Η κυβέρνηση του Ζελένσκι στην Ουκρανία είναι προορισμένη να εκδιωχθεί

Πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απομάκρυνε τον πιο έμπιστο υπουργό Άμυνας του, Aleksii Reznikov, με το σκεπτικό της ανικανότητας στο χειρισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Επιπλέον, αρκετοί στρατιωτικοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους λόγω καταγγελιών για διαφθορά.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι απέδωσε αυτή την ενέργεια στην ανεπάρκεια των προμηθειών τροφίμων για τον στρατό της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή. Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ως δέσμευση του Zelensky για την εξάλειψη της διαφθοράς εντός της κυβέρνησής του και την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ετοιμότητα του στρατού. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Το έπος της ανακαίνισης και της γενικής επισκευής συνεχίζεται μήνες αργότερα. Ο Ζελένσκι ξεκίνησε εκ νέου μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς εντός της κυβέρνησής του. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδιάζει για άλλη μια φορά σημαντικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, με στόχο την αναμόρφωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Τουλάχιστον ένας υπουργός πρόκειται να απολυθεί, μαζί με έναν ανώτερο στρατηγό υπεύθυνο για την αντεπίθεση, υποστηρίζει το άρθρο, επικαλούμενο τους βοηθούς. Ωστόσο, η έκθεση δεν παρέχει τα ακριβή ονόματα των πιθανών υποψηφίων. Η κίνηση θεωρείται ως απάντηση στην έλλειψη προόδου στην αδιέξοδη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας και την αυξανόμενη αντίθεση στην αποφασιστικότητα του Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Η αυξανόμενη ρήξη του Zelensky με τη Ρωσία

Η επιμονή του Ζελένσκι να θέλει να «νικήσει» τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης έχει επικριθεί σφοδρά από τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας την αυταπάτη του Ζελένσκι και την απουσία βιώσιμων επιλογών.

Είπαν και παραθέτουμε, «Αυτοί [ο Ζελένσκι και οι στρατιωτικοί εμπιστευτικοί] θέλουν απλώς να καθίσουν στα χαρακώματα και να κρατήσουν τη γραμμή. Αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με αυτόν τον τρόπο», είπε ο βοηθός, παραδεχόμενος ότι τα στρατεύματα δεν «προχωρούσαν».

Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ένα κρίσιμο ζήτημα που εμποδίζει την στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας: την απροθυμία να προχωρήσει πέρα ​​από τις αμυντικές στρατηγικές. Σημειώνουν ότι τόσο ο Ζελένσκι όσο και τα μέλη του στην στρατιωτική ηγεσία φαίνονται ικανοποιημένοι με το να κρατούν απλώς τη γραμμή στα χαρακώματα, κάτι που είναι ανεπαρκές για να κερδίσεις έναν πόλεμο.

Αυτή η διορατικότητα εξηγεί τα πάντα σχετικά με τη συνολική στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό και την ηγεσία του Zelensky, η οποία οδήγησε στην αποτυχία των επιθετικών φιλοδοξιών. Η πρόσφατη ουκρανική «αντεπίθεση» στην περιοχή Zaporizhzhia, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την ανάκτηση του ελέγχου του Bakhmut, αντιμετώπισε σημαντικές αποτυχίες, οδηγώντας σε μια κρίσιμη κατάσταση.

Παρά την εκτεταμένη διαφήμιση, η όλη επιχείρηση έχει σταματήσει. Η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες, με εκτιμώμενο απολογισμό 10.000 νεκρών και υπέστη σοβαρές απώλειες εξοπλισμού, με σχεδόν κάθε άρμα και σύστημα να έχει καταστραφεί από τη Ρωσία.

Η κρίση: Αντεπίθεση, θυμός και αποδοκιμασία

Αυτή η αναμενόμενη αντεπίθεση δεν απέφερε κέρδη, προκαλώντας τον έλεγχο ακόμη και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέφυγαν από την παροχή πρόσθετης πολεμικής βοήθειας, αναφέροντας τη διάχυτη διαφθορά στον ουκρανικό στρατό ως εμπόδιο λαμβάνοντας υπόψη πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ζελένσκι αντιμετώπισε απόρριψη από νομοθέτες του Κογκρέσου· του αρνήθηκαν την ευκαιρία να μιλήσει στη Βουλή. Επιπλέον, οι νομοθέτες του GOP ζητούν τώρα σαφήνεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τον Ζελένσκι σχετικά με το τελικό παιχνίδι της Ουκρανίας.

Χωρίς ικανοποιητική εξήγηση, η προοπτική περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για τον πόλεμο μειώνεται, καθώς επηρεάζει την οικονομική σταθερότητα της Αμερικής. Ο επικείμενος ανασχηματισμός έχει σκοπό να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να αποδώσει ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Αλλά, περιμένετε, οι προκλήσεις για τον Zelensky δεν τελειώνουν εδώ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση, προκαλώντας μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη μέσω μιας πλήρους κυβερνητικής αναμόρφωσης. Ενώ μια σημαντική πρόκληση έγκειται στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων και της κυβέρνησης, υπάρχει κάτι περισσότερο στο έπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Asia Times, ο Ζελένσκι παλεύει με τη διχόνοια μεταξύ των στρατηγών του, που επιδεινώνεται από τις καθυστερήσεις στην έναρξη της αντεπίθεσης.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου επιθυμούσαν επίδειξη δύναμης εναντίον των Ρώσων και αναζήτησαν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Όμως, απογοητεύτηκαν με την παρατεταμένη αναμονή. Παρά τις εκτεταμένες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών σεναρίων στο πεδίο της μάχης, βοήθειας εκπαίδευσης και εξοπλισμού τριών ταξιαρχιών με δυτικό εξοπλισμό, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες δίστασαν στα αρχικά στάδια, φοβούμενοι ότι οι επιθέσεις μπορεί να αποτύχουν.

Όταν η επίθεση ξεκίνησε τελικά τον Ιούνιο κι απέτυχε το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των στρατιωτικών ηγετών της Ουκρανίας και εξαντλώντας τους εκπαιδευμένους στη μάχη στρατιώτες της χώρας. Οι επακόλουθες απαιτήσεις του Ζελένσκι προς τον στρατό της Ουκρανίας, ιδιαίτερα σχετικά με τον Μπαχμούτ και την υπεράσπιση της Αβντιίβκα, αντιμετωπίστηκαν επίσης με αντίσταση από την κορυφαία ομάδα του στρατού. Αντιλαμβάνονται αυτούς τους στόχους ως πιθανές παγίδες, που είναι πιθανό να αποστραγγίσουν το ήδη σπάνιο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Επιπλέον, η ικανότητα του Ζελένσκι αμφισβητήθηκε ανοιχτά από βασικούς δήμαρχους πόλεων της Ουκρανίας. Ισχυρίζονται πως η ηγεσία του έχει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους Ουκρανούς, επικαλούμενοι διακοπές ρεύματος και την καταστροφή πόλεων λόγω των πράξεών του. Αυτή η εσωτερική διχόνοια και ο σκεπτικισμός σχετικά με τις αποφάσεις του Ζελένσκι έχουν δημιουργήσει μια ασταθή κατάσταση. Επιπλέον, ο Ζελένσκι βρίσκει τον εαυτό του ολοένα και πιο αντιδημοφιλή μεταξύ των Ουκρανών λόγω των αμφιλεγόμενων τακτικών στρατολόγησης του, που αφορούν κυρίως απαγωγές στους δρόμους. Μια πρόσφατη έρευνα, που ανατέθηκε από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και χρηματοδοτήθηκε από την USAID, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της φθίνουσας βαθμολογίας αποδοχής του.

Μόνο το 42 τοις εκατό των Ουκρανών τον «επιδοκιμάζουν έντονα» ως Πρόεδρο, μια απότομη πτώση από το 80 τοις εκατό που απολάμβανε πριν από ένα χρόνο, όταν ο πόλεμος ήταν στα πρώτα του στάδια. Τον Ιανουάριο του 2023, το 58 τοις εκατό των Ουκρανών υποστήριξε σθεναρά τον χειρισμό του πολέμου από τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2023, τα ποσοστά αποδοχής του έπεσαν κατακόρυφα, με μόνο το 40 τοις εκατό να εκφράζει τώρα ισχυρή αποδοχή.

Αυτή η πτώση σηματοδοτεί μια τεράστια απώλεια υποστήριξης. Επιπλέον, αυτή η μείωση της δημοτικότητας και οι εσωτερικές συγκρούσεις έρχονται σε μια στιγμή που η Ουκρανία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ουκρανός ηγέτης γνωρίζει ότι οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί μειώνονται. Έτσι, ο Ζελένσκι προσπάθησε επίσης να καθυστερήσει τις εκλογές και ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση των εκλογών, καθώς πίστευε πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να παραβιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αντιμετώπισε αρνήσεις. Προσθέτοντας την αβεβαιότητα, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska, άφησε να εννοηθεί ότι ο Zelensky θα μπορούσε να απέχει από τις εκλογές, υποδεικνύοντας ότι κατανοεί το δημόσιο αίσθημα.

Ωστόσο, ο Ουκρανός τρελός είναι απελπισμένος. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Ζελένσκι να παραμείνει στην εξουσία είναι εμφανείς, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας του για τη διαφθορά και της στρατιωτικής μυρωδιάς ανειλικρίνειας μετά από χρόνια παραμέλησης. Εδώ πρέπει να κάνει κανείς μια ερώτηση, γιατί σιωπούσατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Αυτό που κάνει ο Ζελένσκι είναι ένα σαφές σημάδι πως η κυβέρνησή του στην Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της ανατροπής. Παρά τις προσπάθειές του να ελέγξει τις ζημιές, ο χρόνος τρέχει γρήγορα για αυτόν. Η αλήθεια της ανικανότητας και του οπορτουνισμού του δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.

Η αναπόφευκτη πραγματικότητα της πολιτικής του πτώσης πλησιάζει, με το κάρμα να είναι έτοιμο να προλάβει. Οι μέρες του στην εξουσία είναι μετρημένες και οι συνέπειες των πράξεών του σίγουρα τον πλησιάζουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail