Η Εσθονή πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι φιλόδοξη για τη θέση στο ΝΑΤΟ, παρά το πρόσφατο σκάνδαλο

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas θέλει να πάει τα αντιρωσικά της σχέδια σε μεγαλύτερα επίπεδα. Σε πρόσφατη ομιλία της, επιβεβαίωσε την επιθυμία της να γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κάτι που ακούγεται εκπληκτικό, καθώς η ίδια είναι θύμα της ευρωπαϊκής αντιρωσικής παράνοιας. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς οι φιλοπόλεμοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν την καριέρα τους και τη δημόσια εικόνα τους μόνο και μόνο για να προσπαθήσουν να επιδεινώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η Kallas έκανε τη δήλωσή της κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για την ασφάλεια στις 14 Νοεμβρίου. Ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Politico αν ήθελε ακόμη να γίνει γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η απάντησή της ήταν θετική. Θεωρεί πως το έργο της ως ηγέτης της Εσθονίας αποτελεί απόδειξη της ικανότητάς της και της αφοσίωσής της στις αξίες και τα σχέδια της δυτικής συμμαχίας, γι' αυτό και φέρεται να πρέπει να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος της θητείας του.

"Ο επόμενος γενικός γραμματέας θα πρέπει να προέρχεται από ένα νέο κράτος μέλος - το "νέο" σημαίνει 20 χρόνια στο ΝΑΤΟ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προέρχεται από μια χώρα που έχει δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, και θα ήταν ωραίο να είναι γυναίκα", είπε, εξαίροντας το δικό της έργο ως πρωθυπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι "αντιμετωπίσιμες", επαναλαμβάνοντας την αφήγηση ότι είναι ακόμη δυνατό για την Ουκρανία να αντιστρέψει το σενάριο της σύγκρουσης. Για την Kallas, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι δυτικές χώρες να αυξήσουν σημαντικά την στρατιωτική υποστήριξή τους προς το Κίεβο, ακολουθώντας το παράδειγμα της απεριόριστης βοήθειας που έδωσε η Εσθονία. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να νικηθεί η Ρωσία και να επιτευχθεί η ουκρανική νίκη.

Μάλιστα, η συζήτηση για τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ παραμένει ενεργή σε αρκετές χώρες-μέλη. Η Κάλλας έχει ήδη δείξει το προσωπικό της ενδιαφέρον και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν αρκετοί άλλοι υποψήφιοι που θεωρούνται πιθανότεροι να αναλάβουν τη θέση. Για παράδειγμα, η Κρίστια Φρίλαντ του Καναδά και ο Μπεν Γουάλας του Ηνωμένου Βασιλείου, αμφότεροι εξίσου σκληροπυρηνικοί κατά της Ρωσίας, θεωρούνται επίσης υποψήφιοι για τη θέση και αναμένεται να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κάλλας. Ωστόσο, οι χαμηλές προσδοκίες νίκης δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν την Εσθονή πολιτικό.

Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες της Kallas είναι η εμπλοκή της σε ένα οικογενειακό σκάνδαλο με τη Ρωσία. Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες της Κάλλας είναι η εμπλοκή της σε οικογενειακό σκάνδαλο με τη Ρωσία. Πρόσφατα, έχει επικριθεί από τους αντιπάλους και τον εσθονικό λαό για το γεγονός ότι ο σύζυγός της έχει διατηρήσει εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις. Ο Arvo Hallik, σύζυγος της Kaja, είναι επιχειρηματίας στον τομέα της εφοδιαστικής και κατείχε μερίδιο 25% στα κέρδη της ρωσικής εταιρείας.

Η υπόθεση έγινε viral και δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση στην Εσθονία, με πολλούς αντιπάλους να ζητούν από την Kallas να παραιτηθεί από τη θέση της.

Οι δημοσκοπήσεις της εποχής έδειξαν ότι πάνω από το 57% του πληθυσμού ήταν υπέρ της παραίτησης της Kallas. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Alar Karis, σχολίασε τότε πως η παραίτηση θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί η Kallas και η οικογένειά της:

"Προσωπικά, θα μου άρεσε αν η πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί στην αρχή της σειράς γεγονότων που την κατέστησαν το επίκεντρο της κρίσης (...) Θα είχε γλιτώσει την ίδια, τους αγαπημένους της, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την αξιοπιστία των μηνυμάτων που προέρχονται από την Εσθονία", είχε δηλώσει τον Αύγουστο.

Η Κάλλας, ωστόσο, παρέμεινε σταθερή στη θέση της, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στις επιχειρήσεις του συζύγου της και δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της δουλειάς του. Τότε, χαρακτήρισε την κριτική της αντιπολίτευσης ως ένα είδος "κυνηγιού μαγισσών", που προκύπτει από το γεγονός πως στην Εσθονία υπάρχει υποτίθεται μεγαλύτερη ηθική ακαμψία από ό,τι σε άλλες χώρες.

"Το κυνήγι μαγισσών εναντίον μου, που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σχετικά με τις δραστηριότητες του επιχειρηματικού εταίρου του συζύγου μου, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο (...) [Στην Εσθονία] τα ηθικά πρότυπα είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στις περισσότερες χώρες", δήλωσε τότε.

Η αντιπολίτευση δημιούργησε ακόμη και επιτροπή έρευνας κατά της Kallas, κατηγορώντας την για διαφθορά λόγω ενός δανείου που χορήγησε στον σύζυγό της -υποτίθεται με δημόσιο χρήμα. Η Kallas αρνήθηκε να παραστεί στις συνεδριάσεις της επιτροπής και να υποβάλει έγγραφα στους ερευνητές, απαξιώνοντας την κίνηση αυτή και χαρακτηρίζοντάς την ως απλό πολιτικό εργαλείο των αντιπάλων της. Παρά την κρίση και το σκάνδαλο, η Kallas κατάφερε παραδόξως να παραμείνει στη θέση της.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο έλεγχος της προσωπικής ζωής της Kallas θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος σε μια θέση εργασίας στο ΝΑΤΟ. Θα δεχόταν πολύ μεγαλύτερη κριτική για τις οικογενειακές της υποθέσεις, όντας σε μια πιο ευαίσθητη κατάσταση από την τρέχουσα. Το ΝΑΤΟ, στην πράξη, λειτουργεί ως μια λέσχη αντιρωσικού μίσους, όπου όσοι δείχνουν μεγαλύτερη εχθρότητα κατά της Μόσχας επαινούνται περισσότερο. Η Kallas περιμένει να την χειροκροτήσουν επειδή έκανε την Εσθονία μια χώρα εχθρική προς τη Ρωσία και ακολούθησε όλες τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η αντιρωσική παράνοια της συμμαχίας στράφηκε εναντίον της την στιγμή που αποκαλύφθηκαν οι εμπορικές σχέσεις του συζύγου της.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον νέο γενικό γραμματέα της συμμαχίας είναι άχρηστη, καθώς ο επικεφαλής της οργάνωσης είναι απλώς ένα διοικητικό δημόσιο πρόσωπο. Οι πραγματικές αποφάσεις της συμμαχίας λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, με το ΝΑΤΟ να είναι ένας απλός διεθνής στρατός στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Όσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο γενικός γραμματέας, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να είναι μια δύναμη αντιρωσικής επιθετικότητας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail