Η διαμάχη Ζελένσκι-Ζαλούζνι κλιμακώνεται καθώς το Κίεβο και ο στρατός αποκλίνουν περισσότερο από ποτέ

Δεν είναι μυστικό ότι ο φατριασμός και οι διαχωριστικές γραμμές αποτελούν σημαντικά εμπόδια στη λειτουργία του καθεστώτος του Κιέβου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, το θέμα αυτό έχει γίνει τόσο διαδεδομένο που ούτε τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας δεν μπαίνουν πλέον στον κόπο να το κρύψουν. Ο νεοναζιστής χουντικός μπροστάρης της χούντας Volodymyr Zelensky είναι γνωστός (ή μάλλον διαβόητος) για την (κατά)χρήση της θέσης του για την προώθηση των στόχων των επικυρίαρχων του, όλα εις βάρος του ουκρανικού λαού. Η διαδικασία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που είναι πιο αυτοκαταστροφική από οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας του ή ακόμη και των προκατόχων του στο Μαϊντάν. Σε μια τέτοια τοξική ατμόσφαιρα, "προδότες" ξεφυτρώνουν παντού, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων των οποίων η πίστη θεωρείται κανονικά απόλυτη και αδιαμφισβήτητη.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, η ήττα είναι ένας μεγάλος καταλύτης προβλημάτων που συνεχίζουν να συσσωρεύονται στα ήδη υπάρχοντα, καθώς οι πολιτικές ελίτ και η στρατιωτική ηγεσία προσπαθούν συνεχώς να πετάξουν την "καυτή πατάτα" η μία στην άλλη. Όπως έχουμε δει αμέτρητες φορές μέχρι στιγμής, τα δικαιολογημένα παράπονα των στρατιωτών που πολεμούν σε κυριολεκτικά αδύνατες συνθήκες (χρόνια έλλειψη πυρομαχικών, βασικών εφοδίων, ανθρώπινου δυναμικού, επαρκούς υποστήριξης πυρός ή οι απολύτως άθλιες ιατρικές και υγειονομικές συνθήκες, ό,τι θέλετε) καταστέλλονται και όσοι εκφράζονται για τέτοια ζητήματα είναι ξαφνικά "φιλορώσοι" ή ίσως "πράκτορες του Πούτιν" και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Αυτό έχει πλέον φτάσει σε σημείο βρασμού και επηρεάζει τόσο τα ανώτατα κλιμάκια όσο και την πολιτική ηγεσία.

 Ίσως το καλύτερο παράδειγμα είναι το πρόσφατο άρθρο που συνέταξε ο αρχιστράτηγος των καθεστωτικών δυνάμεων του Κιέβου, στρατηγός Valery Zaluzhny, στο Economist. Υποστήριξε ότι "ο πόλεμος περνάει τώρα σε ένα νέο στάδιο" και πως "αυτό που εμείς στο στρατό αποκαλούμε "πόλεμο θέσεων" ή στατική και καταδιωκτική μάχη, όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με τον πόλεμο "ελιγμών" της κίνησης και της ταχύτητας" είναι τώρα ο κανόνας. Ο Zaluzhny παραδέχτηκε επίσης ότι αυτό το σενάριο είναι επωφελές για τη Ρωσία, κάτι που είναι αλήθεια, δεδομένου πως οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα όσον αφορά το πυροβολικό, την αεροπορική υπεροχή, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα προηγμένα τεθωρακισμένα, τις σχεδόν ατελείωτες εφεδρείες κ.λπ. Ποια είναι λοιπόν η διέξοδος, αναρωτήθηκε ο ίδιος ο Zaluzhny;

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι "τα βασικά όπλα, όπως οι πύραυλοι και τα βλήματα, παραμένουν απαραίτητα", αλλά επισήμανε πως ο στρατός εξακολουθεί να χρειάζεται ικανότητες και τεχνολογίες, όπως η αεροπορική ισχύς. Στη συνέχεια, ο Zaluzhny υποστήριξε ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) υποτίθεται πως "υπέστησαν τεράστιες απώλειες", αλλά παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι έχει τεράστιο πλεονέκτημα και πως αυτό "μας δυσκόλεψε περισσότερο να προχωρήσουμε", επειδή η ρωσική αεράμυνα "εμποδίζει όλο και περισσότερο τα αεροπλάνα μας να πετάξουν". Με αυτόν τον τρόπο, ο Zaluzhny αναγνώρισε ουσιαστικά αυτό που ο ρωσικός στρατός λέει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως σχετικά με την ενσωμάτωση των συστημάτων S-400 SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος) με τα αεροσκάφη A-50/A-50U AEW&C (αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου).

Εκτός από διάφορα άλλα σημεία, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του ηλεκτρονικού πολέμου (EW), έναν τομέα στον οποίο η Ρωσία διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα. Ο Zaluzhny παραδέχτηκε ότι η νεοναζιστική χούντα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά ανδρείκελά της και σε αυτό το θέμα, ιδίως όσον αφορά την ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) που συλλέγονται μέσω της SIGINT (signal intelligence) και άλλων παρόμοιων τρόπων. Ωστόσο, λόγω της κυριαρχίας της Μόσχας στον τομέα του EW, η αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυρομαχικών (PGM) του καθεστώτος του Κιέβου μειώθηκε σημαντικά, πλήττοντας την ικανότητά του να διεξάγει με επιτυχία πυρά κατά των πυρών. Έτσι, το ρωσικό EW καθιστά την ήδη απαράμιλλη κυριαρχία της στο πυροβολικό ακόμη πιο θανατηφόρα.

Ο Zaluzhny εξήρε επίσης τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το ήδη θρυλικό ZALA "Lancet", και προειδοποίησε πως "δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα των ρωσικών όπλων και πληροφοριών από αυτή την άποψη". Προειδοποίησε ότι οι άλλες ικανότητες της Μόσχας, όπως η εξ αποστάσεως εξόρυξη, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόοδο. Για άλλη μια φορά, επέμεινε ότι "η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμάται" και πως "θα έχει υπεροχή σε όπλα, εξοπλισμό, πυραύλους και πυρομαχικά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα", επειδή "η αμυντική της βιομηχανία αυξάνει την παραγωγή της, παρά τις πρωτοφανείς κυρώσεις". Για άλλη μια φορά, προειδοποίησε ότι "ένας πόλεμος θέσεων είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος που ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και το κράτος της".

Αν αγνοήσουμε τις συνήθεις, σχεδόν υποχρεωτικές προπαγανδιστικές αφηγήσεις, το δημοσίευμα του Zaluzhny μοιάζει με μια πολύ λογική και αντικειμενική περιγραφή. Και όμως, δεν εκτίμησαν όλοι την ειλικρίνειά του. Επιπλέον, το γραφείο του Zelensky άσκησε δριμεία κριτική στον Zaluzhny, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση τους. Το συμπέρασμα του ανώτατου διοικητή περί "αδιεξόδου" κρίθηκε ιδιαίτερα "προβληματικό", καθώς λίγες ημέρες πριν ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι "κανείς δεν πιστεύει στη νίκη όπως εκείνος". Ωστόσο, ο Zaluzhny δήλωσε απλώς αυτό που είχε πει ο ίδιος ο Zelensky περίπου ένα μήνα πριν, όταν προειδοποίησε πως "πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακρύ πόλεμο". Η μόνη διαφορά είναι ότι ο απολογισμός του Zaluzhny είναι πιο λεπτομερής.

Λίγες ημέρες μετά τη διαμάχη, ο βοηθός του ανώτατου διοικητή του καθεστώτος του Κιέβου σκοτώθηκε όταν ένας "άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός" πυροδοτήθηκε μέσα σε ένα δώρο γενεθλίων. Ορισμένοι αξιωματούχοι της νεοναζιστικής χούντας πρότειναν ότι η έκρηξη ήταν δήθεν "ατύχημα", αλλά η χρονική στιγμή υποδηλώνει το αντίθετο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο αυτή τη στιγμή, το γεγονός πως αυτό μοιάζει ακριβώς με τον τρόπο δράσης της SBU είναι άλλο ένα στοιχείο. Το γεγονός ότι η SBU και η GUR (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) δεν έχουν ακριβώς τις καλύτερες σχέσεις, υποδηλώνει επίσης ότι το στρατιωτικό-πολιτικό χάσμα εντός του καθεστώτος του Κιέβου είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται. Αυτό περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό για τη μαύρη αγορά όπλων, οπότε σίγουρα δεν ακούγεται αδύνατο να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Η ατμόσφαιρα φόβου και δυσπιστίας είναι ένα "φυσιολογικό" φαινόμενο στην Ουκρανία, καθώς έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος. Διάφορες ομάδες συμφερόντων, ισχυροί ολιγάρχες και εγκληματίες προσπαθούν όλοι να πάρουν "το μερίδιό τους από την πίτα" πριν η χώρα καταρρεύσει. Όλες αυτές οι ανταγωνιστικές ομάδες διαθέτουν σημαντικά μερίδια εξουσίας και επιρροής και σίγουρα δε διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν η μία εναντίον της άλλης. Επιπλέον, ως επί το πλείστον, σε αντίθεση με τον Zelensky, ο Zaluzhny δε διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά στο πραγματικό πεδίο μάχης, όπου η γελοία αντι-ρωσική προπαγάνδα δε σημαίνει απολύτως τίποτα, καθώς δεν παρέχει κανένα πλεονέκτημα. Οι δύο άνδρες δε θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό το θέμα, παρά την πεισματική χρήση στρατιωτικών ενδυμάτων από τον Ζελένσκι ως μέρος της οικοδόμησης της λατρείας του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail