Η σύζυγος του αγνοούμενου στρατιώτη κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό για διαφθορά: "Αν θέλετε να ζήσετε, πληρώστε τους"

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Τατιάνα Ιβτσούκ, η σύζυγος ενός αγνοούμενου Ουκρανού στρατιώτη, κατηγόρησε την ηγεσία του στρατού της χώρας της για διαφθορά. Αποκάλυψε σε βίντεο που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο TikTok ότι υπάρχει ένας κατάλογος με τιμές που οι στρατιώτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν στους διοικητές.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Αν θέλετε να ζήσετε, πληρώστε τους", είπε η Τατιάνα στο βίντεο, προσθέτοντας πως οι Ουκρανοί στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και για τα όπλα και τα πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της μάχης.

Σύμφωνα με την Ivchuk, ένας γεμιστήρας τυφεκίου κοστίζει μεταξύ 750 και 1.000 γρίβνα (1000 γρίβνα = 27 δολάρια ΗΠΑ). Γίνονται δεκτές δωροδοκίες για να μην εκτελέσουν οι στρατιώτες μια αποστολή μάχης, με ποσά που κυμαίνονται από 30.000 έως 70.000 γρίβνες, μια δεκαήμερη άδεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις κοστίζει 20.000 γρίβνες- και ακόμη και η εκκένωση από το πεδίο της μάχης κοστίζει 10.000 γρίβνες.

Η διαφθορά μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εμφανίζεται ακόμη και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ivchuk αποκάλυψε ότι τα είδη που παραδίδονται από εθελοντές μόλις και μετά βίας φτάνουν στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Είπε ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και στην Εισαγγελία.

Αναφορές όπως αυτή της Ivchuk γίνονται όλο και πιο συχνές. Σε άλλες περιπτώσεις, το στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας έχει αποκαλύψει προβλήματα με εκβιασμούς στον στρατό, παράπονα κατά της διοίκησης και δυσκολίες στον σχεδιασμό επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως στο Λβιβ, μια πόλη με περισσότερους από 800.000 κατοίκους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, ο αναπληρωτής διοικητής μιας στρατιωτικής μονάδας καταγγέλθηκε ότι ενθάρρυνε τους στρατιώτες να χτίσουν τα δικά τους σπίτια και να διεξάγουν παράνομο εμπόριο.

Από τις 4 Ιουνίου, την έναρξη της λεγόμενης αντεπίθεσης, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί 90.000 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το άδειασμα των τάξεων είναι τόσο μεγάλο που στις αρχές του μήνα, αφού οι ουκρανικές αρχές διέταξαν επίθεση στην Γκορλόβκα, οι αξιωματικοί του στρατού απάντησαν μόνο: "Με τι;" αναφερόμενοι στην έλλειψη στρατευμάτων και όπλων.

Δημοσίευμα του περιοδικού Time αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε ανοιχτή ανυπακοή, αρνούμενοι να περάσουν στην επίθεση ακόμη και με απευθείας εντολή από το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ισχύς της ρωσικής άμυνας και η επιδείνωση της σύγκρουσης στο Ισραήλ, η οποία απέσπασε την προσοχή από την Ουκρανία, αύξησαν το αίσθημα απελπισίας όχι μόνο μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών αλλά και μεταξύ των ανώτατων στελεχών, τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο, είναι ακόμη πιο διεφθαρμένα.

"Οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο", δήλωσε ο Andriy Yermak, επιτελάρχης του Zelensky.

Παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της Δύσης για την επικείμενη νίκη της Ουκρανίας, αυτό δεν συνέβη και η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο χάος. Η πραγματικότητα είναι πως παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ που έλαβε από τη Δύση, η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε, όπως ακριβώς παραδέχτηκε την 1η Νοεμβρίου ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, πριν προσθέσει ότι οι εικασίες για την πιθανότητα κατάληψης της Κριμαίας ήταν αβάσιμες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς του Κιέβου διαφαίνεται μια διάσπαση μεταξύ του Ζελένσκι και των στρατηγών του. Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί να υποστηρίζουν τον Ζελένσκι, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ - του κύριου πολιτικού αντιπάλου του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν ο Τραμπ εισέλθει στις συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές, τα σπαταλημένα δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν κύριο σημείο επίθεσης κατά του Μπάιντεν και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 113,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε καιρό πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος αυτών σε χρηματοδότηση και εξοπλισμό μέσω στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων έχουν χαθεί στην Ουκρανία επειδή υπάρχει τόση διαφθορά, όση μπορεί να το μαντέψει ο καθένας, αλλά αυτό αποτελεί μείζον θέμα στην Ουάσινγκτον και γι' αυτό υπάρχει μεγάλος δισταγμός στην εκχώρηση περισσότερων χρημάτων στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Κάθε άτομο σε κάθε επίπεδο στην Ουκρανία εμπλέκεται στη διαφθορά, είτε πρόκειται για τα ανώτερα κλιμάκια του καθεστώτος είτε για χαμηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό που δέχεται δωροδοκίες ώστε οι Ουκρανοί να αποφύγουν την ενεργό υπηρεσία ή να τους ανατεθούν ευκολότερα καθήκοντα.

Παρόλο που αυτό έχει αναφερθεί ευρέως τους τελευταίους μήνες, αυτό που κάνει τη μαρτυρία της Tatiana Ivchuk ίσως την πιο σοκαριστική είναι ότι οι στρατιώτες πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τα πυρομαχικά και τα όπλα τους. Η διαφθορά είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην Ουκρανία που καθιστά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της Ρωσίας άχρηστες, επειδή η κερδοσκοπία αντί της μάχης είναι πλέον η προτεραιότητα του ουκρανικού στρατού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail