Οι ΗΠΑ είναι εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, αλλά υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία

Photo: Social media
Στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς, μια ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης μέσα στη Γάζα. Η ομάδα σκότωσε 1.405 ανθρώπους και απήγαγε πάνω από 200 άτομα στο Ισραήλ.

Steven Sahiounie - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Χαμάς ήταν παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι παράνομη σε πολλές χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, Ρεπουμπλικάνος του Τέξας, έφερε δύο νομοσχέδια στη Γερουσία, αλλά δεν είχε υποστήριξη λόγω των Δημοκρατικών υπό την πίεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Γιατί οι ΗΠΑ να πολεμούν τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ υποστηρίζουν ένα παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο;

Η απάντηση είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες όταν αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι χρειάζεσαι μαχητές για έναν πόλεμο, και αν δεν μπορείς να πάρεις εντολή από το Κογκρέσο να στείλεις αμερικανικά στρατεύματα σε ένα πεδίο μάχης, τότε χρησιμοποιείς ό,τι μέσα έχεις στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους μαχητές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία και συνεργάστηκαν με τον πολιτικό βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο για να νοθεύσουν τις εκλογές που έφεραν τον Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δε θα θέσουν ποτέ εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις ΗΠΑ- επειδή είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, στη Γάζα η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι χρήσιμη για τα αμερικανοϊσραηλινά συμφέροντα, οπότε πρέπει να εξαλειφθεί.

Αλλαγή καθεστώτος στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέπτυξε και μεθόδευσε ένα σχέδιο για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτιο του 2011, όταν ένοπλοι άνδρες, μεταμφιεσμένοι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, άρχισαν ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) στην Ντεράα. Το τέμενος Al Omari στην Deraa χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη όπλων από μαχητές που έκαναν λαθρεμπόριο όπλων από την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Ο αμερικανικός στρατός είχε πλεονάζοντα όπλα που κατασχέθηκαν κατά την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, τα οποία είχαν διατεθεί στους τρομοκράτες στη Συρία από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ομπάμα συμπαθούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είχε δεσμούς μαζί της, αν και δεν ήταν μέλος της. Η πιο στενή βοηθός της υπουργού Εξωτερικών του Ομπάμα Χίλαρι Κλίντον ήταν η Χούμα Αμπεντίν, η οποία προερχόταν από οικογένεια με υψηλόβαθμους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ομπάμα ήξερε ότι δεν μπορούσε να βρει υποστήριξη για να εισβάλουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ, οπότε στράφηκε στους συνεργάτες του στις ΗΠΑ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία οργάνωσε τον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" (FSA) από μέλη και συμπαθούντες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία και την Τουρκία. Μόλις σχηματίστηκε η δύναμη με διοικητές που είχαν αυτομολήσει από τον SAA, τότε η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε το έργο της υποστηρίζοντας τον FSA με όπλα, μετρητά για μισθούς, προμήθειες και εκπαίδευση μέσω του μυστικού προγράμματος της CIA "Timber Sycamore", το οποίο τελικά τερματίστηκε το 2017 από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Ρεπουμπλικάνος της Αριζόνα και πρώην βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του FSA και άσκησε με επιτυχία πιέσεις στο Κογκρέσο ώστε η ένοπλη ομάδα να λάβει πρόσθετα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων, TOW.

Ο Μακέιν ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με τον FSA, που πραγματοποίησε ένα παράνομο ταξίδι στο Ιντλίμπ της Συρίας για να συναντηθεί με τον στρατηγό τους, Σελίμ Ιντρίς, και να συνομιλήσει με τους διοικητές του. Ο Μακέιν δέχτηκε πυρά μόλις οι φωτογραφίες του ταξιδιού του αναρτήθηκαν από το γραφείο του στο διαδίκτυο, επειδή ένας από τους άνδρες με τους οποίους πόζαρε αναγνωρίστηκε από τα θύματα απαγωγής ως ο απαγωγέας τους σε μια πολύ προβεβλημένη υπόθεση, όταν ο FSA είχε απαγάγει ένα μεγάλο λεωφορείο με ταξιδιώτες σε θρησκευτικό προσκύνημα.

Το παράνομο ταξίδι του Μακέιν στη Συρία έρχεται σε αντίθεση με την οργή του Μακέιν για τους Μεξικανούς μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα με την Αμερική. Ο Μακέιν εισήλθε παράνομα στη Συρία, χωρίς καμία βίζα, αντικατοπτρίζοντας ακριβώς τους Μεξικανούς μετανάστες.

Μια Σύρια χριστιανή πολίτης των ΗΠΑ είχε βιντεοσκοπηθεί να αντιμετωπίζει δημοσίως τον Μακέιν, όταν του είπε ότι ο FSA σφάζει χριστιανούς στη Συρία και πως δεν είναι οι "μαχητές της ελευθερίας" που διακήρυττε ότι είναι. Το 2014, ο FSA επιτέθηκε και σκότωσε τους Αρμένιους Χριστιανούς στο Kessab της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Το γραφικό χωριό δεν ανέκαμψε ποτέ και μετατράπηκε σε μια σχεδόν πόλη-φάντασμα.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός

Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι τα όπλα που έστελναν οι ΗΠΑ στον FSA στη Συρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν στα χέρια της Αλ Κάιντα. Αυτό ακριβώς συνέβη. Ο FSA αποδείχθηκε μια πολύ αδύναμη και αναποτελεσματική δύναμη μάχης απέναντι στον SAA, ο οποίος ήταν ένας εθνικός στρατός που στρατολογείτο από κάθε άνδρα άνω των 18 ετών στη Συρία που δεν ήταν εγγεγραμμένος σε πανεπιστήμιο.

Ο FSA έχανε τη μια μάχη μετά την άλλη, μέχρι που απηύθυνε ένα κάλεσμα στους συμμάχους του, την Αλ Κάιντα, οι οποίοι αμέσως εισέβαλαν στη χώρα από την Τουρκία, η οποία αποτελούσε σημείο διέλευσης για τους διεθνείς τρομοκράτες που πήγαιναν να πολεμήσουν το τζιχάντ στη Συρία.

Στόχος του Ομπάμα ήταν να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό με έναν εύπλαστο πολιτικό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως είχε πετύχει ο Ομπάμα με επιτυχία στην Αίγυπτο με τις στημένες εκλογές των ΗΠΑ που έφεραν στην εξουσία τον Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος ήταν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με κάρτα.

Ο Ομπάμα βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δίλημμα μόλις ο FSA του μετατράπηκε σε Αλ Κάιντα. Πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να τους υποστηρίζει μέσω της έγκρισης του Κογκρέσου; Παρέκαμψε αυτή τη δύσκολη θέση συνεχίζοντας να τους αποκαλεί FSA, παρόλο που η ομάδα αυτή δεν υπήρχε πλέον.

Το Ιντλίμπ υπό τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Το τελευταίο έδαφος που κατέχουν οι "αντάρτες" στη Συρία είναι το Ιντλίμπ, μια μικρή επαρχία που βρίσκεται ανάμεσα στη Λατάκεια και το Χαλέπι και της οποίας ο μόνος πόρος είναι τα ελαιόδεντρα και η γεωργία. Όμως, βρίσκεται στρατηγικά στα τουρκικά σύνορα και η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ. Η Τουρκία κυβερνάται από τον πρόεδρο Ερντογάν του κόμματος ΑΚΡ και είναι ευθυγραμμισμένη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το Idlib ελέγχεται από τη Hayat Tahrir al-Sham, υπό τη διοίκηση του Mohamed al-Julani, ο οποίος είναι Σύριος που πολέμησε κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ με την Αλ Κάιντα, και συνεργάτης του ηγέτη του ISIS Mustapha Baghdadi. Το σχέδιο προέβλεπε πως ο Τζουλάνι θα έφευγε από το Ιράκ, θα πήγαινε στη Συρία και θα δημιουργούσε εκεί ένα παρακλάδι του ISIS, αλλά αντ' αυτού ο Τζουλάνι δημιούργησε τη δική του τρομοκρατική ομάδα στη Συρία, την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, η οποία έγινε η θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία. Οι ακραίες και βίαιες τακτικές τους στη Συρία εναντίον αμάχων τους έφεραν στον κατάλογο των παράνομων τρομοκρατικών ομάδων, και αυτό δημιούργησε ένα δίλημμα για τις ΗΠΑ: Πώς μπορούσαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν και να υποστηρίζουν μια τρομοκρατική ομάδα; Η κυβέρνηση Ομπάμα απλώς μετονόμασε την ομάδα σε Hayat Tahrir al-Sham. Μια απλή αλλαγή ονόματος διατήρησε τη χρηματοδότηση, την άμυνα και την υποστήριξη των τρομοκρατών από την Ουάσινγκτον μέσω της συμμάχου τους Τουρκίας.

Κάθε φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει από την Τουρκία στο Ιντλίμπ ξεφορτώνεται, αποθηκεύεται και διανέμεται από τους τρομοκράτες. Ο Τζουλάνι έχτισε ένα μεγάλο και σύγχρονο εμπορικό κέντρο, το Al Hamra, στο Ιντλίμπ, το οποίο πουλάει την πλεονάζουσα ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, η οποία παρακρατήθηκε από τους πολίτες επειδή δε συντάσσονται με τον Τζουλάνι και την τρομοκρατική του ομάδα. Αν διαμαρτυρηθείτε για το γεγονός πως ο Julani και η Hayat Tahrir al-Sham αρνούνται να επιτρέψουν στις γυναίκες και τα κορίτσια να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από διεθνείς ομάδες βοήθειας, θα βγείτε από τη λίστα των δικαιούχων βοήθειας και θα αναγκαστείτε να αγοράζετε τα βασικά είδη που χρειάζεστε με δολάρια ΗΠΑ.

Ο Julani έγινε σταρ όταν έβγαλε τα πολεμικά του ρούχα και φόρεσε ένα ιταλικό μεταξωτό κοστούμι και γραβάτα. Η αφορμή ήταν μια συνέντευξη υψηλού επιπέδου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να πουλήσει στο δυτικό κοινό την υποστήριξη του Τζουλάνι, ενώ κρατούσε 3 εκατομμύρια αμάχους στο Ιντλίμπ ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο κόσμος παρακολουθεί τη Γάζα και οι αντιθέσεις μεταξύ της Γάζας και του Ιντλίμπ είναι εντυπωσιακές. Στη Γάζα οι ΗΠΑ έχουν ένα αεροπλανοφόρο και πολεμικά πλοία στα ανοιχτά για να υποστηρίξουν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ενώ στο Ιντλίμπ η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τους τρομοκράτες που κρατούν ομήρους 3 εκατομμύρια αμάχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail