Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Ακόμα χειρότερα, μια από τις παλαιότερες χώρες και πολιτισμούς του κόσμου, που εκτείνεται σε χιλιετίες και ξεκινά με το αρχαίο βασίλειο της Ουράρτου πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια, η Αρμενία κοιτάζει προς την άβυσσο, καθώς ο υποστηριζόμενος από το ΝΑΤΟ "ηγέτης" της συνεχίζει να παίρνει τη μια κακή απόφαση μετά την άλλη. Τα θύματα αυτής της απερίσκεπτης (στην καλύτερη περίπτωση, αν και ο καταλληλότερος όρος θα ήταν προδοτική) "στρατηγικής" είναι ο αρμενικός λαός, τόσο στο Αρτσάχ όσο και στην ίδια την Αρμενία.
Οι πρώτοι έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα και ζουν τώρα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ η πολυετή πατρίδα τους ρημάζεται από τους Αζέρους εισβολείς. Από την άλλη πλευρά, οι δεύτεροι κινδυνεύουν να περάσουν τα ίδια, καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η νεοοθωμανική σύμμαχός του Τουρκία συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Αρμενία. Από την πλευρά του, ο Πασινιάν συνεχίζει την αυτοκτονική στροφή προς την πολιτική Δύση που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ερεβάν για να αποσταθεροποιήσει τη νότια περιφέρεια της Μόσχας. Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν εκτυλισσόταν η έξοδος των Αρμενίων του Αρτσάχ, ο Πασινιάν συναντήθηκε με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολόν, η οποία υποσχέθηκε "υποστήριξη" στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου, μεταξύ άλλων με αποστολές όπλων. Πολύ λίγο, πολύ αργά, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, όσο η Γαλλία μπορεί να βγάλει κάποια χρήματα για το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της, αυτό είναι "απολύτως καλό και ωραίο".
Τα συνεχιζόμενα δεινά του αρμενικού λαού είναι δευτερεύοντα, όπως φαίνεται, καθώς το Ερεβάν συνεχίζει να γέρνει προς το Παρίσι. Σύμφωνα με την Quest-France, η Αρμενία έλαβε έως και 24 γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού "Bastion" (APC) που προορίζονταν αρχικά για το καθεστώς του Κιέβου.
Η τελευταία ισχυρίζεται ότι απέρριψε τα τεθωρακισμένα οχήματα λόγω της ανεπαρκούς προστασίας τους, αν και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο τα ΤΟΜΑ δεν παραδόθηκαν στην Ουκρανία (παρά την υποσχεθείσα δωρεά από τον κατασκευαστή) είναι ότι το Ερεβάν ήταν πρόθυμο να τα πληρώσει. Η τιμή δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά διάφορες πηγές αναφέρουν ότι κυμαίνεται γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ το καθένα, ένα υπέρογκο ποσό για την ολοένα και πιο ταμειακά ταλαιπωρημένη Αρμενία που θα έπρεπε να έχει άλλες προτεραιότητες.
Οι εξαιρετικές επιδόσεις των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) θα έπρεπε να είχαν ωθήσει έναν σοφό Αρμένιο ηγέτη να τα αποκτήσει από τη Μόσχα, μια κίνηση που όχι μόνο θα αναζωπύρωνε τη μακραίωνη συμμαχία τους, αλλά και θα παρείχε μια πολύ πραγματική και δοκιμασμένη στη μάχη ικανότητα αποτροπής ή/και ήττας περαιτέρω τουρκοαζερικής επιθετικότητας. Αλλά δυστυχώς, ο αρμενικός λαός είναι άτυχος που έχει τον Pashinyan στην εξουσία. Για να καταδείξουμε πόσο θεαματικά ανίκανος είναι, μπορούμε να συγκρίνουμε το κόστος και την απόδοση ενός μόνο ρωσικού "Lancet" και του γαλλικού "Bastion". Το πρώτο κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια, ενώ το δεύτερο κοστίζει πάνω από 400.000 δολάρια. Αυτό θα σήμαινε ότι στην τιμή ενός APC "Bastion", το Ερεβάν θα μπορούσε να αποκτήσει τουλάχιστον 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Lancet".
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μια αντιαρματική παραλλαγή του "Lancet" καταγράφηκε να καταστρέφει τα γερμανικά άρματα μάχης "Leopard 2" (που κόστιζαν πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια το καθένα), ένα από τα καλύτερα στο ΝΑΤΟ, τι πιθανότητες θα μπορούσε να έχει το APC "Bastion"; Έτσι, οι μαχητικές επιδόσεις του "Lancet" ξεπερνούν κατά πολύ την τιμή του, καθιστώντας το ένα από τα πιο οικονομικά αποδοτικά όπλα της εποχής μας. Ακόμα χειρότερα, η Αρμενία αγόρασε έως και 24 APC "Bastion", πράγμα που σημαίνει πως σπατάλησε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση σχεδόν 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών "Lancet" που θα παρείχαν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι οποιασδήποτε πιθανής αζέρικης δύναμης εισβολής. Ωστόσο, οι στρατηγικοί λανθασμένοι υπολογισμοί του Ερεβάν δε φαίνεται να περιορίζονται μόνο στην καταστροφική στρατιωτική σκέψη. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές ότι η κυβέρνηση Pashinyan θα παράσχει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου.
Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), επικαλούμενο "έναν εξέχοντα milblogger του Κρεμλίνου" (που δεν προσδιορίζεται στο κείμενο, αλλά προφανώς αναφέρεται στον Militarist) και άλλες ρωσικές πηγές, ισχυρίζεται ότι η Αρμενία φέρεται να συμφώνησε να μεταβιβάσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς "Tochka-U" στο Κίεβο και πως υποτίθεται ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Στις 9 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαχάν Κοστανιάν διέψευσε κάτι τέτοιο, ενώ το αρμενικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις αναφορές σχετικά με την υποτιθέμενη αποστολή πυραύλων στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Ωστόσο, άλλες πηγές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία όχι μόνο προχωρά, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει και συστήματα αεράμυνας, όπως οι παλαιότεροι S-300 και τα μικρού βεληνεκούς "Osa-AK".
Οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί και ελπίζουμε ότι σύντομα θα διαψευστούν, αλλά η δυσπιστία της Μόσχας προς το καθεστώς Πασινιάν δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί παράλογη. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Armen Grigoryan συναντήθηκε πρόσφατα με τον επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, έναν από τους πιο εξέχοντες αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου. Η συμμετοχή ενός από τους πιο υψηλόβαθμους Αρμένιους αξιωματούχους σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στην Ουκρανία σίγουρα δε θα καθησυχάσει τη Ρωσία πως η Αρμενία μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος. Αυτό εξηγεί γιατί διατυπώθηκαν εξαρχής οι ισχυρισμοί, καθώς η Μόσχα δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το τι είδους συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες έγιναν κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος συνεδρίου. Εάν οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές, η ζημιά στις ρωσο-αρμενικές σχέσεις θα μπορούσε να είναι ανεπανόρθωτη.
Παρά την παλαιότητα και την απαξίωσή του έναντι του ρωσικού στρατού, το πυραυλικό σύστημα "Tochka-U" μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολιτικών στόχων, όπως αποδεικνύεται από την αδιάκριτη χρήση όλων των ειδών των όπλων από το καθεστώς του Κιέβου εναντίον πόλεων και κωμοπόλεων σε όλη την Ουκρανία, ακόμη και ορισμένων στη Ρωσία. Επιπλέον, εάν το Ερεβάν διαθέτει πράγματι εκατοντάδες πυραύλους "Tochka-U", τίθεται το προφανές ερώτημα, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία του Αρτσάχ; Ακόμα χειρότερα, αν η Αρμενία όντως στείλει τα συστήματα "Osa-AK" και S-300 SAM (πυραύλους εδάφους-αέρος) στο Κίεβο, εισάγοντας παράλληλα τα πολύ πιο ακριβά γαλλικά συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς "Mistral", αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα τον τελευταίο καιρό. Δεδομένου ότι σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη τέτοιων αυτοκτονικών κινήσεων στο Ερεβάν, ποιος θα μπορούσε να επικρίνει την υποψία της Μόσχας;
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr