Άλλος ένας νέος πόλεμος;

Φωτογραφία Άρης Μεσσήνης/ΑFΡ μέσω GΕΤΤΥ ΙΜΑGΕS)
Οι ήρωες του Αζερμπαϊτζάν: Στρατιώτες που αποκεφαλίζουν Αρμένιους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι τις επόμενες εβδομάδες, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να εισβάλει στην Αρμενία. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει απειλήσει την Αρμενία με πόλεμο πολλές φορές.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Ερντογάν στην Τουρκία παίζουν επίσης τα πολεμικά τους τύμπανα εναντίον των Αρμενίων. Τα πρωτοσέλιδα ειδήσεων της φιλο-Ερντογανικής εφημερίδα Türkiye στις 3 Οκτωβρίου αναφέρονται στους Αρμένιους στην επαρχία Syunik (Zangezur) της Αρμενίας ως «φίδια», «συμμορίες» και «τρομοκράτες». Ένας τίτλος λέει: «Η νέα φωλιά του φιδιού είναι το Zangezur». Ισχυρίζεται ότι οι Αρμένιοι που εκτοπίστηκαν από το Αρτσάχ (επίσης γνωστό ως Ναγκόρνο-Καραμπάχ) λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση σε «στρατόπεδα τρομοκρατών στο Zangezur».

Όταν τα τουρκικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις, πρόθεσή τους είναι να προετοιμάσουν το κοινό για έναν επερχόμενο πόλεμο εναντίον ενός «εχθρού».

Την 1η Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας εξέδωσε προειδοποίηση με κόκκινη σημαία «λόγω της ανησυχητικής πιθανότητας εισβολής στην Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει επίσης πως το επόμενο βήμα για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία είναι να επιτεθούν στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Αφού το Αζερμπαϊτζάν πολιόρκησε και λιμοκτόνησε 120.000 χριστιανούς Αρμένιους στη Δημοκρατία του Αρτσάχ στο Νότιο Καύκασο για εννέα μήνες, στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε τις κοινότητες του Αρτσάχ.

Εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, δολοφονήθηκαν. Σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι του Αρτσάχ έχουν τραπεί σε φυγή: γνωρίζουν ότι μετά από όλες τις στρατιωτικές επιδρομές, οι Αρμένιοι που έπεσαν στα χέρια του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη σκληρότητα.

Οι Αζέροι στρατιώτες, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τους, ανεβάζουν βίντεο στα social media που δείχνουν τους εαυτούς τους να αποκεφαλίζουν και να ακρωτηριάζουν Αρμένιους.

Το Ινστιτούτο Πρόληψης Γενοκτονίας Lemkin στις 23 Σεπτεμβρίου σημείωσε:

"Υπάρχουν ιστορίες που βγαίνουν από το Αρτσάχ για τον αποκεφαλισμό παιδιών και τον χωρισμό μεγαλύτερων αγοριών και ανδρών από γυναίκες και παιδιά... Το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει συνήθως τους Αρμένιους με αυτό το επίπεδο βαρβαρότητας, ειδικά στους πολέμους του 2016, του 2020 και 2022. Είναι μια χώρα που διοικείται από ανθρώπους που δεν κρύβουν το σπλαχνικό τους μίσος για τους Αρμένιους».

Ο αποκεφαλισμός και ο ακρωτηριασμός Αρμενίων φαίνεται να είναι μια μακρόχρονη παράδοση των Αζέρων στρατιωτών. Αυτές οι ενέργειες προωθούνται και επιβραβεύονται από το κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι στρατιώτες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου όπως το ISIS όχι μόνο διαφεύγουν της λογοδοσίας και δε διώκονται ποτέ, αλλά αντιμετωπίζονται ως εθνικοί ήρωες από την κυβέρνησή τους.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2004, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός τρίμηνου μαθήματος αγγλικής γλώσσας που αποτελούσε μέρος του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη, ο Ramil Safarov, ένας αξιωματικός του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, εισέβαλε στον κοιτώνα του αρμενικού στρατού του υπολοχαγού Gurgen Margaryan τη νύχτα και τον σκότωσε με τσεκούρι ενώ κοιμόταν. Ο Safarov χτύπησε τον Margaryan 16 φορές στο κεφάλι και το λαιμό του με το τσεκούρι, παραλίγο να τον αποκεφαλίσει.

Ένα δικαστήριο στη Βουδαπέστη καταδίκασε τον Safarov το 2006 για τη δολοφονία του Markaryan και την απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου Αρμένιου, του Hayk Makuchian, με τον ίδιο τρόπο. Ο Safarov καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2006. Ωστόσο, όταν ο Safarov εκδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν το 2012, έτυχε ηρωικής υποδοχής στην πρωτεύουσα του Μπακού.

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Sarah Kendzior:

«Στις 31 Αυγούστου 2012, ο Ramil Safarov εκδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, όπου τον υποδέχτηκαν ως ήρωα. Καθώς ένα λατρεμένο πλήθος επευφημούσε, ο Safarov περπάτησε στους δρόμους της πρωτεύουσας ντυμένος με μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν, κρατώντας ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα ενώ από τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, προήχθη στο βαθμό του ταγματάρχη και του έδωσε νέο διαμέρισμα και χρήματα από το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν».

Το 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν ισοδυναμούσαν με την «έγκριση» και την «επιδοκιμασία» του «πολύ σοβαρού εγκλήματος με εθνοτική προκατάληψη» που διέπραξε ο Σαφάροφ. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι πράξεις του Αζερμπαϊτζάν ουσιαστικά παραχώρησαν [στον Σαφάροφ] ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων θυμάτων του».

"Επιπλέον, το Δικαστήριο βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις δηλώσεις που έγιναν από ορισμένους αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν που εξυμνούσαν [τον Σαφάροφ], τις πράξεις του και τη χάρη του. Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των δηλώσεων εξέφρασε ιδιαίτερη υποστήριξη στο γεγονός πως τον συνεχάρησαν για τις πράξεις του και τον αποκάλεσαν πατριώτη, πρότυπο και ήρωα».

Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής των Αζέρων εναντίον του Αρτσάχ στις 1-5 Απριλίου 2016, ένας Γιαζίντι μέλος του Αμυντικού Στρατού της Αρτσάχ, ο Kyaram Sloyan, αποκεφαλίστηκε και ακρωτηριάστηκε από Αζέρους στρατιώτες. Βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν Αζέρους στρατιώτες να ποζάρουν με το κομμένο κεφάλι του Σλόγιαν δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Sunday Times τις χαρακτήρισαν «σοκαριστικές αναμνηστικές φωτογραφίες ένστολων στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που ποζάρουν με το κομμένο κεφάλι».

Ο Σλόγιαν θάφτηκε εκ νέου στο χωριό του πατέρα του στην Αρμενία αφού η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέσυρε το κομμένο κεφάλι του και το επέστρεψε στην οικογένειά του.

"Όταν έφεραν το πτώμα, δεν ξέραμε ότι είναι ακέφαλο", είπε ο θλιμμένος πατέρας του Sloyan, Kyalash, στην αρμενική υπηρεσία της RFE/RL στις 11 Απριλίου 2016. "Ήταν πολύ οδυνηρό να το ανακαλύψουμε. Έφεραν το κεφάλι χθες".

Ο αξιωματικός του Αζερμπαϊτζάν που αποκεφάλισε τον Sloyan φέρεται να έγινε εθνικός ήρωας στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος Αλίεφ του απένειμε μετάλλιο τον Μάιο του 2016.

Το Γραφείο του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ δημοσίευσε μια ενδιάμεση δημόσια έκθεση σχετικά με τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου πολέμου τον Απρίλιο του 2016.

Η έκθεση σημειώνει ότι τόσο πολίτες όσο και στρατιωτικοί εκτελέστηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τον αζερικό στρατό. Ορισμένοι στρατιώτες του Αρτσάχ, "μαζί με άλλες μορφές τεμαχισμού, υποβλήθηκαν επίσης σε αποκεφαλισμό", γραφικές εικόνες των φρικτών πράξεων δημοσιεύτηκαν επίσης στην έκθεση.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ το 2020, οι αζερικοί λογαριασμοί δημοσίευσαν για άλλη μια φορά βίντεο στο Telegram που έδειχναν Αζέρους να αποκεφαλίζουν Αρμένιους πολίτες, στρατιώτες και αιχμαλώτους πολέμου. Ο ένας ήταν ο Yuri Asryan, ένας απομονωμένος 82χρονος που είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το χωριό του στις 20 Οκτωβρίου 2020 όταν πλησίασαν οι δυνάμεις εισβολής του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο του 2022, Αζέροι στρατιώτες βίασαν, ακρωτηρίασαν και έσφαξαν μια 36χρονη Αρμένισσα που υπηρετούσε στις αρμενικές δυνάμεις. Στη συνέχεια δημοσίευσαν ένα βίντεο που καταδεικνύει το έγκλημα πολέμου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό, η νεκρή εμφανίζεται γuμνή, με τα χέρια και τα πόδια της τεμαχισμένα. Το ένα της μάτι έχει αφαιρεθεί. Ένα κομμένο δάχτυλο φαίνεται να βγαίνει από το στόμα της και ένα άλλο φαίνεται έξω από τα ιδιωτικά της μέρη.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης αρκετούς άλλους ακρωτηριασμένους και αποκεφαλισμένους Αρμένιους άνδρες. Οι Αζέροι στρατιώτες που βιντεοσκοπούν ακούγονται να γελούν και να αστειεύονται στο βάθος.

Τα λόγια του Kamil Zeynallı, ενός Αζέρου αθλητή με 1,7 εκατομμύρια followers στο Instagram, καταδεικνύουν την πορεία των Αζέρων προς τον εθνικό «ηρωισμό». Ο Ζεϊνάλι είπε σε μια κλήση στο WhatsApp που δημοσιεύτηκε αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

"Χύστε το αίμα των Αρμενίων. Θα επιστρέψετε στη χώρα μας σαν άντρας. Θα είστε ελεύθεροι σαν άντρες. Ο πρόεδρος μας [Αλίεφ] βρίσκεται πίσω από αυτούς που αποκεφαλίζουν Αρμένιους.

« Όποιος κόψει τα κεφάλια των Αρμενίων, ο αξιότιμος πρόεδρός μας είναι δίπλα τους».

Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να διαδώσει προπαγάνδα στη Δύση ότι υποτίθεται πως είναι μια «ανεκτική» και «πολυπολιτισμική» κοινωνία. Αυτή η προπαγάνδα διαψεύδεται από τους επιβραβευόμενους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που αποκεφαλίζουν Αρμένιους, μεταξύ πολλών άλλων εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν κατά των Αρμενίων.

Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση εκτός από το Αζερμπαϊτζάν που να ανταμείβει τόσο περήφανα στρατιώτες που αποκεφαλίζουν και ακρωτηριάζουν τους αιχμαλώτους τους, εκτός ίσως από την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πρακτική αποκεφαλισμών από τους τζιχαντιστές βασίζεται στις ισλαμικές γραφές και την ισλαμική ιστορία:

«Όταν λοιπόν συναντήσετε αυτούς που δεν πιστεύουν [στη μάχη], χτυπήστε [τους] το λαιμό μέχρι να τους σφάξετε, στη συνέχεια εξασφαλίστε τα δεσμά τους… και είτε [δώστε] εύνοια μετά ή λύστε [τους] μέχρι ο πόλεμος να αφήσει τα βάρη του. Αυτή είναι [η εντολή]. Και αν ο Αλλάχ ήθελε, θα μπορούσε να τους εκδικηθεί [Ο ίδιος], αλλά [διέταξε ένοπλο αγώνα] για να δοκιμάσει κάποιους από εσάς μέσω άλλων. Και εκείνοι που σκοτώνονται για τον Αλλάχ – ποτέ δε θα σπαταλήσει τις πράξεις τους».  Κοράνι 47:4, Διεθνής μετάφραση Sahih

«Θα ρίξω τρόμο στις καρδιές εκείνων που δεν πίστεψαν, έτσι χτυπήστε [τους] στους λαιμούς και χτυπήστε από αυτούς κάθε άκρη του δακτύλου».  Κοράνι 8:12 : Διεθνής μετάφραση Sahih

Οι αποκεφαλισμοί χρησιμοποιούνται συνήθως από τους Μουσουλμάνους στην τζιχάντ τους (πόλεμος για τον Αλλάχ) εναντίον των μη μουσουλμάνων από την έλευση του Ισλάμ τον έβδομο αιώνα. (Για περισσότερα παραδείγματα χρήσης αποκεφαλισμών και άλλων μορφών βίας από το Ισλάμ, δείτε εδώ).

Ο πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων είναι τζιχαντιστικός όσο και εθνικιστικός. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων το 2020, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Υποστηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη νίκη... Λέω στους αδελφούς μου από το Αζερμπαϊτζάν: Ας είναι ευλογημένη η γκάζβα σας».

«Ghazwa» στο Ισλάμ σημαίνει μάχη ή επιδρομή εναντίον μη μουσουλμάνων για επέκταση της μουσουλμανικής επικράτειας ή/και μετατροπή μη μουσουλμάνων στο Ισλάμ. Έτσι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ανοιχτά ότι οι επιθέσεις κατά του αρμενικού εδάφους συνιστούν τζιχάντ. Για να πολεμήσει εναντίον των Αρμενίων στο Αρτσάχ, η Τουρκία ενίσχτυσε το Αζερμπαϊτζάν με μισθοφόρους τζιχαντιστές τρομοκράτες από τη Συρία επίσης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Αρτσάχ (1991-94), τον οποίο κέρδισαν οι Αρμένιοι, ο Δρ Araks Pashayan, ειδικός στο πολιτικό Ισλάμ και το Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ότι «μισθοφόροι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Τουρκία συμπεριλήφθηκαν στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και ιδιαίτερα η Τουρκία και το Ιράν παρείχαν στο Μπακού στρατιωτικούς εκπαιδευτές».

Ο Mohammad Younas ήταν μεταξύ των χιλιάδων Αφγανών μαχητών που έστειλε στο Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990 η Hezb-e Islami, ένα μεγάλο αφγανικό ισλαμικό κόμμα, για να ενισχύσει το Μπακού στον πόλεμό του κατά των Αρμενίων.

«Εάν είναι δυνατόν, θα ενταχθώ ξανά στους μουσουλμάνους του Αζερμπαϊτζάν για να τους υπερασπιστώ ενάντια στους μη μουσουλμάνους», είπε ο Γιουνάς στο Ραδιόφωνο Ελεύθερο Αφγανιστάν του RFE/RL. «Το πραγματικό μου κίνητρο για να πάω στο Αζερμπαϊτζάν ήταν η συμμετοχή σε μια τζιχάντ, αλλά ήθελα επίσης να βγάλω κάποια χρήματα», είπε.

Μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα, ο κόσμος παρακολουθεί άπραγος. Αυτός ο εφησυχασμός επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να εκτοπίσει βίαια περίπου 120.000 αυτόχθονες Αρμένιους από την πατρίδα τους, το Αρτσάχ. Οι Αρμένιοι ξέρουν τι θα συμβεί αν προσπαθήσουν να ζήσουν υπό το αζερικό καθεστώς.

Λοιπόν, θα λογοδοτήσουν επιτέλους οι ΗΠΑ την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν; Θα κόψει τη νστρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν; Θα παρακολουθήσει ξανά την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να σφαγιάζουν περισσότερους Αρμένιους και να εισβάλλουν σε περισσότερα αρμενικά εδάφη;

Είναι καιρός η Δύση να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και να την θεωρήσει υπεύθυνη για τη μεταχείριση των Αρμενίων με τον πιο βάναυσο τρόπο. Όσο οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν την στρατιωτική και εμπορική συνεργασία τους με το Αζερμπαϊτζάν και κάνουν τα στραβά μάτια στα μαζικά εγκλήματα θηριωδίας του, θα παραμείνουν συνένοχοι στα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail