Το Ισραήλ υπνοβατεί σε βαθιά οικονομική κρίση εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Καθώς τα ισραηλινά τανκς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην πόλη της Γάζας και σέρνουν καπνό στους δρόμους της πολιορκημένης περιοχής που έχουν λακκούβες από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, το καθεστώς βυθίζεται στην κινούμενη άμμο της οργής του, η οποία θα μπορούσε τελικά να σφραγίσει τη μοίρα του.

Ρresstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Χαμένοι στον κόσμο τους, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν δείξει απόλυτη εγκατάλειψη και έλλειψη αναστολών στην αποκαλυπτική τους εξόντωση της Γάζας, αλλά αγνοούν εσκεμμένα την ανατριχιαστική επίδραση που έχει ο πόλεμος σε κάθε έννοια επιβίωσης του Ισραήλ.

Οι αποδείξεις για τον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ πληθαίνουν ήδη. Οι ειδικοί λένε ότι το κόστος που θα έχει για την οικονομία του Ισραήλ ο πόλεμος κατά της Γάζας θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα περίπου 300 ανώτερων ισραηλινών οικονομολόγων έγραψε στον πρωθυπουργό του καθεστώτος Μπενιαμίν Νετανιάχου και στον εξτρεμιστή υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ασκώντας τους δριμεία κριτική για την αποστασιοποίησή τους από τη διαφαινόμενη καταστροφή.

"Δεν καταλαβαίνετε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ισραήλ", προειδοποιούσαν στην επιστολή.

Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή ήταν ο καθηγητής Jacob Frenkel, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, ο Rony Hezkiyahu, πρώην επόπτης των τραπεζών και γενικός λογιστής της Τράπεζας του Ισραήλ, ο Yair Avidan, πρώην επόπτης των τραπεζών, ο Haim Shani, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, ο καθηγητής Jacob Frenkel, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, ο Rony Hezkiyahu, πρώην επόπτης των τραπεζών και γενικός λογιστής της Τράπεζας του Ισραήλ, ο Eugene Kandel, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, καθηγητής Eytan Sheshinski, ο καθηγητής Leo Leiderman του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών 2021 Joshua Angrist του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Προέτρεψαν τον Νετανιάχου και τον Σμότριτς να "συνέλθουν" και να σταματήσουν αμέσως όλα τα μη ουσιώδη κονδύλια δαπανών του προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη οικονομική κρίση.

Η τεχνολογία και ο τουρισμός αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας του Ισραήλ που αγγίζει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο τομείς πλήττονται περισσότερο από τη σύγκρουση.   

Η βιομηχανία τεχνολογίας αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ του Ισραήλ και το ήμισυ όλων των εξαγωγών. Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, περίπου το 70% των τεχνολογικών εταιρειών και των νεοφυών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές στις δραστηριότητές τους, καθώς ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων τους έχει παρουσιαστεί για εφεδρική θητεία.

Η έρευνα ανέφερε πως η αρχική διαταραχή ήταν τόσο σοβαρή που μόνο το 12% των ισραηλινών κατασκευαστών βρισκόταν σε πλήρη παραγωγή μετά από δύο εβδομάδες πολέμου. Οι περισσότεροι ανέφεραν την έλλειψη προσωπικού ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. 

Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι 764.000 Ισραηλινοί, ή το 18% του εργατικού δυναμικού, δεν εργάζονται αφού έχουν κληθεί σε εφεδρεία, εκκενώθηκαν από τις πόλεις τους ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σχολεία.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 126.000 Ισραηλινοί από τα βόρεια και νότια κατεχόμενα εδάφη έχουν μετεγκατασταθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Πολλές εταιρείες, από οικοδόμους μέχρι εστιατόρια, έχουν επίσης κλείσει και άλλες εταιρείες λιανικού εμπορίου έχουν απολύσει τους υπαλλήλους τους. Στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από 80.000 Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, πολλοί εργαζόμενοι λείπουν.

Αυτό σημαίνει ότι το ισραηλινό καθεστώς βρίσκεται σε τροχιά απώλειας ενός σημαντικού μέρους των φορολογικών εσόδων του από την ακίνητη περιουσία και θα δει μια νέα αύξηση των τιμών στην αγορά κατοικίας, η οποία είναι ήδη από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία.

Μια έρευνα της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε ισραηλινές επιχειρήσεις διαπίστωσε πως μία στις τρεις επιχειρήσεις είχε κλείσει ή λειτουργούσε με 20% ή λιγότερο δυναμικό από την έναρξη της κρίσης, ενώ περισσότερες από τις μισές είχαν αναφέρει απώλειες εσόδων 50% ή περισσότερο.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα για το νότο, την περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γάζα, όπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων είτε έκλεισαν είτε μείωσαν τις δραστηριότητές τους στο ελάχιστο.

Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές προοπτικές του Ισραήλ συνεχίζουν να σκοτεινιάζουν, η σοβαρότερη απειλή για το μέλλον του προέρχεται ειρωνικά από το εσωτερικό του.

Σύμφωνα με τον Leo Leiderman, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Bank Hapoalim, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ, υπάρχει μια "συναισθηματική κρίση" μεταξύ του ισραηλινού κοινού και αυτό έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο.

Είπε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν καταρρεύσει λόγω της αβεβαιότητας και του κλίματος, προκαλώντας μεγάλο σοκ στον καταναλωτικό τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Την Κυριακή, το υπουργείο Οικονομικών του ισραηλινού καθεστώτος εκτίμησε πως ο πόλεμος στη Γάζα θα κοστίσει έως και 51 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η εκτίμηση αυτή απορρίφθηκε ως "αισιόδοξη".

Οι ειδικοί λένε ότι η γεωγραφική εμβέλεια και η διάρκεια της σύγκρουσης θα καθορίσουν την έκταση των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων.

Το οικονομικό τίμημα ήδη συσσωρεύεται. Το σέκελ, που σήμερα βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή του από το 2012, οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του αυτόν τον αιώνα.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές μετοχές έχουν τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως από την έναρξη του πολέμου.

Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρίση πρόκειται να αφήσει μακροχρόνια σημάδια στην οικονομία του Ισραήλ, από τα οποία ίσως να μην ανακάμψει ποτέ, δεδομένου του συναισθηματικού και ψυχολογικού κλονισμού που έχει υποστεί η οντότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail