Η αμερικανική διπλωματία έχασε την πρόσφυση στη Μέση Ανατολή. Η απομόνωση του Ιράν δεν είναι πλέον δυνατή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι πεπεισμένος ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ ήταν η ανακοίνωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Αλλά παραδέχτηκε επίσης πως αυτή η ανάγνωση βασίστηκε καθαρά στο ένστικτό του και δεν είχε καμία απόδειξη για αυτό. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κίνητρο του Μπάιντεν να το πει έγκειται στην απελπισμένη ανάγκη των ΗΠΑ να ανακτήσουν τον ηγετικό τους ρόλο στη μουσουλμανική Μέση Ανατολή. Οι δύο πιο επιτακτικές πραγματικότητες που απορρίπτουν την αμερικανική ηγεσία είναι: πρώτον, μια ισχυρή ενωμένη περιφερειακή αλληλεγγύη που ξεπερνά τις σεχταριστικές διαφορές για να επιδιώξει μια διευθέτηση για την Παλαιστίνη, όπως ποτέ πριν, και, δεύτερον, η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Χαμάς και το Ισραήλ υπονόμευσαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν τη Σαουδική Αραβία να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Χωρίς αμφιβολία, η στάση της Σαουδικής Αραβίας για το πρόβλημα της Παλαιστίνης έχει σκληρύνει. Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την Τρίτη σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Αλλά η ανάγνωση του Λευκού Οίκου δείχνει ότι μια κρίσιμη μάζα παρέμεινε άπιαστη. Παρόλο που οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε γενικότητες, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πολύ σημαντικό συγκεκριμένο θέμα της επείγουσας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αυτή η βαθιά διαφωνία αντικατοπτρίζεται επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ζητούσε «μια άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία», αλλά αντιτάχθηκε στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, το οποίο ήταν υπεκφυγές για τον τερματισμό της πολεμώντας και αντ' αυτού άρπαξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Σε κοινή δήλωση την Πέμπτη που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Μαρόκου ζητήθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η δήλωση ανέφερε: «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δε δικαιολογεί κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου».

Κοιτάζοντας μπροστά, το μεγάλο ερώτημα αφορά τις αμερικανικές προθέσεις. Είναι δημιούργημα του μυαλού ή κρυφή συνωμοσία για τη δημιουργία γεγονότων στο έδαφος που μπορούν να αξιοποιηθούν ως casus belli για να εξαπολύσουν μια επίθεση κατά του Ιράν, το οποίο ήταν ένα μακροχρόνιο σχέδιο των νεοσυντηρητικών που κυριαρχούν στις συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ;

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη πως είχε προειδοποιήσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να «κινείται εναντίον» των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, η Ουάσιγκτον θα απαντούσε.

Για να αναφέρω τον Μπάιντεν, «Η προειδοποίησή μου προς τον Αγιατολάχ ήταν ότι εάν συνεχίσουν να κινούνται εναντίον αυτών των στρατευμάτων, θα απαντήσουμε. Και πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ». (Ο Μπάιντεν αναφερόταν σε αυξανόμενες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία).

Ο πολιτικός αναπληρωτής στο γραφείο του Ιρανού προέδρου, Μοχάμαντ Τζαμσίντι, αντικρούει έκτοτε την παρατήρηση του Μπάιντεν, λέγοντας: «Τα μηνύματα των ΗΠΑ δεν απευθύνονταν ούτε στον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης ούτε ήταν τίποτε άλλο παρά αιτήματα από την ιρανική πλευρά. Εάν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι έχει προειδοποιήσει το Ιράν, θα πρέπει να ζητήσει από την ομάδα του να του δείξει το κείμενο των μηνυμάτων».

Ώρες αργότερα, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι απάντησε: «Μεταδόθηκε ένα άμεσο μήνυμα. Μέχρι εκεί θα πάω». Είναι ευνόητο πως οι πρόσφατες επιθέσεις από μαχητικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ δημιουργούν πονοκέφαλο στον Μπάιντεν στην εσωτερική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί και ένας στρατιωτικός εργολάβος σκοτώθηκε μέχρι στιγμής. Υπάρχουν περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και περίπου 900 στη Συρία.

Ενδεχομένως, ο Μπάιντεν να ήταν υπερβολικός. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Αλλά πιο πιθανό, οι ΗΠΑ ελπίζουν να ωθήσουν το Ιράν να χαλιναγωγήσει τις ελεύθερες ομάδες πολιτοφυλακής στη Συρία και το Ιράκ από το να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το Ιράν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα και τη Ρωσία και τα αραβικά κράτη ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες συνθήκες για τη διπλωματία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα της Παλαιστίνης. Αντιπροσωπεύουν μια λύση 2 καταστάσεων. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται επίσης ότι υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών.

Αυτό δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, διαβάζοντας από ένα προετοιμασμένο κείμενο: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και, θα πρόσθετα, την ευθύνη να απαντήσει στη σφαγή του λαού του. Και θα διασφαλίσουμε πως το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί ενάντια σε αυτούς τους τρομοκράτες. Αυτό είναι εγγύηση…

Αλλά αυτό δεν μειώνει την ανάγκη — να λειτουργήσει και να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους του πολέμου για τους Ισραηλινούς — πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του — το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι, για την προστασία αθώων πολιτών …

Θέλω επίσης να αφιερώσω λίγο χρόνο για να κοιτάξω μπροστά προς το μέλλον που αναζητούμε. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Και δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου…

Σημαίνει επίσης πως όταν τελειώσει αυτή η κρίση, πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το τι θα ακολουθήσει. Και κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών. Σημαίνει μια συγκεντρωμένη προσπάθεια από όλα τα μέρη – Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, περιφερειακούς εταίρους, παγκόσμιους ηγέτες – να μας βάλουν σε μια πορεία προς την ειρήνη
».

Ακούγονται αυτά τα λόγια σαν να ετοιμάζεται ο Μπάιντεν για πόλεμο με το Ιράν; Για πρώτη φορά, ίσως, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι οι ΗΠΑ δεν θα εργάζονται πλέον για το πρόβλημα της Παλαιστίνης. Η ουσία, όπως μαρτυρούν επίσης οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πως όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις κατανοούν ότι η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι το κέντρο βάρους στην παγκόσμια πολιτική και μια πυρκαγιά στην περιοχή θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Και καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θέλει ένα τόσο αποκαλυπτικό αποτέλεσμα.

Τούτου λεχθέντος, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ασυναγώνιστη δύναμη στη Μέση Ανατολή, η επιρροή τους έχει μειωθεί, καθώς αναδύθηκαν νέες πραγματικότητες:

  • Το Ισραήλ έχει γίνει πιο ισχυρό στρατιωτικά και οικονομικά έναντι των Παλαιστινίων, αλλά δεν απολαμβάνει πλέον περιφερειακή κυριαρχία. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο κυρίαρχες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διεκδικούν ολοένα και περισσότερο τα δικά τους συμφέροντα. 
  • Η Κίνα, αν και ένας σχετικά νέος παίκτης, δεν περιορίζεται πλέον στην οικονομική διπλωματία. 
  • Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την ικανότητα να αξιοποιήσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του OPEC+ για τη βαθμονόμηση του επιπέδου παραγωγής και των τιμών πετρελαίου. 
  • Κατά συνέπεια, το πετροδολάριο εξασθενεί. 
  • Οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί. 
  • Η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση έχει λάβει νέες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη στην άνοδο του άξονα αντίστασης, που απαιτούν νέες στάσεις και επιχειρησιακή σκέψη από την πλευρά των ΗΠΑ. 
  • Η ισραηλινή πολιτική έχει στραφεί απότομα στην ακροδεξιά. 
  • Το παγκόσμιο περιβάλλον είναι εξαιρετικά περίπλοκο. η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί πλέον να είναι υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Την Πέμπτη, η Ρωσία φιλοξένησε μια τριμερή συνάντηση στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν   και μια αντιπροσωπεία της Χαμάς. Αργότερα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος είναι επίσης Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ανακοίνωσε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς «θα φτάσει σύντομα σε επίσημη επίσκεψη» στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλες απώλειες και το κράτος του Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Πράγματι, το Ιράν μπορεί να επιλέξει την πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν θα μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Σαφώς, ο πόλεμος δεν είναι επιλογή.

Υπάρχει, επομένως, υψηλός κίνδυνος σε μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα. Εάν το Ισραήλ βαλτώσει στη Γάζα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Χεζμπολάχ να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος εάν δε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αρκετά νωρίς στη σύγκρουση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail