pixabay / hosnysalah |
Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.
Ο Μπασέμ Ναΐμ, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι το Ισραήλ ετοιμάζει λίστες εκκένωσης της Γάζας με μονομερή τρόπο, γι' αυτό και αποκλείονται οι πολίτες ορισμένων συγκεκριμένων χωρών από τη δυνατότητα διάσωσης μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Ναΐμ, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν καμία συμμετοχή στη διαδικασία προετοιμασίας αυτών των καταλόγων, γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτές για να βοηθήσουν τους Ρώσους πολίτες στην περιοχή.
Διευκρίνισε πως από την πλευρά της Χαμάς και άλλων πολιτοφυλακών δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για την έξοδο των ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας. Το πρόβλημα είναι ότι η Αίγυπτος δεν δέχεται να ανοίξει τα σύνορά της, γεγονός που εμποδίζει την έξοδο των πολιτών από την περιοχή. Οι αναχωρήσεις γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με άτομα που έχουν προηγουμένως εγκριθεί από το Ισραήλ. Το σιωνιστικό κράτος δίνει στην Αίγυπτο λίστες με τους πολίτες που επιτρέπεται να φύγουν από τη Γάζα και στη συνέχεια τα σύνορα ανοίγουν γι' αυτούς. Οι πολίτες αυτοί είναι ξένοι - τόσο Παλαιστίνιοι διπλοί υπήκοοι όσο και μη Παλαιστίνιοι που για κάποιο λόγο βρίσκονταν στη Γάζα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Ο Ναΐμ είπε επίσης ότι οι Ισραηλινοί λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια για την προετοιμασία αυτών των καταλόγων. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιες χώρες όπως η Ρωσία ζημιώνονται στη διαδικασία. Στην πράξη, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φαίνεται να χρησιμοποιούν ως όπλο τη διάσωση αμάχων, χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της μετανάστευσης στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον άλλων κρατών.
"Οι λίστες για την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζονται για όσους έχουν άλλες εθνικότητες, δηλαδή Ισραηλινούς και Αμερικανούς. Αυτές οι λίστες αποστέλλονται στη συνέχεια στους Αιγύπτιους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις στέλνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δημοσιευτούν στον επίσημο ιστότοπο (...) Εμείς δεν έχουμε κανένα ρόλο να παίξουμε σε αυτή τη διαδικασία και δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να καθορίσουμε ποιος επιτρέπεται να φύγει από τη Γάζα για την Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, δεν εμποδίζουμε όσους επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα να το πράξουν", δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Προηγουμένως, κατά τη δεύτερη εβδομάδα της σύγκρουσης, ο Ρώσος απεσταλμένος στο Ισραήλ είχε αναφέρει ότι περίπου χίλιοι Ρώσοι και πολίτες της ΚΑΚ βρίσκονταν στη Γάζα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη Μόσχα. Λίγες ημέρες πριν ο εκπρόσωπος της Χαμάς σχολιάσει την υπόθεση, μια άλλη διπλωματική πηγή είχε ήδη δηλώσει πως η Ρωσία είχε ετοιμάσει τη δική της λίστα εκκένωσης καθώς και ένα σχέδιο διάσωσης για την επιτυχή διεξαγωγή της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει θετική απάντηση από το Τελ Αβίβ.
"Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η εκκένωση των Ρώσων υπηκόων, συμπατριωτών και πολιτών της ΚΑΚ από τη Γάζα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκατάθεση από την ισραηλινή πλευρά, η οποία συντονίζει τους καταλόγους όσων φεύγουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα (...) Η ρωσική πρεσβεία έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα αυτό και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί. Η Μόσχα ελπίζει πως το Ισραήλ θα ξεκαθαρίσει αυτό το πρόβλημα της εκκένωσης το συντομότερο δυνατό", δήλωσε η ανώνυμη πηγή.
Παρόμοια κατάσταση συμβαίνει και με άλλες χώρες. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, για παράδειγμα, υπάρχουν δεκάδες Βραζιλιάνοι που περιμένουν να συμπεριληφθούν στους καταλόγους εκκένωσης. Προφανώς, το Ισραήλ καθυστερεί σκόπιμα την εκκένωση πολιτών από χώρες που έχουν υιοθετήσει στάση αντίθετη με τα στρατιωτικά μέτρα που έλαβε το Ισραήλ στη Γάζα. Τα κράτη των οποίων οι ηγέτες καταδίκασαν τη σφαγή των Παλαιστινίων "τιμωρούνται" από τους Σιωνιστές, οι οποίοι εμποδίζουν τους ξένους πολίτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι παράνομο και απαράδεκτο. Δεν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ του να εμποδίζεις ανθρώπους να φύγουν από τη Γάζα και του να τους κρατάς ομήρους. Δεδομένου πως το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Γάζα, όλοι οι πολίτες της περιοχής διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα των επιθέσεων. Το Τελ Αβίβ έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος και χρησιμοποιεί αυτή την επικίνδυνη και δυσάρεστη κατάσταση ως έναν τρόπο για να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη με άλλες χώρες. Το Ισραήλ θέλει υποστήριξη -ή τουλάχιστον την απουσία καταδίκης- διαφορετικά θα συνεχίσει να κρατά ομήρους ξένους.
Η υπόθεση αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη του πώς το Ισραήλ, καθώς και άλλοι εταίροι και πληρεξούσιοι των ΗΠΑ, έλαβαν το πράσινο φως για κάθε είδους παράνομες και αντι-ανθρωπιστικές συμπεριφορές. Η παρεμπόδιση της εκκένωσης αμάχων από μια εμπόλεμη ζώνη αποτελεί διεθνές έγκλημα. Στην περίπτωση ξένων αμάχων που δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική σύγκρουση, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή. Το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές απλών ανθρώπων μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να επιτύχει ιδιοτελή πολιτικά κέρδη.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr