Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται διπλωματικό σφυροκόπημα

pixabay / BruceEmmerling
Ένας από τους στόχους της διπλωματίας είναι να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό λόγων και πράξεων για να κερδίσει την υποστήριξη άλλων χωρών. Ξέρετε ότι κάνετε μεγάλη διπλωματική δουλειά όταν ακόμη και οι αντίπαλοί σας είναι δίπλα σας. Αντίστροφα, όταν αρχίζετε να δέχεστε απώθηση από χώρες που θεωρούσατε συμμάχους ή επιχειρηματικούς εταίρους για το τι λέτε και τι κάνετε, τότε η διπλωματία σας είναι χάλια.
 
Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ανέφερα τον Πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, έναν κ. Erdan, στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Είναι ένας παθιασμένος τύπος με μια απίστευτα βαρετή προσωπικότητα. Μπορείτε να πείτε ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ ως πωλητής στη ζωή του. Η προσέγγισή του περιγράφεται καλύτερα ως μια μπουλντόζα που λειτουργεί με καύσιμο νίτρο. Και οι επιθετικές, καυστικές παρουσιάσεις του αποξενώνουν χώρες στις οποίες το Ισραήλ έχει βασιστεί στο παρελθόν — για την ακρίβεια , την Ιορδανία, την Τουρκία και την Κίνα. Τα παρακάτω τρία βίντεο είναι η μεταφορική κλωτσιά στη βουβωνική χώρα του Ισραήλ. Εάν ο λαός του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών αγνοήσει αυτά που λένε αυτές οι τρεις χώρες, θα κάνουν ένα τραγικό λάθος και πιθανότατα θα λάβουν μέτρα που θα επιδεινώσουν την κρίση.

Πρώτη είναι η όμορφη και έξυπνη Βασίλισσα της Ιορδανίας. Πιστεύετε ότι η Τζιλ Μπάιντεν είναι ικανή να συνεχίσει αυτού του είδους τη συζήτηση; Η βασίλισσα Ράνια χτύπησε πραγματικά τα νεύρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο συγγραφέας της Daily Mail υπέστη το δημοσιογραφικό ισοδύναμο μιας κρίσης επιληψίας:
 
Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας εκσπλαγχνίστηκε σήμερα για μια εξαιρετικά ειλικρινή συνέντευξη στην οποία επιτέθηκε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το χτύπημα της Γάζας και αναρωτήθηκε εάν όντως ισραηλινά μωρά είχαν σκοτωθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη με τη βετεράνο ρεπόρτερ του CNN, Κριστιάνε Αμανπούρ χθες το βράδυ, η βασίλισσα Ράνια – της οποίας οι γονείς είναι παλαιστινιακής καταγωγής αλλά μεγάλωσε στο Κουβέιτ – είπε ότι υπήρχε ένα «φαινόμενο διπλό πρότυπο» σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη συμπάθεια για τα θύματα του πολέμου.

Έκανε μια σύντομη παραδοχή ότι «φυσικά» καταδίκασε τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς, αλλά μίλησε κυρίως για την ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη των Παλαιστινίων και για διακοπή των χερσαίων επιδρομών του Ισραήλ.

Δείτε μόνοι σας το βίντεο και μετά εξηγήστε τι ήταν τόσο απαράδεκτο.
 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δε θα λάβει καμία πρόσκληση από τον Μπίμπι Νετανιάχου για τη φετινή Χανουκά, αφού επέμεινε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτικό κίνημα. Αυτή η στροφή της φράσης κατέστρεψε κάθε πιθανότητα η Τουρκία να μεσολαβήσει στον πόλεμο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η τελευταία ομιλία του Ερντογάν είναι μια κρυφή απειλή για στρατιωτική επέμβαση. Εάν συμβεί αυτό, πείτε αντίο στο ΝΑΤΟ.
 

Υπάρχει μια ωμή αλλά ποιητική έκφραση στα Αγγλικά — «Μην σκας εκεί που τρως». Αυτό σημαίνει ότι μην κάνετε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο ή θα μολύνουν κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή σας. Φαίνεται ότι το Ισραήλ πέταξε το παντελόνι του και έκανε μια διακόσμηση με κόπρανα στο τραπέζι του φαγητού όταν ο Πρέσβης Ερντάν τα έβαλε έμμεσα με την Κίνα. Ο διάλογος του πρέσβη Ερντάν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ερμηνεύτηκε από τους Κινέζους ως άδικη επίθεση στο Πεκίνο. Το Ισραήλ, μέχρι τώρα, απολάμβανε μια ισχυρή εμπορική σχέση με το Πεκίνο. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και ενημερώστε με — πόσο θυμωμένοι είναι οι Κινέζοι;


Καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς μπαίνει στην τρίτη του εβδομάδα, το Ισραήλ χρειάζεται περισσότερους φίλους, όχι λιγότερους. Δεν είμαι σίγουρος πώς μοιάζει μια στρατιωτική νίκη κατά της Χαμάς, αλλά αναγνωρίζω μια καταστροφή δημοσίων σχέσεων. Ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ευρώπης, υποβαθμίζεται στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
 

Καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς μπαίνει στην τρίτη του εβδομάδα, το Ισραήλ χρειάζεται περισσότερους φίλους, όχι λιγότερους. Δεν είμαι σίγουρος πώς μοιάζει μια στρατιωτική νίκη κατά της Χαμάς, αλλά αναγνωρίζω μια καταστροφή δημοσίων σχέσεων. Ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ευρώπης, υποβαθμίζεται στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail