Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι τον περιγράφει ως «δικτάτορα» που πήρε «διαζύγιο από την πραγματικότητα»

Ο Oleksii Arestovych, πρώην αρχηγός του επιτελείου του Volodymyr Zelensky, περιέγραψε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «δικτάτορα» που πήρε «διαζύγιο από την πραγματικότητα» σε σχέση με τον τρόπο που αντέδρασε στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τότε που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Πρώτον, κάποιος συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και, αντί να ακολουθήσει τον κανονικό δρόμο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επιλέγει την στασιμότητα. Τότε κάποιος γεννά τεράστια διαφθορά. Τότε κάποιος γεννά μίσος για οποιαδήποτε γνώμη διαφορετική από τη δική του. Και έπειτα - ενάμιση χρόνο μετά - έρχεται το φθινόπωρο, τόσο στις σχέσεις με τη Δύση όσο και με τους δικούς μας ανθρώπους. Και όσο κι αν αρνείσαι την πραγματικότητα, δεν φεύγει»,  είπε  ο πρώην σύμβουλος στο X (πρώην Twitter).

Ο Αρέστοβιτς έκανε την ανάρτησή του ως απάντηση σε ένα άρθρο στο περιοδικό Time, γραμμένο από τον ανταποκριτή Simon Shuster, το οποίο αναφέρεται στην απομόνωση του Ουκρανού ηγέτη και τιτλοφορείται: «Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όπως εγώ. Κανείς». Για αυτόν, το άρθρο αποκαλύπτει μια «δυσάρεστη και αόριστα οικεία εικόνα - ένα δικτάτορα εγκαταλελειμμένο από όλους, να περιφέρεται στους πίσω δρόμους του καταφύγιου, απρόθυμος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναφωνεί υστερικά για μια γρήγορη νίκη, την οποία δεν μπορεί να πετύχει».

«Ένας αυταρχικός ηγέτης στον οποίο οι γύρω του φοβούνται να πουν την αλήθεια», συνέχισε. «Όλοι οι δικτάτορες που έχουν χωρίσει (στο όνομα της φαντασίας τους) από την πραγματικότητα καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο».

Σύμφωνα με το άρθρο των Times που δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι «αισθάνεται προδομένος» από τους δυτικούς συμμάχους του επειδή «τον άφησαν χωρίς τα μέσα για να κερδίσει τον πόλεμο, παρά μόνο τα μέσα για να τον επιβιώσει».

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι μέρος του κόσμου συνήθισε τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στον Shuster. «Η εξάντληση με τον πόλεμο κυλάει σαν κύμα. Το βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη. Και βλέπουμε ότι μόλις αρχίσουν να κουράζονται λίγο, τους γίνεται σαν παράσταση: «Δεν μπορώ να δω αυτή την επανάληψη για 10η φορά».

Δήλωσε επίσης πως το Κίεβο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός. Αυτή η θέση έχει επικριθεί ακόμη και από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι παραδέχονται την αποτυχία στην πολυδιαφημισμένη καλοκαιρινή αντεπίθεση. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική για την Ουκρανία που η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει τον ίδιο καλά προετοιμασμένο στρατό που είχε συγκεντρώσει πριν ξεκινήσει την αντεπίθεση στις αρχές του ευρωπαϊκού καλοκαιριού, πόσο μάλλον αυτό που είχε πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ολοκληρώνοντας το tweet του, ο Arestovych είπε ότι το άρθρο των Times «καταδικάζει τον Zelensky στη μοναξιά και την κρίση της ιστορίας - στη μοναξιά, για την οποία δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του».

Αν και μεγάλη προσοχή μετά τη δημοσίευση του άρθρου των Times δόθηκε στο γεγονός ότι η Ουκρανία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, ειδικά από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, παραβλέφθηκε η αποκάλυψη πως η μέση ηλικία ενός στρατιώτη στην Ουκρανία είναι περίπου 43 χρόνια, καταδεικνύοντας πόσο ανάπηρες είναι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Shuster, η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση «έχει διαβρώσει τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τόσο άσχημα που τα στρατεύματα αναγκάστηκαν να καλέσουν όλο και μεγαλύτερο προσωπικό, αυξάνοντας τη μέση ηλικία ενός στρατιώτη στην Ουκρανία σε περίπου 43 χρόνια».

«Είναι ενήλικοι άντρες τώρα και δεν είναι τόσο υγιείς στην αρχή», ανέφερε ο Σούστερ ως στενός συνεργάτης του Ζελένσκι. «Αυτή είναι η Ουκρανία. Όχι Σκανδιναβία».

Σύμφωνα με το άρθρο, οι Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας δέχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες 100.000 νεοσύλλεκτους τις πρώτες δέκα ημέρες του ολοκληρωτικού πολέμου, δείχνοντας πόσο σίγουροι ήταν οι άνθρωποι, κάτι που εν μέρει τροφοδοτήθηκε από ανώτερους αξιωματούχους που έκαναν τολμηρά αισιόδοξες προβλέψεις ότι ο πόλεμος θα κερδίσει μόνο μερικούς μήνες.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να εγγραφούν σε μια γρήγορη περιοδεία και να λάβουν μέρος σε μια ηρωική νίκη», είπε ένα δεύτερο μέλος της ομάδας του Ζελένσκι στον ανταποκριτή των Times.

Ωστόσο, με τις αποκαλύψεις ότι η Ουκρανία υφίσταται καταστροφικές απώλειες, με περισσότερα από 90.000 θύματα από την εαρινή επίθεση, σύμφωνα με τη Μόσχα, η στρατολόγηση έχει μειωθεί πολύ. Αυτό έχει εντείνει τις προσπάθειες στρατολόγησης, τόσο πολύ που οι δικτατορικές τάσεις του Ζελένσκι φαίνονται με στρατευμένους αξιωματικούς να τραβούν παράνομα άνδρες από τρένα και λεωφορεία και να τους στέλνουν στο μέτωπο.

Το τελευταίο ξέσπασμα του Αρέστοβιτς εναντίον του Ζελένσκι έχει τροφοδοτήσει μόνο τις φήμες για τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις του πως δε θα διεκδικούσε την προεδρία εάν το κάνει ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρεστόβιτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από ανώτερος σύμβουλος του προέδρου τον Ιανουάριο του 2023 μετά τη δήλωσή του σε πρόγραμμα του YouTube πως οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας κατέρριψαν τον πύραυλο που κατέστρεψε μέρος ενός σπιτιού στο Ντνίπρο, στη συνέχεια έπεσε σε πολυώροφο κτίριο και εξερράγη, κάτι που αντέτεινε το επίσημο αφήγημα του καθεστώτος του Κιέβου. Από τότε, βρίσκεται σε πολιτικές μάχες με την κυρίαρχη ελίτ του Κιέβου, όπως αποδεικνύεται από την επισήμανσή του ότι ο Ζελένσκι είναι δικτάτορας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail