Γίνε πράσινος, γίνε απένταρος: Η "καθαρή ενέργεια" αποτυγχάνει σε ένα βασικό οικονομικό τεστ

Οι μετοχές καθαρής ενέργειας πέφτουν κατακόρυφα, καθώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποδεικνύονται πολύ ακριβά, απειλώντας τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Αμερικής

Οι κάποτε δοξασμένες μετοχές καθαρής ενέργειας αντιμετωπίζουν τώρα τις πιο σκοτεινές μέρες τους, βυθίζοντας τη βιομηχανία σε μια οικονομική άβυσσο που απειλεί τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Αμερικής. Η πολυδιαφημισμένη πράσινη επανάσταση μοιάζει περισσότερο με κόκκινο συναγερμό, καθώς ο κλάδος αιμορραγεί δεκάδες δισεκατομμύρια στην αξία της αγοράς.

Russian Market is a project by a financial blogger, Swiss journalist and political commentator based in Zurich. Follow him on X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Βέβαια, μας λένε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξακολουθούν να εισρέουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά το γεγονός πως η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει δηλώσει ένα ηχηρό "όχι ευχαριστώ" σε αυτά τα εγχειρήματα. Το iShares Global Clean Energy ETF (Exchange-Traded Fund), το πρότυπο του κλάδου, έχει υποχωρήσει πάνω από 30% φέτος και ένα επιβλητικό 50% από την αυγή του 2021.

Για να μην ξεπεραστούν, συγκεκριμένοι τομείς δέχονται το μερίδιο της τιμωρίας που τους αναλογεί. Το Invesco Solar ETF έχει υποχωρήσει πάνω από 40% το 2023, ενώ το First Trust Global Wind Energy ETF καταγράφει απώλειες περίπου 20% φέτος και ένα ζοφερό 40% από τον Ιανουάριο του 2021. Φαίνεται ότι ο άνεμος έχει βγει από τα πανιά τους.

Φταίει η αύξηση των επιτοκίων, η νέα νέμεση του κλάδου. Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια όχι μόνο αύξησαν το κόστος αλλά και έβαλαν φρένο στον ενθουσιασμό των καταναλωτών, οδηγώντας σε βουτιά στις αποτιμήσεις των μετοχών των εταιρειών που κάποτε υπόσχονταν μια πράσινη ουτοπία αλλά τώρα αγωνίζονται να βγάλουν κέρδη. 

Εταιρείες ηλιακής ενέργειας όπως η SolarEdge και η Enphase Energy αισθάνονται το κάψιμο καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους μειώνεται. Εν τω μεταξύ, ο γίγαντας της αιολικής ενέργειας Orsted υποφέρει, με τις μετοχές του να πέφτουν μετά την αποκάλυψη πιθανών διαγραφών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα υπεράκτια αιολικά έργα του στις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, μετά το σαμποτάζ του Nord Stream, επειδή, ξέρετε, η ενεργειακή γεωπολιτική και τα απλοϊκά σχέδια πάνε πάντα χέρι-χέρι, ένα επιβλητικό 77% των σκεπτικιστών κουνάει το κεφάλι του, εκφράζοντας τη δυσπιστία του ότι η χώρα θα καταφέρει ως δια μαγείας να δημιουργήσει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Υποθέτω πως η μετατροπή του σκεπτικισμού σε ηλιακή ενέργεια δεν έχει φτάσει ακόμα στην επικρατούσα τάση.

Η Ελβετία, το πρότυπο παιδί για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, τώρα γυμνάζει τους πράσινους μύες της, διασκεδάζοντας με την ιδέα να διατηρήσει τα πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία περισσότερο, γιατί ποιος χρειάζεται μια σαφή στρατηγική εξόδου όταν μπορείς απλά να παρατείνεις το ατομικό πάρτι μέχρι το 2040;

Τα πράσινα όνειρα του Μπάιντεν λιώνουν πιο γρήγορα από το αγαπημένο του παγωτό στον ήλιο

Στις ΗΠΑ, η κατάρρευση δύο αιολικών έργων στο Νιου Τζέρσεϊ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με τον πληθωρισμό, τα ουρανοκατέβατα επιτόκια και μια αλυσίδα εφοδιασμού που βρίσκεται σε σύγχυση να βάζουν τρικλοποδιές στα γρανάζια των κλιματικών φιλοδοξιών του Τζο. Παρά τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας από τον νόμο του για το κλίμα, τα έργα καθαρής ενέργειας πέφτουν σαν μύγες. Ακόμα και η αναβολή ενός εργοστασίου μπαταριών EV στο Κεντάκι από τη Ford και η General Motors που περιόρισε τα σχέδιά της για EV δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την οικονομική καταιγίδα. Φαίνεται ότι το μόνο πράγμα που αυξάνεται ταχύτερα από τις ελπίδες για μια επανάσταση στην καθαρή ενέργεια είναι το κόστος. Αλλά ποιος χρειάζεται προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια όταν έχουμε μεγαλεπήβολους στόχους για το κλίμα, σωστά; Τα πράσινα σχέδια του Μπάιντεν μετατρέπονται σε μια ανατριχιαστική εξέταση της πραγματικότητας, και δεν είναι μόνο οι πολικοί πάγοι που αισθάνονται τη ζέστη.

Είναι ειρωνικό, έτσι δεν είναι; Όχι πολύ καιρό πριν, η καθαρή ενέργεια χαιρετίστηκε ως ο σωτήρας του πλανήτη μας, αλλά τώρα φαίνεται ότι η πράσινη ατζέντα πνίγεται σε μια θάλασσα κόκκινου μελανιού. Ο δείκτης S&P Global Energy, που κάποτε ήταν ένα λαμπρό αστέρι, είδε την αξία του να μειώνεται στο μισό από το 2020 - μια θεαματική πτώση από τη χάρη.

Προχωράμε γρήγορα στο παρόν και γινόμαστε μάρτυρες των πανίσχυρων πράσινων μετοχών που δέχονται σοβαρό χτύπημα. Παρά το γεγονός πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ προσφέρουν δισεκατομμύρια σε φορολογικές πιστώσεις και επιδοτήσεις για να στηρίξουν τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να πείτε "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Ο δείκτης S&P Global Clean Energy Index γνώρισε μια τρομερή ελεύθερη πτώση 30% το 2023, με τη μεγαλύτερη τριμηνιαία εκροή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Ο άλλοτε ακμάζων τομέας κατέχει τώρα μια μείωση 23% στα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, πολύ μακριά από την ακμή του μόλις πριν από λίγους μήνες.

Φταίει το σημερινό οικονομικό κλίμα, λένε - τα υψηλά επιτόκια, η εκτίναξη του κόστους και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι οι κακοί αυτού του μελοδράματος. Και ας μην ξεχνάμε την Κίνα, τον μαριονετοκράτορα της εφοδιαστικής αλυσίδας της ηλιακής ενέργειας, που κατακλύζει την αγορά με φτηνές εναλλακτικές λύσεις, υπονομεύοντας τα όνειρα της ΕΕ για μια τοπική πράσινη αγορά.

Καθώς οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να μετατραπούν σε πράσινη ενέργεια, τα λειτουργικά περιθώρια του τομέα συμπιέζονται. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο; Η NextEra Energy Partners μειώνει στο μισό τον στόχο της για ανάπτυξη, προκαλώντας σοκ στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απορρίπτω το ξεπούλημα ως υπερβολικό, αλλά η ζημιά έχει γίνει και η εμπιστοσύνη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει φτάσει στο ναδίρ.

Ποιο είναι λοιπόν το ηθικό δίδαγμα αυτής της πράσινης ιστορίας; Αποδεικνύεται ότι το να γίνεις πράσινος δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάσωση του πλανήτη, αλλά είναι και μια ακριβή υπόθεση. Καθώς οι μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χτυπάνε πάτο, οι αναλυτές αναρωτιούνται: είναι καιρός να αγοράσουν ή το πράσινο όνειρο έχει πραγματικά τελειώσει;

Σε μια απολαυστικά ειρωνική ανατροπή της πλοκής, η Γκρέτα Θούνμπεργκ καίγεται αυτή τη στιγμή στο χωνευτήρι της κριτικής επειδή τόλμησε να υποστηρίξει τη Γάζα. Φαίνεται ότι η σταυροφόρος του κλίματος μας αντιμετωπίζει τώρα έναν μποναμά ακύρωσης-κουλτούρας, όπως και το tweet που διέγραψε γρήγορα - ξέρετε, αυτό που προφητεύει τον Αρμαγεδδώνα και προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή μπορεί απλώς να "εξαφανίσει την ανθρωπότητα", εκτός αν σταματήσουμε ως δια μαγείας τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι τη μεγαλειώδη προθεσμία του 2023. Η ειρωνεία είναι πιο πυκνή και από το νέφος του Πεκίνου, φίλοι μου.

Φαίνεται ότι ακόμη και οι πράσινοι πολεμιστές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την αδυσώπητη πραγματικότητα της αγοράς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail