Νέες δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα με κεντρικό στόχο τη βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ

Freepen.gr - Η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει επίγειες δοκιμές των κινητήρων του πρώτου και του δεύτερου σταδίου για την πρώτη γνωστή κατηγορία βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με έκθεση του κρατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Κορέας στις 15 Νοεμβρίου. "Η πυραυλική βιομηχανία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ανέπτυξε και πάλι κινητήρες στερεών καυσίμων νέου τύπου υψηλής ώσης για βαλλιστικούς πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν σημαντική στρατηγική σημασία", ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι και οι δύο "ήταν πολύ επιτυχείς". 

Οι κινητήρες του πρώτου και του δεύτερου σταδίου είδαν τις πρώτες δοκιμές τους να διεξάγονται στις 11 και 14 Νοεμβρίου αντίστοιχα, οι οποίες "παρείχαν μια ασφαλή εγγύηση για την αξιόπιστη επιτάχυνση της ανάπτυξης του νέου τύπου συστήματος IRBM".

Για τη Βόρεια Κορέα, ο πρωταρχικός ρόλος του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς είναι να παρέχει επιλογές για πλήγματα κατά των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Γκουάμ, το οποίο λειτουργεί ως βασικός κόμβος για ναυτικές, αεροπορικές και όλο και περισσότερο για θαλάσσιες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία.

Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά μια αξιόπιστη ικανότητα να πλήττει στόχους στο νησί το 2016 με τον Hwasong-10, τον οποίο ακολούθησε η εισαγωγή του Hwasong-12 το 2017. Ενώ ο πρώτος ICBM της χώρας που τέθηκε σε υπηρεσία, ο Hwasong-14, θεωρείται ότι ο κινητήρας του προήλθε από εκείνον του Hwasong-12, ο διάδοχος του Hwasong-12 με στερεά καύσιμα είναι πιθανό να έχει τον κινητήρα του από εκείνον ενός ICBM, τον Hwasong-18, και όχι το αντίστροφο.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ο πύραυλος στερεάς καύσης για τον οποίο αναπτύσσονται οι νέοι κινητήρες να ενσωματώνει τέτοια οχήματα. Αυτό θα παρείχε μια ανεκτίμητη ικανότητα παράκαμψης της ολοένα και πιο πυκνής αεράμυνας που αναπτύσσεται στο Γκουάμ. Με τη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν επισήμως σε κατάσταση πολέμου, η ικανότητα εξουδετέρωσης των αμερικανικών βάσεων σε όλη την Ανατολική Ασία είναι εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα πολύτιμη για τους αμυντικούς σχεδιαστές στην Πιονγκγιάνγκ, ιδίως λόγω της ιστορικής μνήμης του πολέμου της Κορέας, όταν οι βάσεις σε όλη την Ανατολική Ασία που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις στο κορεατικό έδαφος ήταν πολύ μακριά από την εμβέλεια των αντιποίνων.

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail