Ισραηλινά κέρδη και απώλειες στην πόλη της Γάζας

Freepen.gr - Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνεχίζουν να προελαύνουν στην πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της, παρά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν λόγω της σθεναρής αντίστασης που προέβαλε το Κίνημα Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, γράφει το southfront.press.

Στις 12 Νοεμβρίου, στρατεύματα της εφεδρικής ταξιαρχίας Harel των IDF κατέλαβαν την περιοχή al-Karameh στη βόρεια Γάζα. Η περιοχή, η οποία πήρε το όνομά της από ένα τοπικό νοσοκομείο, βρίσκεται ακριβώς μεταξύ της πόλης Μπέιτ Χανούν και του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.

Την ίδια ημέρα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, εισέβαλε και κατέλαβε το λιμάνι της Γάζας.

Οι IDF επέκτειναν τον έλεγχό τους στην πόλη της Γάζας στις 13 Νοεμβρίου. Η επίλεκτη μονάδα καταδρομέων Shayetet 13 του ισραηλινού ναυτικού και η 401η τεθωρακισμένη ταξιαρχία πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο Rantisi της πόλης της Γάζας.Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι τα στρατεύματά τους βρήκαν στο νοσοκομείο όπλα και πληροφορίες σχετικά με ομήρους που είχαν ληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα βίντεο που δημοσίευσε το IDF δεν έδειξαν πολλά που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.Στις 14 Νοεμβρίου, οι IDF σημείωσαν περισσότερα κέρδη στην παραλία της Γάζας. Η 162η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, η οποία εισήλθε στη Γάζα από το βορρά, ολοκλήρωσε την κατάληψη του στρατοπέδου al-Shati και συνδέθηκε με την 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, η οποία εισήλθε στη Λωρίδα από τα ανατολικά, φτάνοντας στην παραλία.

Επίσης, στις 14 Νοεμβρίου, στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Ταξιαρχίας Πεζικού Golani κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς στις γειτονιές Sheikh Ijlin και Rimal της πόλης της Γάζας.

Μεταξύ των χώρων που κατέλαβαν οι IDF ήταν το κοινοβούλιο της Χαμάς, το κυβερνητικό της συγκρότημα και το αρχηγείο της αστυνομίας. Καταλήφθηκε επίσης το σπίτι του κυβερνήτη στη Γάζα, το οποίο φέρεται να φιλοξενούσε διοικητές του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς.

Την επόμενη μέρα, στις 15 Νοεμβρίου, οι IDF επιτέθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι, ασθενείς και πρόσφυγες. Η ισραηλινή ηγεσία ισχυρίζεται πως το κύριο κέντρο στρατιωτικής διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά δεν βρέθηκαν όμηροι ή ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς. Η τύχη των πολιτών που έχουν παγιδευτεί εκεί παραμένει ασαφής.

Τα ισραηλινά στρατεύματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες κατά την προέλασή τους στην πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της. Στις 11 Νοεμβρίου, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι 160 οχήματα των IDF έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα στις 27 Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως άλλα 20 οχήματα επλήγησαν μεταξύ 12 και 13 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, οι IDF έχουν χάσει τουλάχιστον 48 στρατιώτες στη βόρεια Γάζα από τις 15 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 260 άλλοι φέρονται να έχουν τραυματιστεί.

Συνολικά,οι IDF φαίνεται να βρίσκονται καθ' οδόν για την κατάληψη των υπόλοιπων τμημάτων της πόλης της Γάζας. Ωστόσο, η Χαμάς και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν. Ενώ τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.250 ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θυμάτων ήταν άμαχοι. Οι παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις δεν υπέστησαν πολλές απώλειες και είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι διατηρούν μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων και υποδομών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail