε με πράξεις είτε με προθέσεις", δήλωσε ο Μακρόν, προδίδοντας μια σύντομη και επιλεκτική μνήμη. Ο δηλωμένος στόχος του ΙΚ δεν ήταν να εξαλείψει το Ισραήλ-ήταν να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, και στη συνέχεια να το διευρύνει σε αραβικές χώρες. Το ισλαμικό κράτος αποτελούσε πρωτίστως απειλή για την σταθερότητα της Συρίας – της ίδιας χώρας της οποίας η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί της εμπόδισαν ενεργά τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, κάνοντας μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ μέσω της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των τζιχαντιστών "Σύριων ανταρτών" που υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο και τη CIA. Όσον αφορά την Αλ Κάιντα, το Ισραήλ φέρεται να βοήθησε σε κάποιο σημείο να θεραπεύσει τραυματίες μαχητές από την ομάδα που πολεμούσαν τον κοινό εχθρό τους, την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, στη Συρία-με τη σειρά του παρεμποδίζοντας αποτελεσματικά τον αγώνα κατά του ΙΚ, καθώς η Συρία και η Χεζμπολάχ εργάστηκαν για να το καταστρέψουν.

Ο Παγκόσμιος συνασπισμός εναντίον του Ντάες (άλλο όνομα για το ΙΚ), που ιδρύθηκε το 2014, απέκλεισε ρητά τη Ρωσία, της οποίας η πρόσκληση από τη Δαμασκό να την βοηθήσει να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή μπορεί να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό για την σταθεροποίηση της Συρίας, και το γεγονός ότι είναι σπάνιο να ακούμε καν οποιαδήποτε συζήτηση πια για το ISIS. Η συμμετοχή της Ρωσίας στην εξουδετέρωση της τρομοκρατικής ομάδας, σε συνδυασμό με την άρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εισβολή της Ουάσινγκτον στη Συρία, πέρα από την κατάρρευση του πλούσιου σε πετρέλαιο κουρδικού τμήματος, ήταν το απόλυτο κλειδί για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Έτσι, με προφανώς λίγα για να κάνει τώρα, ο Μακρόν συνιστά ότι ο συνασπισμός που ως επί το πλείστον κάθισε και παρακολούθησε – ενώ η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία έκαναν τη βαριά ανύψωση – να αναλάβουν τη Χαμάς. Ποιος πιστεύει ότι θα κάνει τη δουλειά αυτή τη φορά; Η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να αποκλείεται από τον συνασπισμό; Η Συρία, η οποία έλαβε πρόσφατα εισερχόμενα πυραυλικά πυρά από το Ισραήλ; Οι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ του Ιράν, οι οποίοι έχασαν 1.000 άνδρες που πολεμούν στη Συρία-και τους οποίους ο Νετανιάχου έχει τοποθετήσει στο ίδιο καλάθι με τη Χαμάς ως εχθρό του Ισραήλ; Καλή τύχη με αυτό.

Έτσι, με τους πιο αποτελεσματικούς μαχητές κατά του ισλαμικού κράτους να αποκλείονται από την καταπολέμηση της Χαμάς, ποιος έχει απομείνει στον προτεινόμενο συνασπισμό του Μακρόν; Υπάρχει ο Παγκόσμιος Νότος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αφρικανικών χωρών που μόλις έδιωξαν τα γαλλικά στρατεύματα για τις δικές τους αποτυχημένες αντιτρομοκρατικές αποστολές που οδήγησαν σε πολλαπλά πραξικοπήματα και την άνθηση του τζιχαντισμού. Είναι αμφίβολο ότι αυτά τα έθνη θα είναι τώρα πρόθυμα να ξεκινήσουν μια ακόμη αντιτρομοκρατική αποστολή μαζί με τις ίδιες δυνάμεις που μόλις απέλασαν.

Στη συνέχεια, υπάρχουν όλα εκείνα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που σκέφτονται ήσυχα αυτό που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόλμησε να πει δυνατά την περασμένη εβδομάδα – πως η βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε σχεδόν χίλιους αμάχους και εκατοντάδες στρατιωτικούς και προσωπικό ασφαλείας νεκρούς, "δεν συνέβη στο κενό". Φυσικά, υπαινίχθηκε την μακροχρόνια, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ καταπίεση των αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ. Η δήλωσή του θέτει ένα ακόμη ερώτημα: είναι η Χαμάς πραγματικά μια παγκόσμια απειλή; Ή μήπως είναι μόνο το πρόβλημα του Ισραήλ;

Οι αντι-ισραηλινές αναταραχές έχουν αντηχήσει έξω από την άμεση ζώνη σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι διαδηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς. Αντ ' αυτού, οι πολίτες αλλού στον κόσμο απλώς αντιδρούν στις αντιληπτές αδικίες, ιδιαίτερα υπό το φως αυτού που θεωρούν ότι είναι μια συντριπτικά φιλο-ισραηλινή προκατάληψη εκ μέρους του Δυτικού κατεστημένου, η οποία αρχικά και δραστικά ελαχιστοποίησε τις ανησυχίες για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων. Έτσι, οποιαδήποτε παγκόσμια δράση εναντίον της Χαμάς φαίνεται μάταιη.

Ο συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους στόχευσε την προπαγάνδα της τρομοκρατικής ομάδας, με την ιστοσελίδα του να δηλώνει πως "η χρήση των κοινωνικών μέσων που συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις είναι καλά τεκμηριωμένη". Σε απάντηση, οι εταίροι του Συνασπισμού συνεργάζονται για να αποκαλύψουν τα ψεύδη που βρίσκονται στην καρδιά της ιδεολογίας του. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν αυτό, αλλά γιατί να ενοχλούν όταν υπάρχει ήδη ανοιχτή συζήτηση μεταξύ εκείνων που έχουν την ευκαιρία να δουν αναφορές από το έδαφος και να αξιολογήσουν την κατάσταση για τον εαυτό τους; Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης ότι δεν προωθούν τη δική τους προπαγάνδα με το πρόσχημα της καταπολέμησής της – όλα για να εξασφαλίσουν ένα πλεονέκτημα για την προτιμώμενη αφήγησή τους.

Απλά σκεφτείτε το πρόσφατο παράδειγμα προπαγάνδας που εκπέμπεται από έναν από τους αυτοαποκαλούμενους Φύλακες της αλήθειας: την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Η Ρωσία και η Χαμάς είναι όμοιες... η ουσία τους είναι η ίδια", είπε. Μπα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου τα ίδια. Και ούτε καν το Ισραήλ το λέει αυτό, αλλά ακόμα, " ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να σκουπίσει την Ουκρανία από τον χάρτη. Η Χαμάς, υποστηριζόμενη από το Ιράν, θέλει να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη", εξήγησε η φον ντερ Λάιεν. Εκτός από την θερμή άποψη για τις προθέσεις του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, είναι σαν να λέμε ότι αφού ο Γουόρεν Μπάφετ έχει τραπεζικό λογαριασμό και εγώ έχω τραπεζικό λογαριασμό, τότε είμαι και δισεκατομμυριούχος. Αυτό είναι ακριβώς το είδος της ανοησίας που καταλήγουν οι δυτικές εκστρατείες κατά της προπαγάνδας.

Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει το ΙΚ. Εάν αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα, τότε απλώς πετάξτε τον στα σκουπίδια. Πόσες παρεμβατικές οντότητες χρειάζεται η Δύση να ηγηθεί, ούτως ή άλλως; Υπάρχουν ήδη περισσότερα από αρκετά οχήματα και μηχανισμοί συντονισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών, την προπαγάνδα και τις επιχειρήσεις ασφαλείας. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η καλύτερη υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ όταν Αιγύπτιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί για την επικείμενη επίθεση της Χαμάς. Σχετικά με το μόνο πράγμα που θα βοηθούσε η πιο άχρηστη γραφειοκρατία υπό την ηγεσία της Δύσης είναι η ίδια η πείνα της Δύσης για περισσότερα από αυτά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail