Γιατί η ΕΕ φοβάται να κάνει ένα ριψοκίνδυνο αντιρωσικό βήμα

pixabay / Mediamodifier
Freepen.gr - Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αποκατάσταση της Ουκρανίας έχει προκαλέσει ανησυχίες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αναφέρει το Politico.

«Εμείς, μαζί με τις χώρες της G7 και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια διαρθρωτική λύση για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία που δεν αποσταθεροποιεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντρ ντε Κρος.

Σημείωσε πως η κατάσχεση απαιτεί νομική βάση και δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιηθούν τέτοια κεφάλαια που να μην έχουν τρομερές συνέπειες για την οικονομία.

Η ΕΕ έχει από καιρό προτείνει τη χρήση περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα στρεβλώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, αναφέρει το άρθρο. 

Ειδικότερα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θέλουν διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρειαστεί να αναλάβουν όλους τους νομικούς και οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με μια τέτοια κίνηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail