Το Κίεβο αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πεδίο της μάχης και στα μετόπισθεν

Freepen.gr - Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον ουκρανικό στρατό σε πολλές κατευθύνσεις του μετώπου.

Όπως γράφει το southfront.press, χθες το βράδυ ακούστηκαν εκρήξεις στις περιοχές Μυκολαίβ και Ντνιπροπετρόφσκ. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο Krivyi Rih και στο Voznesensk, όπου βρίσκεται το ομώνυμο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές ομάδες εφόδου δεν σταματούν και συνεχίζουν την επίθεση στο νότιο τμήμα της Αβντέεβκα. Παρά τη σθεναρή αντίσταση και τα βαριά οχυρωμένα οχυρά του ουκρανικού στρατού, σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανική ζώνη έχει ήδη περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να διαμαρτύρεται για την ανάπτυξη ρωσικών βομβών διασποράς μεγάλης χωρητικότητας στην περιοχή. Νωρίτερα, βίντεο από τα μέτωπα επιβεβαίωσαν τη χρήση τους στην περιοχή Ζαπορόζιε. Η χαρά του ουκρανικού στρατού από τη μαζική προμήθεια ξένων βομβών διασποράς έσβησε μόλις οι Ρώσοι έδωσαν συμμετρική απάντηση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων και έχουν ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Horlivka. Χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις αρκετών μονάδων πεζικού, επιχειρούν αναγνώριση με μάχη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διεξάγονται χωρίς υποστήριξη καθόδου από τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό και καταλήγουν σε απώλειες και υποχώρηση.
 
Στην περιοχή της Χερσώνας, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αναπτύξουν την επίθεσή τους κατά μήκος του ποταμού και συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες από τα ρωσικά πλήγματα και στις δύο όχθες.

Μικρές ομάδες πεζικού εξακολουθούν να υπάρχουν στο Krynki και κοντά στις γέφυρες, αλλά υποφέρουν από την απώλεια του ελέγχου της διοίκησης και τη διακοπή του ανεφοδιασμού. Περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή της Χερσώνας παραδίδονται.

Σε άλλες περιοχές, το μέτωπο παραμένει αμετάβλητο. Ο ουκρανικός στρατός έχει σαφώς χάσει την στρατηγική στρατιωτική του πρωτοβουλία και έχει περάσει σε άμυνα σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι αποθαρρυμένοι και λιποτακτούν. Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, για εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 4.600 στρατιώτες διέφυγαν από τον ουκρανικό στρατό, περίπου 11.000 ακόμη φέρονται να εγκατέλειψαν "προσωρινά" τις μονάδες τους. Στο στρατό καταγράφηκαν 161 περιπτώσεις αυτοπυροβολισμών. Υπάρχει μια μαζική "κρυφή λιποταξία". Το στρατιωτικό προσωπικό προσποιείται ασθένεια, προσπαθεί να παραμείνει σε οπίσθιες μονάδες σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις μάχες. Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την αναπλήρωση των εφεδρειών. Μέχρι και το 40% του προσωπικού λείπει σε πολλές μάχιμες μονάδες.

Η αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου σηματοδότησε ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να κρίνει την έκβαση ολόκληρου του πολέμου. Όμως οι πόλεμοι δεν κερδίζονται στην άμυνα και ο ρωσικός στρατός έχει μπροστά του τη χειμερινή εκστρατεία, ενώ η έκβασή της δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail