Οι δυναμικές δράσεις της ΕΕ στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία: έτοιμες για "έγχρωμες επαναστάσεις"

Photo: Social media
Η Γεωργία, η οποία αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχετικά με την πιθανή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αναμένει με αγωνία την απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα σχετικά με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου, Irakli Kobahidze, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι επίκειται μια θετική απόφαση υπέρ του καθεστώτος υποψήφιας χώρας της Γεωργίας, ενώ ο πρωθυπουργός Irakli Garibashvili τόνισε την ιστορική σημασία της απόφασης αυτής και τις επιπτώσεις της για το μέλλον της Γεωργίας στην Ευρώπη.

Erkin ONCAN - strategic-culture.su /  Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η απόφαση της Επιτροπής της ΕΕ αναμένεται με ανυπομονησία, η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zurabishvili κάλεσε το κοινό να συγκεντρωθεί στην Τιφλίδα μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η ίδια δήλωσε: "Θα συγκεντρωθούμε αύριο και θα επαναλάβουμε ότι το πεπρωμένο μας δεν βρίσκεται με τη Ρωσία αλλά με την Ευρώπη, κάνοντας τη φωνή μας να ακουστεί".

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι είχε προηγουμένως τηρήσει σθεναρή στάση απέναντι στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον "νόμο περί διαφάνειας της ξένης επιρροής", με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές των φιλοδυτικών χωρών να βγουν στους δρόμους της χώρας. Ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις ΗΠΑ πως υποστηρίζει τους ακτιβιστές και προτίθεται να ασκήσει βέτο στον νόμο.

Στις πρώην σοβιετικές χώρες, όπως η Γεωργία, οι σχέσεις με τη Δύση δεν είναι μόνο διπλωματικές- συχνά περιλαμβάνουν έναν αγώνα μεταξύ φιλοδυτικών, συχνά ακροδεξιών, πολιτικών και εκείνων που υποστηρίζουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γεωργιανού κοινοβουλίου, Mikheil Sarjveladze, αναφέρθηκε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ως μέσο "απελευθέρωσης της χώρας από τη ρωσική κατοχή", υπογραμμίζοντας τον πολιτικό ανταγωνισμό. Είναι προφανές πως οι συνεχιζόμενες πολιτικές κρίσεις στη Γεωργία δεν περιορίζονται σε διάφορους νόμους και πολιτικά μέτρα, αλλά αποτελούν επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να μετατραπεί το κάποτε πολλά υποσχόμενο "γεωργιανό όνειρο" σε πιθανό εφιάλτη. 

Επιπλέον, η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Γεωργίας (SSSG) εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή "έγχρωμη επανάσταση" στη χώρα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις Σέρβοι πολίτες έφτασαν στη Γεωργία στις 25 Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένοι από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), για να παράσχουν εκπαίδευση σε ορισμένες "μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές πολιτών" σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.

Έχει αναφερθεί ότι οι Σέρβοι που παρέχουν εκπαίδευση με τη χρηματοδότηση της USAID συνδέονται με την οργάνωση "Canvas", η οποία αποτελεί συνέχεια του κινήματος Otpor, γνωστού για τον σημαντικό ρόλο του στην πτώση της Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, τα μέλη της Canvas φέρονται να ανακρίθηκαν και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Μαρτίου, οι ακτιβιστές διαβεβαίωναν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει εγγύηση πως η Γεωργία θα ακολουθήσει μια φιλοδυτική πορεία. Είναι προφανές ότι η δήλωση των γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών και το ζήτημα της "υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ" ευθυγραμμίζονται σε αυτό το πλαίσιο.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι γεωργιανές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χορηγήσει στη χώρα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενδέχεται να ξεκινήσουν ενέργειες που θα θυμίζουν έγχρωμη επανάσταση τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Οι δυνητικοί μετασχηματισμοί στο Νότιο Καύκασο είναι στενά συνδεδεμένοι με τη στρατηγική ανάσχεσης της Ρωσίας, όπως συνέβη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Σήμερα, η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει το καθεστώς αυτών των δύο χωρών μαζί με τη Γεωργία. Η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν ήδη λάβει ευνοϊκή αξιολόγηση και οι ηγέτες της ΕΕ θα λάβουν συστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί τους.

Η Υπερδνειστερία, η οποία σήμερα θεωρείται περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία, με ρωσικές δυνάμεις και σημαντικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής, βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Τείνει να καλλιεργήσει φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η κατάσταση είναι προφανής. Παρά τις ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις και τα αυξανόμενα οικονομικά βάρη για την Ευρώπη, η ηγεσία της ΕΕ παραμένει αποφασισμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει την Ουκρανία. Περιοχές που μαστίζονται από την κρίση, όπως η Γκαγκαουζία και η Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, υποδηλώνουν ένα σενάριο στο οποίο οι πολιτικοί σχεδιαστές με ατλαντικό προσανατολισμό ήδη ετοιμάζονται. Η ήττα των φιλοδυτικών κυβερνήσεων στις τοπικές εκλογές θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Τα κοινά σημεία που μοιράζονται η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, όλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσον αφορά τις έγχρωμες επαναστάσεις, τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και τις εντάσεις με τη Ρωσία δεν είναι τυχαία. Τα τρία αυτά έθνη εμπίπτουν στη "ζώνη των έγχρωμων επαναστάσεων". Η Γεωργία και η Ουκρανία, ειδικότερα, έχουν έναν μοναδικό δεσμό σε αυτό το πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από γεγονότα όπως η Επανάσταση των Ρόδων το 2003, η Ουκρανική Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004, ο πόλεμος της Νότιας Οσετίας μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας το 2008, οι διαδηλώσεις του Μαϊντάν το 2014 και τα εννέα χρόνια συγκρούσεων στο Ντονμπάς.

Παρόλο που η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί, τα δυτικά συλλογικά έθνη, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιμένουν στην στρατηγική τους να τοποθετούν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έναντι της Ρωσίας. Η στρατηγική αυτή εκτελείται μέσω ενός μείγματος διπλωματικής εμπλοκής, κυρώσεων και, κατά καιρούς, με την υποστήριξη έγχρωμων επαναστάσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail