Η Αργεντινή κόβει το δρόμο προς την κυριαρχία και πέφτει στην παγίδα χρέους του ΔΝΤ

pixabay / pierobruno
Η Αργεντινή δεν έμαθε να είναι κυρίαρχο κράτος εδώ και 30 χρόνια, όπως ακριβώς και η Ουκρανία. Οι Αργεντινοί μπορούν να αποχαιρετήσουν τα νησιά Μαλβίνες.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αργεντινή μπαίνει στην παγίδα χρέους του ΔΝΤ

Ο ακραία φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Πήρε το 55,8% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, υπουργός Οικονομίας, ο Περονιστής Σέρτζιο Μάσα, έλαβε 44,2%.

Η μονομαχία των οικονομολόγων υποδηλώνει πως η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της Αργεντινής ανησυχεί πρωτίστως για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Οι αριστερές κυβερνήσεις αντικαθιστούν τις δεξιές τα τελευταία 30 χρόνια στην Αργεντινή, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Το πέσο υποτιμάται καθώς το επίπεδο της ανεργίας και τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το πρόβλημα αφορά το τεράστιο χρέος της Αργεντινής ύψους 147,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα του 2023. Το ένα τρίτο από αυτό ανήκει στο ελεγχόμενο από τους Αγγλοσάξονες ΔΝΤ. Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν μπορεί να το διαγράψει κηρύσσοντας στάση πληρωμών - η χώρα θα πρέπει να το αποπληρώσει ακόμη και στο νεκροκρέβατό της.

Όλες οι κυβερνήσεις της Αργεντινής έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ από τη δεκαετία του 1990. Το δάνειο που συνήψε ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι το 2018 ήταν το μεγαλύτερο. Ο Μάκρι δανείστηκε 57 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το ποσό που το ΔΝΤ διέθεσε σε 85 χώρες κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επί του παρόντος, σχεδόν όλα τα συναλλαγματικά έσοδα της Αργεντινής χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Αυτό μηδενίζει τις εγχώριες και ακυρώνει τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί μετά τη χρεοκοπία των κρατικών ομολόγων το 2020. Ο φετινός πληθωρισμός στην Αργεντινή ανήλθε στο 142%.

Ο Milei προσφέρει θεραπεία σοκ

Ο Μιλέι προτείνει θεραπεία σοκ για την Αργεντινή:

  • ιδιωτικοποίηση της οικονομίας,
  • περικοπή όλων των κρατικών δαπανών κατά 15-20% (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πακέτων),
  • εγκατάλειψη του πέσο και μετάβαση στο δολάριο.

Προειδοποίησε τον λαό της Αργεντινής ότι δε θα υπάρξουν ημίμετρα.

"Το μοντέλο της κάστας της εξαθλίωσης έχει τελειώσει. Σήμερα αγκαλιάζουμε το μοντέλο της ελευθερίας για να γίνουμε και πάλι παγκόσμια δύναμη", είπε.

Ο Μίλεϊ είναι ένας φημισμένος οικονομολόγος στη Δύση. Υπηρέτησε στο τμήμα Αργεντινής μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, της HSBC. Το 2012 ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της αργεντίνικης δεξαμενής σκέψης Fundación Acordar. Είναι νεοφιλελεύθερος στον ακραίο βαθμό του ελευθεριακού - προτιμά να πιστεύει πως τα πάντα θα τα κανονίσει η αγορά.

Ρωσικό Deja vu

Όταν ακούει κανείς τον Milei και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στην Αργεντινή, δεν μπορεί παρά να έχει την αίσθηση του deja vu.

Είναι προφανές στους Ρώσους ότι η Αργεντινή βαδίζει στο δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά. Ο Μπόρις Γέλτσιν και η ομάδα του ακολουθούσαν την πολιτική της θεραπείας σοκ και στη μετασοβιετική Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990. Δανείστηκαν επίσης πολλά από το ΔΝΤ, έπεσαν στην παγίδα του χρέους και έτσι άφησαν τους παγκοσμιοποιητές να πάρουν τη Ρωσία υπό τον έλεγχό τους. Οι νεοφιλελεύθεροι οδήγησαν τη Ρωσία στο χείλος της αβύσσου και την έκαναν μη κυρίαρχη οικονομία. Η Ρωσία μπόρεσε να πάρει μια ανάσα μόνο αφού αποπλήρωσε το χρέος προς το ΔΝΤ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής υπό την προεδρία του Περονιστή (αριστερού εθνικιστή) Αλμπέρτο Φερνάντεζ στηρίχθηκε στην Κίνα για να βγει από το χρέος. Η Κίνα έδωσε στο Μπουένος Άιρες δάνειο σε γιουάν και φρόντισε να διαγραφεί το χρέος προς το ΔΝΤ σε κινεζικά γιουάν. Η Κίνα σύναψε επίσης ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αργεντινή και η Αργεντινή υπέβαλε αίτηση ένταξης στους BRICS. Αυτός ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να κυριαρχήσει η οικονομία, αλλά ο Μίλεϊ το έκοψε όταν είπε ότι δεν θα συνεργαζόταν με τους κομμουνιστές και τους BRICS.

Τα συναλλαγματικά έσοδα της Αργεντινής βασίζονται στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι εξαγωγές της χώρας είναι ασταθείς λόγω της ξηρασίας και των διακυμάνσεων των τιμών.

Η δολαριοποίηση της οικονομίας δεν αποτελεί επίσης θεραπεία. Ο Ισημερινός χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ στην επίσημη κυκλοφορία του, αλλά η χώρα εξακολουθεί να έχει τα ίδια προβλήματα - πληθωρισμό, ανεργία, δημοσιονομικό έλλειμμα, αυξανόμενο χρέος. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εισάγει το δολάριο στην κυκλοφορία ο Μιλέι, διότι η Αργεντινή δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα.

Ουκρανικό deja vu: το σχέδιο κατά των Μαλβίνων

Ο δρόμος της Αργεντινής θυμίζει πολύ τον ουκρανικό με τη λαγνεία και την ελευθεριότητα. Στην Ουκρανία, κατηγορούν πάντα τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το αναποτελεσματικό έργο τους. Επιπλέον, η Ουκρανία πέφτει όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα του χρέους του ΔΝΤ.

Με βάση την εμπειρία της Ουκρανίας, μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει ένα ανεξέλεγκτο χάος στις ιδιωτικοποιήσεις, μια νέα αύξηση του πληθωρισμού, ανεργία, μη πληρωμή των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, απώλεια των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης και μια βαθύτερη βύθιση στην τρύπα του χρέους.

Η Δύση δημιούργησε το σχέδιο "αντι-Ρωσίας" στην Ουκρανία και τώρα οδηγεί την Αργεντινή στο σχέδιο αντι-Μαλβίνες. Οι Μαλβίνες είναι ο εθνικός πόνος των Αργεντινών.

Ο Χαβιέ Μιλέι είναι μέρος του αγγλοσαξονικού σχεδίου που ονομάζεται "αντι-Μαλβίνες". Προτιμά να είναι επιφυλακτικός και να αποφεύγει το θέμα αυτό. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Νταϊάνα Μοντίνο δήλωσε σε συνέντευξή της στην Telegraph ότι ο λαός των Μαλβίνων θα πρέπει να "αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του".

Οι κάτοικοι των νησιών έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας σε δημοψήφισμα. Το πεπρωμένο λύθηκε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail