Pravda.Ru |
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Σι θέλει ειρήνη με τις ΗΠΑ
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν επίσημη συνάντηση στις 15 Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του APEC.
"Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε μια φιλική Κίνα έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συνάντηση-ορόσημο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τόνο για το Πεκίνο, καθώς επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις τριβές με την Ουάσιγκτον", έγραψε το CNN στην ανάλυσή του.
Από την πλευρά του, το Bloomberg έγραψε επικαλούμενο βοηθούς του Σι και του Μπάιντεν πως οι διαπραγματεύσεις ήταν θερμές και προσωπικές.
"Κατά τη συνάντησή τους το πρωί, ο Σι και ο Μπάιντεν κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια ζεστή δημόσια χειρονομία που είναι σπάνια για τον Κινέζο ηγέτη", έγραψε το πρακτορείο.
Ο Μπάιντεν θέλει να καταστρέψει τον δικτάτορα Σι
Μόλις ο Σι πήγε να ξεκουραστεί, ο Μπάιντεν επανέλαβε την άποψή του γι' αυτόν ως "δικτάτορα".
"Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι", είπε ο Μπάιντεν. "Εννοώ ότι είναι δικτάτορας με την έννοια πως είναι ο τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι μια κομμουνιστική χώρα βασισμένη σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας", είπε ο Μπάιντεν.
Τέτοιου είδους σχόλια θεωρούνται ασυγχώρητο λάθος στη διπλωματία. Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν χρειάστηκε μόλις μία φράση για να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα.
Γιατί το είπε αυτό; Ήταν ο Μπάιντεν ενοχλημένος από τη συνάντηση ή ήταν σίγουρος για τα δικά του λόγια; Ήταν μια εκδήλωση αλαζονείας των ΗΠΑ ή κακής γνώσης των νόμων της διπλωματίας; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήταν κάτι περισσότερο από περίεργο να ακούμε τον Μπάιντεν να αποκαλεί τον Κινέζο ηγέτη δικτάτορα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC. Εξάλλου, η εμπειρία του Μπάιντεν στην πολιτική είναι κάτι περισσότερο από τεράστια.
Ο Xi δε θα συγχωρήσει
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα λόγια του Μπάιντεν "εξαιρετικά λανθασμένα και ανεύθυνα".
"Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με απώτερα κίνητρα που θα προσπαθούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Δεν θα τα καταφέρουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάο Νινγκ.
Το Bloomberg υποθέτει πως το σχόλιο του Μπάιντεν περί "δικτάτορα" θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν:
> να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για τη διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που καταπολεμούν τη διακίνηση ναρκωτικών,
> να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες στο υψηλότερο επίπεδο. Η Κίνα δήλωσε ότι θα επαναλάβουν "στη βάση της ισότητας και του σεβασμού". Αυτό σημαίνει πως μετά την παρατήρηση του "δικτάτορα" οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν και πάλι,
> "να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν σε περιόδους διαφωνίας". Δεν υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα πριν; Αυτό δείχνει την ακραία αρνητικότητα του Σι απέναντι στον Μπάιντεν. Σημαίνει επίσης ότι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών διατηρούνται (για την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την τεχνητή νοημοσύνη).
Η Κίνα δεν έχει εκδώσει επίσημο σχόλιο σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα βγει από τη σύγκρουση ως μια δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ευημερούσα χώρα που θα είναι σε θέση να αποτρέψει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μελλοντικές επιθέσεις.
Ούτε λέξη για την εδαφική ακεραιότητα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία χωρίς πολλά από τα πρώην εδάφη.