Ισραηλινά δισεκατομμύρια, Μοσάντ και εκδίκηση των Χούτι: Γιατί κατελήφθη ένα φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα;

RT
Ποιος είναι ο Ράμι Ούνγκαρ - ο δισεκατομμυριούχος του οποίου το πλοίο κατελήφθη πρόσφατα - και τι σχέση έχουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μαζί του;

Αυτή την εβδομάδα άνοιξε ένα νέο "μέτωπο" στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Γάζα, όταν το κίνημα Ansar Allah της Υεμένης κατέλαβε ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Πριν από αυτό, ο ταξίαρχος Yahya Saree είχε δηλώσει ότι οι Υεμενίτες θα επιτεθούν σε πλοία που πλέουν υπό τη σημαία της χώρας και σε πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται από ισραηλινές εταιρείες. Ο Saree κάλεσε όλα τα κράτη να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα τέτοιων πλοίων.

Abbas Juma - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

"Αποφύγετε τη ναυσιπλοΐα ή τον χειρισμό αυτών των πλοίων. Ενημερώστε τα πλοία σας να μείνουν μακριά από αυτά τα πλοία", δήλωσε ο Saree.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την κράτηση του πλοίου "περιστατικό παγκόσμιας κλίμακας". Εν τω μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για το περιστατικό.

Όπως προέκυψε, ένας από τους ιδιοκτήτες του φορτηγού πλοίου Galaxy Leader, στο οποίο επέβαιναν 25 μέλη του πληρώματος από τη Βουλγαρία, τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία και το Μεξικό, είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ράμι Ούνγκαρ.

Ποιος είναι ο Rami Ungar;

Ο Abraham "Rami" Ungar, ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς, είναι επιχειρηματίας με εκτεταμένα συμφέροντα στην εισαγωγή αυτοκινήτων και στην αγορά ακινήτων και πρόεδρος της εταιρείας Ray Shipping. Ο Ungar έχει λάβει μάλιστα βραβείο από την κορεατική κυβέρνηση για τη συμβολή του στην ενίσχυση του εμπορίου αυτοκινήτων μεταξύ Σεούλ και Ισραήλ. 

Ο Rami γεννήθηκε στο βόρειο Τελ Αβίβ το 1947. Κατάγεται από πολύ πλούσια οικογένεια και σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπηρέτησε στο Σώμα Σηματοδότησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1971 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και, το 2014, έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα (Doctor Honoris Causa) από τη Ναυτική Ακαδημία Nikola Vaptsarov στη Βουλγαρία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Ungar ίδρυσε μια μικρή εταιρεία που ειδικευόταν στην εισαγωγή συστημάτων κλιματισμού για ρυμουλκούμενα και φορτηγά. Αργότερα, έγινε ο πρώτος εισαγωγέας αυτοκινήτων Autobianchi και στη συνέχεια αυτοκινήτων Lancia στο Ισραήλ. Το 1972, ο Ungar ίδρυσε την Ungar Holdings LTD, μια κορυφαία ισραηλινή εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή κατοικιών και κτιρίων γραφείων, καθώς και με την ενοικίαση αεροσκαφών.

Η εταιρεία του, Ray Shipping LTD, διαθέτει δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Στην εταιρεία εργάζονται πάνω από 1.000 Βούλγαροι αξιωματικοί και μηχανικοί, το 80% των οποίων είναι απόφοιτοι της Ναυτικής Ακαδημίας Nikola Vaptsarov.

Επιδραστικοί φίλοι και δεσμοί με τη Μοσάντ

Το 2019, ο Rami Ungar συμπεριλήφθηκε σε έναν κατάλογο των 30 πλουσιότερων ανθρώπων στο Ισραήλ, με εκτιμώμενη περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Haaretz σημείωσε πως ο επιχειρηματίας είχε εκτεταμένους δεσμούς με ισραηλινούς πολιτικούς. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με τον πρώην πρόεδρο Ezer Weizman, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2000 λόγω καταγγελιών για διαφθορά. Υποτίθεται ότι ο Weizman έλαβε 27.000 δολάρια από τον Ungar στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Είναι γνωστό ότι ο Ungar είναι στενός φίλος του σημερινού υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant. Ο επιχειρηματίας του αγόρασε εισιτήρια για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 2018.

Ένα άλλο σκάνδαλο που αφορά τον Ungar τον συνδέει με τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad Yossi Cohen. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας δώρισε 1,1 εκατομμύρια σέκελ (341.000 δολάρια) για την κατασκευή συναγωγής απέναντι από το σπίτι του Κοέν. Η δωρεά καταβλήθηκε απευθείας στον Κοέν. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Κοέν βοήθησε τον Ούνγκαρ να διευθετήσει μια διαμάχη με τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μάικλ Λέβι σχετικά με το δικαίωμα εκπροσώπησης της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας Kia στο Ισραήλ.

Ο Rami Ungar συνδέεται με τη Μοσάντ όχι μόνο μέσω κυκλωμάτων διαφθοράς. Για παράδειγμα, ο επιχειρηματίας εμπλέκεται σε μια πολυσυζητημένη ιστορία σχετικά με την αντι-ιρανική οργάνωση υπεράσπισης "United Against Nuclear Iran", την οποία κάλυψαν οι New York Times το 2014. Ο Ungar λειτούργησε ως μεσάζων, ο οποίος προσέγγισε εταιρείες που συνεργάζονταν με το Ιράν και τις έπεισε να απαρνηθούν τους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, ορισμένοι υποθέτουν ότι το κύριο καθήκον του Ungar ήταν να στρατολογήσει την ηγεσία των εταιρειών που συνδέονται με το Ιράν. Το συμπέρασμα είναι πως ο Ungar ενεργούσε ως πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad. Για την υπηρεσία, τέτοιες εταιρείες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό, καθώς οι Ιρανοί τις εμπιστεύονται και το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπιστοσύνη για σκοπούς σαμποτάζ και κατασκοπείας.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος από όσα εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος. Αλλά είναι αρκετό για να καταλάβουμε γιατί το πλοίο του συνελήφθη από τους Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

* Από τον Abbas Juma, διεθνή δημοσιογράφο, πολιτικό σχολιαστή, ειδικό στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail