Ακόμη και το πιο φιλο-μεταναστευτικό γερμανικό κόμμα ζητά καταστολή

Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία έχει λάβει κριτική στάση κατά των εταίρων του στο συνασπισμό, σημειώνοντας σημαντική απόκλιση από τις προηγούμενες θέσεις του. Η κριτική περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο χωρίς βάσιμους λόγους να παραμείνουν στη χώρα.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρικάρντα Λανγκ, συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, έχει δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω αφίξεις. Αυτό είναι ενδεικτικό μιας αυξανόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Joachim Gauck, έχει επίσης εισέλθει στη συζήτηση, τονίζοντας πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της προφανούς απώλειας ελέγχου της κατάστασης.

Ο Γκάουκ, πρώην Λουθηρανός πάστορας, έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση μιας «στρατηγικής περιορισμού» για τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, ακόμη και αν περιλαμβάνει αρχικά δυσάρεστα μέτρα.

Ο συναγερμός της μετανάστευσης: Οι Πράσινοι σηκώνουν τα όπλα

Αυτό το συναίσθημα απηχήθηκε από τον Γερμανό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Γερμανία πλησιάζει σε οριακό σημείο λόγω της εισροής αιτούντων άσυλο. Με 162.000 αιτήσεις ασύλου το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Γερμανία αντιμετωπίζει τώρα μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί αντιμετώπιση και δυνητικό επαναπατρισμό όσων δεν έχουν βάσιμους λόγους να παραμείνουν στη χώρα.

Το 2023 η Γερμανία αντιμετωπίζει μια σημαντική μεταναστευτική κρίση, με περίπου 175.000 αιτήματα ασύλου εξαιρουμένων των Ουκρανών. Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έχει επεκταθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι υποβάλλονται σε μια μοναδική διαδικασία ασύλου λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί ενεργά να προσελκύσει μετανάστες για να καλύψει περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. Οι νομοθέτες ανέλαβαν δράση τον Ιούνιο για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία.

Ωστόσο, μια πρόκληση παραμένει, καθώς πολλοί εισερχόμενοι μετανάστες δεν έχουν την τάση να συνεισφέρουν στην προβληματική οικονομία της χώρας. Αντίθετα, ένα σημαντικό μέρος φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για κρατικές επιδοτήσεις που προορίζονται για μετανάστες.

Από υπέρ σε αντί: Το κόμμα των Πρασίνων ξυπνά

Κατά συνέπεια, η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, θυμίζοντας τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αν και με δυνητικά σοβαρότερες επιπτώσεις. Επιπλέον, η Ιταλία ασκεί πίεση στη Γερμανία για να μοιραστεί το βάρος των εισερχόμενων μεταναστών ως μέρος της συμφωνίας Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας για τους μετανάστες.

Η πρόσφατη αλλαγή στην στάση του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία σχετικά με τους μετανάστες είναι πράγματι εκπληκτική, δεδομένου του ιστορικά φιλελεύθερου και φιλομεταναστευτικού προσανατολισμού τους. Το κόμμα είναι γνωστό για την υποστήριξή του σε φιλικές προς τους μετανάστες πολιτικές.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, το κόμμα των Πρασίνων πρότεινε ένα σχέδιο για την αύξηση της μετανάστευσης στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός συστήματος «Κάρτας Ταλέντου» που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει περισσότερους μετανάστες. Τόνισαν επίσης τη διευκόλυνση της μετανάστευσης μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων, επαγγελματικής κατάρτισης και πρωτοβουλιών επαγγελματικής ανάπτυξης, με στόχο να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο και όσους έχουν περιορισμένα δικαιώματα διαμονής να αποκτήσουν άδειες παραμονής που σχετίζονται με την εργασία.

Το κόμμα ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για τα γραφειοκρατικά εμπόδια στο τμήμα μετανάστευσης, υποστηρίζοντας εξορθολογισμένες διαδικασίες για την επίσπευσή της.

Ωστόσο, υπήρξε μια αισθητή ανατροπή στη θέση τους, καθώς πλέον ζητούν πάταξη της μετανάστευσης. Αυτή η στροφή αποτελεί σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη στάση τους υπέρ των μεταναστών και υπογραμμίζει την εξελισσόμενη δυναμική γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα στη Γερμανία.

Η Γερμανία βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή, με τη μετανάστευση να αναδιαμορφώνει το έθνος εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και αυξανόμενων ποσοστών εγκληματικότητας. Αυτό έχει τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ανυπομονησία του γερμανικού πληθυσμού με τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τον συνασπισμό SPD-FDP-Πράσινων.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα αυξάνεται, επηρεάζοντας σημαντικά το πολιτικό τοπίο. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει κεφαλαιοποιήσει αυτό το συναίσθημα, συγκεντρώνοντας αυξανόμενη υποστήριξη. Η σταθερή αντιμεταναστευτική στάση του AfD έχει κερδίσει δημοτικότητα στη Γερμανία.

Η άνοδος του AfD υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη πολιτική δυναμική εντός της χώρας, καθώς το κόμμα διοχετεύει την απογοήτευση και τις ανησυχίες ενός τμήματος του πληθυσμού σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Αυτό το πολιτικό τοπίο είναι εμβληματικό των ευρύτερων προκλήσεων και συζητήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία καθώς παλεύει με τις συνέπειες της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική.

Σε απάντηση στην αυξανόμενη δημοτικότητα του AfD και στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, οι Πράσινοι κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν την εκλογική τους απήχηση στη Γερμανία ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή των αντιμεταναστευτικών φωνών. Ο χρόνος λιγοστεύει όσο πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2025. Θα φέρει αποτελέσματα η ξαφνική αλλαγή του κόμματος των Πρασίνων; Μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail