Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων προς τη Ρωσία εκτοξεύονται στα ύψη

(Photo by Alexandr Demyanchuk / SΡUTΝΙK / ΑFΡ)
Freepen.gr - Οι εξαγωγές αγαθών ζωτικής σημασίας από την Τουρκία προς τη Ρωσία για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν εκτοξευθεί φέτος, αυξάνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ότι η χώρα λειτουργεί ως αγωγός για ευαίσθητα είδη από τους δικούς τους κατασκευαστές, ανέφεραν οι Financial Times.

Το αυξανόμενο εμπόριο, και η αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στην Τουρκία 45 πολιτικών υλικών που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, τροφοδοτώντας τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.

Σε μια ένδειξη του πόσο έχει γίνει προτεραιότητα στην Ουάσιγκτον να περιοριστεί αυτό το εμπόριο, ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, όπου θα συζητήσει "τις προσπάθειες για την πρόληψη, τη διακοπή και τη διερεύνηση του εμπορίου και της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας που ωφελούν τη ρωσική προσπάθεια στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας".

Θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Νέλσον στην Τουρκία φέτος και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι ορισμένα εξαρτήματα διπλής χρήσης - που έχουν αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως ιδιαίτερα πολύτιμα για τον πόλεμο - μεταφέρονται απευθείας στη Ρωσία, ακόμη και όταν έχουν επισημανθεί πως πηγαίνουν σε άλλη χώρα.

Οι προσπάθειες να αποκοπεί αυτό το εμπόριο-φάντασμα προς τη Ρωσία έχουν περιπλεχθεί, καθώς τα είδη έχουν τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές ύψους 158 εκατομμυρίων δολαρίων 45 αγαθών που οι ΗΠΑ καταγράφουν ως "υψηλής προτεραιότητας" προς τη Ρωσία και πέντε πρώην σοβιετικές χώρες που είναι ύποπτες ότι ενεργούν ως μεσάζοντες για τη Μόσχα. Αυτό ήταν τριπλάσιο από το επίπεδο που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο μέσος όρος για την περίοδο 2015-21 ήταν 28 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times των στοιχείων της τελωνειακής βάσης δεδομένων Trade Data Monitor.

Οι 45 κατηγορίες αγαθών, οι οποίες περιλαμβάνουν είδη όπως μικροτσίπ, εξοπλισμό επικοινωνιών και εξαρτήματα όπως τηλεσκοπικά σκοπευτικά, υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να εμποδίσουν την είσοδό τους στη Ρωσία. Όμως αυτοί μπορούν να παρακαμφθούν από εταιρείες που χρησιμοποιούν δομές μεσαζόντων για να συγκαλύψουν τους τελικούς προορισμούς τους.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail