Ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά του Κιέβου στο Ντονμπάς αρχίζει να πέφτει

Freepen.gr - Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός πέτυχε μια σημαντική τακτική επιτυχία στο Ντονμπάς. Μια βιομηχανική ζώνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Avdeevka τέθηκε υπό τον έλεγχό τους. Αν και πρόκειται για ένα μικρό μόνο τμήμα της πόλης, η κατάληψή της έχει σημαντικές στρατηγικές και ψυχολογικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, γράφει το southfront.press.

Η Avdeevka, και ιδιαίτερα το νοτιοανατολικό τμήμα της, οχυρωνόταν συνεχώς από τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Donbass. Η πόλη είχε μετατραπεί σε εφαλτήριο για την ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ. Διάφορες δοξασμένες μονάδες της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς υπέστησαν απώλειες σε βαριές μάχες στη βιομηχανική ζώνη από το 2015.

Οι μάχες δεν σταμάτησαν μετά την είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο. Η ρωσική επίθεση στην περιοχή ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου. Τον κύριο ρόλο στην επιχείρηση φέρεται να διαδραμάτισε η ταξιαρχία εφόδου "Βετεράνοι". Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν την περιφερειακή οδό του Ντονέτσκ, έφτασαν στα περίχωρα και άρχισαν να πολεμούν την Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις. Έπρεπε να καταστρέψουν αρκετές βαριά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις, οι οποίες ήταν εξοπλισμένες με υπόγειες σήραγγες και θέσεις βολής με βαριά πολυβόλα με καλή θέα γύρω τους. Οι Ουκρανοί στρατιώτες κράτησαν την άμυνά τους εκεί για αρκετές ημέρες, παρά τα ισχυρά πυρά των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Η 24η Νοεμβρίου ήταν η καθοριστική ημέρα της επίθεσης. Το ουκρανικό επιχειρησιακό επιτελείο εγκατέλειψε τη βιομηχανική ζώνη με διαταγή της ανώτατης διοίκησης. Οι Ουκρανοί αξιωματικοί άφησαν τους στρατιώτες τους να συνεχίσουν μια ανούσια άμυνα. Αφού έβαλαν φωτιά στο αρχηγείο, κατευθύνθηκαν βόρεια με τα πόδια. Την ίδια ημέρα, οι αρχικές αναφορές υποστήριζαν ότι η Ρωσία είχε τον έλεγχο της περιοχής.

Από τις 27 Νοεμβρίου, ο ρωσικός στρατός ολοκληρώνει την επιχείρηση εκκαθάρισης, καθώς υπολείμματα του ουκρανικού στρατού εξακολουθούν να κρύβονται σε ορισμένα υπόγεια.

Οι Ρώσοι ενισχύουν τώρα την πρώτη γραμμή άμυνας, προετοιμάζοντας περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις. Οι Ουκρανοί προσπαθούν να εξαπολύσουν τοπικές αντεπιθέσεις, αλλά μάταια.

Αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν βορειοδυτικά προς τις κατοικημένες περιοχές. Ένα από τα νέα τους προπύργια είναι το νεκροταφείο Baykovoe. Σε αντίθεση με το νότιο τμήμα της, το οποίο περιέρχεται υπό ρωσικό έλεγχο, η πόλη Avdeevka βρίσκεται σε μια πεδιάδα.

Η προέλαση στη βιομηχανική ζώνη στα νοτιοανατολικά έχει γίνει μια μεγάλη απειλή για τις ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στη δασική περιοχή του συγκροτήματος Tsarskaya Okhota της χώρας - τη νότια πύλη της πόλης. Η ουκρανική υποχώρηση από εκεί είναι μόνο θέμα χρόνου.

Η μάχη για την Avdeevka είναι μια από τις μάχες-κλειδιά για το Donbass. Επιτρέπει στη Ρωσία να καταστρέψει τη φωλιά των Ουκρανών ναζί, από όπου βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ και τα περίχωρά του εδώ και χρόνια, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. 

Η ρωσική προέλαση επιβεβαιώνει ότι ο ρωσικός στρατός εφαρμόζει με επιτυχία την εμπειρία της απελευθέρωσης του Ντονμπάς, μετά τις νίκες στο Μπαχμούτ, το Σεβεροντονέτσκ, το Λισιτσάνσκ, το Σολεντάρ, το Ρουμπέζνοε, τη Μαριούπολη κ.λπ. Ο ουκρανικός στρατός δεν κατέλαβε ούτε μία πόλη με μάχη σε αυτόν τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail