Ποιος σκότωσε τον Βοηθό του στρατηγού Ζαλούζνι;

Υπάρχουν πολλά κομμάτια στο Telegram που αναφέρουν τον θάνατο από χειροβομβίδα ενός ανώτερου βοηθού του στρατηγού Valeri Zaluzhny, διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο ταγματάρχης Gennady Chestyakov είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Κίεβο για να γιορτάσει τα γενέθλιά του και άνοιξε ένα δώρο που περιείχε τέσσερις χειροβομβίδες, ευγενική προσφορά του A. V. Timchenko, ο οποίος είναι ο ανώτερος βοηθός του αναπληρωτή αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο 13χρονος γιος του Chetyakov φέρεται να προσπάθησε, αλλά απέτυχε, να βγάλει τον επικρουστήρα από μία από τις χειροβομβίδες. Ο πατέρας του φέρεται να αποφάσισε να του δείξει πώς γίνεται. Άρπαξε τη χειροβομβίδα, τράβηξε τον πείρο και ΜΠΟΥΜ! Η έκρηξη που ακολούθησε σκότωσε τον ταγματάρχη Chestyakov και τραυμάτισε σοβαρά τον γιο του.

Larry Johnson  - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό είναι ένα φοβερό δώρο γενεθλίων. Υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνας για τα πυροβόλα όπλα που ισχύει και για τις χειροβομβίδες - πάντα να υποθέτετε ότι το όπλο (ή η χειροβομβίδα) είναι γεμάτο μέχρι να βεβαιωθείτε πως είναι άδειο ή αδρανές. Μήπως αυτό ήταν απλώς ένα μακάβριο ατύχημα που προκλήθηκε από απροσεξία τόσο του Timchenko όσο και του ταγματάρχη Chestyakov; Ή μήπως ήταν κάτι πιο σκοτεινό;

Ο θάνατος του Chestyakov έρχεται την επαύριο του Στρατηγού Zaluzhny, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε στο Economist τις δυσοίωνες προοπτικές για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Φυσικά, πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατύπωσαν την άποψη ότι ο θάνατος του Chestyakov από χειροβομβίδα ήταν μια εσκεμμένη πράξη που αποσκοπούσε στο να στείλει στον στρατηγό Zaluzhny ένα μήνυμα - κρατήστε τα χείλη σας κλειστά αλλιώς.

Ορισμένες από τις αρχικές αναφορές υποστήριζαν ότι το δώρο ήταν ένα σετ από σφηνοπότηρα που έμοιαζαν με χειροβομβίδες. Όταν το άκουσα αυτό, έτεινα να πιστέψω πως επρόκειτο για σχέδιο δολοφονίας. Αλλά αφού είδα την παραπάνω εικόνα, αμφιβάλλω για τον ισχυρισμό αυτό. Αυτά μοιάζουν με πραγματικές χειροβομβίδες και θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί ως τέτοιες. Ο ταγματάρχης Chestyakov έκανε τη θανατηφόρα υπόθεση ότι ο Timchenko του έστειλε ένα "φίμωτρο" δώρο και ανόητα απέτυχε να αντιμετωπίσει το "δώρο" ως ζωντανές χειροβομβίδες. Αυτή η μη τήρηση του πρωτοκόλλου αποδείχθηκε μοιραία.

Ο Τιμτσένκο βρίσκεται τώρα στην ηλεκτρική καρέκλα. Ουκρανοί ερευνητές θα τον καθίσουν και θα διαπιστώσουν αν όντως έστειλε τις χειροβομβίδες ως δώρο. Αν δεν έστειλε πράγματι αυτό το δώρο, τότε αυτό το "ατύχημα" θα πάρει μια εντελώς νέα διάσταση. Ίσως κάποιος είχε σκοπό να βλάψει τον Chestyakov και την οικογένειά του.

Ανεξάρτητα από το κίνητρο, αυτό είναι μια κακή εικόνα για τον Zaluzhny. Στο ελάχιστο δείχνει ότι ένας από τους αξιωματικούς του ήταν κατάφωρα αντιεπαγγελματικός στο χειρισμό ενός οπλικού συστήματος. Ή θα μπορούσε να δείξει πως υπήρχε διχόνοια στις ανώτερες τάξεις γύρω από τον Zaluzhny.

Μια άλλη παρατήρηση σχετικά με το νόημα της συνέντευξης και των άρθρων του Zaluzhny στον Economist. Αυτό συνέβη με τις ευλογίες της MI-6 του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί απομακρύνονται από την υποστήριξη του Zelensky και προωθούν τον Zaluzhny ως πιθανό αντικαταστάτη του σημερινού Ουκρανού Προέδρου. Νομίζω πως αυτό είναι το μήνυμα που πήρε ο Zelensky από τις εμφανίσεις του Zaluzhny στο Economist. Αυτό είναι ένα σκόπιμο μέτρο για να σπάσει η σχέση μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny. Πριν ο Zaluzhny ξεράσει τα εσώψυχά του στον Economist, είχε ήδη μια τεταμένη, αμφιλεγόμενη σχέση, σύμφωνα με διάφορες πηγές, με τον μικροσκοπικό κωμικό που παριστάνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία θα γίνει πιο χαοτική και ασταθής τις επόμενες εβδομάδες. Όταν η Αβντέεβκα πέσει στους Ρώσους, το παιχνίδι με τους αποδιοπομπαίους τράγους στο Κίεβο θα φτάσει σε σημείο βρασμού. Νομίζω ότι οι μέρες του Ζελένσκι ως προέδρου είναι μετρημένες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail