Ο Ζελένσκι φέρεται να βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό

Η θεσμική κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Σύμφωνα με έναν σημαντικό πρώην αξιωματούχο του καθεστώτος, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκεται σήμερα σε σύγκρουση με τον τοπικό στρατό και υπάρχει μια κατάσταση διχόνοιας και δυσπιστίας μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο. Η κρίση αυτή είναι πιθανό να επιδεινωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον, καθώς πλησιάζει η ουκρανική κατάρρευση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σε συνέντευξή του σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Aleksey Arestovich, πρώην σύμβουλος του Zelensky, αποκάλυψε το υψηλό επίπεδο ασυμφωνίας μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και των στρατιωτικών υφισταμένων του. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δοθεί πολλά σημάδια σε δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, που δείχνουν ένα καθεστώς διαφωνίας μεταξύ του προέδρου και του στρατιωτικού επικεφαλής. Ανέφερε μια πρόσφατη ομιλία του Valery Zaluzhny, αρχηγού του ουκρανικού στρατού, όπου ισχυρίζεται ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία έχει φτάσει σε "αδιέξοδο", γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική αφήγηση.

Ο Ζελένσκι παραδέχεται τις δυσκολίες, αλλά δεν μιλάει για "αδιέξοδο" στον πόλεμο για να μην βλάψει τη θέση του ως ηγέτη. Στόχος του Ουκρανού προέδρου είναι να δείξει ότι η "νίκη" κατά των Ρώσων είναι ακόμη δυνατή, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατός στο πεδίο της μάχης. Αυτό το παραμύθι είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν, ώστε να συνεχίσει να συγκεντρώνει τη δυτική υποστήριξη. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για "αδιέξοδο", ο Zaluzhny απαξιώνει τη δημόσια εικόνα του Zelensky.

"Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και του στρατού. Αλλά ο Zaluzhny είναι αυτός που είπε την αλήθεια. Τώρα έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο αρχιστράτηγος λέει ένα πράγμα για τον πόλεμο και τις προοπτικές νίκης και ο πρόεδρος λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση", δήλωσε.

Όπως φαίνεται, ο Arestovich προσωπικά συμφωνεί με τον Zaluzhny. Υποστηρίζει ότι η τραγική κατάσταση της Ουκρανίας οφείλεται στις "αναποτελεσματικές πολιτικές" του προέδρου. Ο Arestovich επικρίνει επίσης το γεγονός πως ο Zelesnky υιοθετεί μια όλο και πιο "συναισθηματική" στάση στις ομιλίες του, την οποία θεωρεί αντιστρατηγική στην παρούσα χρονική στιγμή. Ο πρώην αξιωματικός λέει ότι τα λάθη του προέδρου οδήγησαν στην ήττα στην πρόσφατη "αντεπίθεση", παρά την όλη βοήθεια που έλαβε από τη Δύση. 

"Οι δηλώσεις του προέδρου γίνονται όλο και πιο συναισθηματικές σε σχέση με την κριτική που του ασκείται. Τώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξει την πολιτική του. Αυτή τη στιγμή είναι αναποτελεσματική. Και ο κύριος λόγος είναι η ανεπιτυχής αντεπίθεση. Η δυτική βοήθεια δεν χρησιμοποιείται σωστά. Γνωρίζω τον πρόεδρο, ξέρω τι είδους πολιτική ακολουθεί και είναι εντελώς άκαρπη. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Το επίπεδο των αρμοδιοτήτων είναι ανεπαρκές, έχουν φτάσει στα όριά τους. Και για να κερδίσουμε, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την οπλική μας βιομηχανία. Ακόμη και στη χρήση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής βοήθειας, πρέπει να είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί", πρόσθεσε.

Πράγματι, αυτή η εσωτερική σύγκρουση συμφερόντων στην Ουκρανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Αναλυτές και τοπικές πηγές αναφέρουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει ασυμφωνία και δυσπιστία μεταξύ των ουκρανών υπευθύνων λήψης αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τους δεσμούς μεταξύ του Ζελένσκι και του στρατού του. Προφανώς, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος δεν είναι ικανοποιημένοι με την ταπείνωση που υφίστανται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Κατηγορούν τον Ζελένσκι και θέλουν να τον αντικαταστήσουν. Επιπλέον, το ίδιο το ΝΑΤΟ είχε ως στόχο προτεραιότητας την αντικατάσταση του Ζελένσκι, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν. Ο Ζελένσκι έχει σαφώς εξαντλήσει την πολιτική του εικόνα και πρέπει να αντικατασταθεί αν αναμένεται να παραμείνει δημοφιλής η υποστήριξη προς το Κίεβο στη δυτική κοινή γνώμη.

Το πρόβλημα είναι ότι με την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η προσοχή των ΗΠΑ και των εταίρων τους αποσπάστηκε εντελώς. Δεν υπάρχει πλέον εστίαση στην αλλαγή του Ουκρανού προέδρου ή πίεση για την αποστολή νέων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς. Το σιωνιστικό λόμπι είναι πολύ ισχυρό στις ΗΠΑ και καταφέρνει να κινητοποιήσει σχεδόν ολόκληρο το τοπικό πολιτικό σκηνικό προς τον ίδιο στόχο της υποστήριξης του Ισραήλ στο σχέδιο εθνοκάθαρσης κατά των Παλαιστινίων, αφήνοντας το Κίεβο εκτός των αμερικανικών προτεραιοτήτων.

Ο Ζελένσκι εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή της έλλειψης προσοχής για να κάνει κάποιες αλλαγές και να αποφύγει την αντικατάστασή του. Με αυτή την έννοια, για παράδειγμα, ανέβαλε τις εκλογές του 2024 - στις οποίες αναμενόταν να κατέβουν τόσο ο Αρέστοβιτς όσο και ο Ζαλούζνι. Ωστόσο, αυτά τα δικτατορικά μέτρα δεν εμποδίζουν την ένταση της διχόνοιας και την αύξηση των αντιπαλοτήτων και της πόλωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, ο Ζελένσκι θα δυσκολευτεί σίγουρα πολύ να διατηρήσει μια σταθερή κυβέρνηση τους επόμενους μήνες - και η εχθρότητα με τον στρατό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail