pixabay / edu_castro27 |
Anton Baketov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Αραβικός κόσμος εναντίον Ισραήλ: πού είναι η κόκκινη γραμμή;
"Οι αραβικές χώρες αντιτίθενται στην χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, περιορίζονται στα λόγια και δεν αναλαμβάνουν καμία δράση. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που πρέπει να περάσουν για να εμπλακούν στον πόλεμο με το Ισραήλ;"
"Υπάρχουν περισσότερες από είκοσι αραβικές χώρες, αλλά είναι πάντα χωρισμένες σε ορισμένες ομάδες. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχει τις δικές της προτεραιότητες. Το 1973, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ κήρυξε εμπάργκο, άλλες αραβικές χώρες τον υποστήριξαν, αλλά ο Σάχης του Ιράν ήρθε να βοηθήσει. Παρείχε ποσοστώσεις στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ξέρουμε πώς κατέληξε ο Ιρανός Σάχης. Ξέρουμε επίσης πώς κατέληξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ αφού αποφάσισε να συνάψει τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ.
"Ο Ανουάρ Σαντάτ γύρισε την πλάτη στη Σοβιετική Ένωση, παρόλο που η ΕΣΣΔ του είχε παράσχει μεγάλη υποστήριξη σε μια εποχή που η Αίγυπτος, λόγω της ανικανότητας της στρατιωτικής της ηγεσίας, έχασε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Παρ' όλα αυτά, το Κάιρο έκανε μια διαφορετική πολιτική επιλογή.
"Οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ δεν σταθεροποίησαν την κατάσταση στην Ανατολή. Πρόκειται πράγματι για μια πολύ ταραγμένη περιοχή. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν ότι ο Ανουάρ Σαντάτ συναντήθηκε απευθείας με τον Μεναχέμ Μπέγκιν, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Σαντάτ κέρδισε επειδή δεν ήταν ο πρώτος που είπε αυτό που ήθελε. Ο Menachem Begin μίλησε πρώτος. Είπε: "Πρέπει να αγωνιστούμε για τον παλαιστινιακό λαό, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για εμάς". Δεν το σκέφτηκε καν πριν από τις συνομιλίες. Μόλις άκουσε ότι ήταν ο νικητής, ότι έπαιρνε τη χερσόνησο του Σινά, αποφάσισε πως μπορούσε να παίξει το χαρτί της Παλαιστίνης. Όλοι ξέρουμε πώς το έπαιξε.
"Σήμερα, μπορούμε να δούμε την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Ο ΟΗΕ ανησυχεί έντονα, αλλά το Ισραήλ έχει υιοθετήσει τη στάση του θύματος. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι όλοι κάνουν λάθος - ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει λάθος, όλες οι χώρες και οι δυνάμεις που καταδικάζουν το Ισραήλ κάνουν λάθος".
"Το πιο δυσάρεστο είναι πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα προς όφελός του. Φαίνεται ότι είναι το Ολοκαύτωμα που υποτίθεται πως δίνει στο Τελ Αβίβ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τέτοια αδικαιολόγητη σκληρότητα".
"Αυτή είναι μια ανήθικη προσέγγιση, δεν μπορεί κανείς να ευθυγραμμίσει τέτοια πράγματα. Το να δικαιολογείς τα εγκλήματά σου λέγοντας ότι στο παρελθόν ήσουν θύμα είναι εντελώς λάθος. Η ισραηλινή κοινωνία είναι ήδη διχασμένη. Το αριστερό μπλοκ είναι κατά της χρήσης τέτοιας σκληρής ισχύος. Υποστηρίζουν τη δημιουργία του κράτους της Παλαιστίνης. Υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης που έχει επαληθευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι περισσότερες χώρες πιστεύουν πως πρέπει να επιστρέψει κανείς στα σύνορα του 1967 και να δημιουργήσει το παλαιστινιακό κράτος. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος.
"Το Ισραήλ λέει: "Θα τους σκοτώνουμε σαν άγρια ζώα". Το Ισραήλ περικύκλωσε τους Παλαιστίνιους, τους απέκλεισε σε ένα θύλακα. Υπήρχε καθόλου ελπίδα για ειρήνη; Το Ισραήλ κρατούσε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα κλουβί λέγοντάς τους να είναι φρόνιμοι και υποσχόμενο να τους ταΐσει σε αντάλλαγμα. Τι είδους ζωή είναι αυτή; Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τις συνθήκες αυστηρού αποκλεισμού. Φυσικά, υπάρχει ένα κίνημα αντίστασης εκεί, επειδή κάποιος θα αντιστεκόταν σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης.
"Όλοι θέλουν να μάθουν τι θα συμβεί μετά τη στρατιωτική επιχείρηση, πώς θα συμπεριφερθούν ο Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς...".
"Η Χαμάς δεν μπορεί να καταστραφεί. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να συμβιβαστεί με αυτό. Το Ισραήλ έχει οδηγήσει την κρίση στο σημείο που η Χαμάς θα υπάρχει για πάντα. Νέες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναδύονται. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι εκεί. Αυτό το στυλ αγώνα, ισλαμικής, μουσουλμανικής, αραβικής αντίστασης (όπως θέλετε πείτε το), δεν μπορεί ποτέ να κατασταλεί".