Αυτός ο πόλεμος θα ωθήσει τις ταχέως κλιμακούμενες παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε υπερένταση

Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φθηνό φαγητό είναι εάν έχουμε φθηνή ενέργεια. Χρησιμοποιούμε ενέργεια για να καλλιεργήσουμε, να μαζέψουμε, να παράγουμε και να συσκευάσουμε την τροφή μας. Και η μεταφορά όλων αυτών των τροφίμων από το αγρόκτημα στο εργοστάσιο και μετά στα καταστήματα απαιτεί πολλή ενέργεια. Φυσικά, δεν είναι μόνο η παροχή τροφής μας που εξαρτάται από τη φθηνή ενέργεια. Τελικά, ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας βασίζεται σε ένα φθηνό ενεργειακό παράδειγμα. Εάν αφαιρέσετε τη φθηνή ενέργεια, όλα αλλάζουν.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα τόσο κρίσιμο οικονομικό σημείο καμπής.

Το 31 τοις εκατό του παγκόσμιου πετρελαίου προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.

Εάν αυτή η παροχή περιοριστεί ή διακοπεί εντελώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα βρεθούμε σε έναν κόσμο πληγών.

Αλλά μη βασίζεστε το λόγο μου για αυτό. Σε αυτό το σημείο, ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ωθηθούν σε «αχαρτογράφητα νερά», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, εάν η βία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενταθεί, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η προοπτική των αγορών εμπορευμάτων της τράπεζας διαπίστωσε ότι ενώ οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να περιοριστούν εάν η σύγκρουση δε διευρυνθεί, οι προοπτικές «θα σκοτεινιάσουν γρήγορα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί».

Σε ένα χειρότερο σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 157 δολάρια το βαρέλι:

Σε ένα σενάριο «μεγάλης διακοπής» – συγκρίσιμο με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973 – η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά έξι εκατομμύρια έως οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 56 τοις εκατό έως 75 τοις εκατό, ή 140 δολάρια (£ 115,51) στα 157 $ (129,53 £) το βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση.

Άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Εάν οι τιμές της ενέργειας αρχίσουν να ουρλιάζουν υψηλότερα καθώς περισσότερα μέρη συμμετέχουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα.

Φυσικά έχουν ήδη φτάσει σε παράλογα επίπεδα.

Αυτό το μήνα, πολλοί Αμερικανοί παραπονιούνται για γελοία υψηλές τιμές καραμέλας. Τον περασμένο χρόνο, είχαν αυξηθεί κατά 13 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Διψήφιος πληθωρισμός για τα γλυκά του Χάλογουιν σημειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τις τιμές να είναι 13% υψηλότερες φέτος τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Οι τιμές των ζαχαρωτών και των τσιχλών τον Οκτώβριο του 2022 είχαν ήδη αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε το Associated Press το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης τιμών λιανικής Datasembly.

«Η τιμή της καραμέλας έχει γίνει εξωφρενική», λέει η ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης Τζέσικα Γουέδερς, η οποία ζει στο χωριό Shiloh των 14.400 κατοίκων του Ιλινόις. "Δεν έχει νόημα για μένα να ξοδεύω 100 $ για καραμέλες"

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει με τον χυμό πορτοκαλιού.

Από το Μάρτιο του 2020, η τιμή του κατεψυγμένου συμπυκνώματος χυμού πορτοκαλιού αυξάνεται κατά 388 τοις εκατό:

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 4,1195 $ ανά λίβρα, σημειώνοντας αύξηση 10% το πρωί της Δευτέρας. Ο παγωμένος συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 388% από το Μάρτιο του 2020 καθώς ο καιρός και οι ασθένειες συνθλίβουν την προσφορά εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, το μεγαλύτερο παραγωγό πορτοκαλιών στις ΗΠΑ.

Ο David Branch της Wells Fargo είπε πρόσφατα στο Yahoo Finance ότι η καλλιέργεια πορτοκαλιού στη Φλόριντα αναμένεται να φτάσει σε περίπου 713.000 τόνους, τη μικρότερη από τη σεζόν 1936-37.

Ωχ.

Θυμάστε τις μέρες που όλοι είχαμε την πολυτέλεια να πίνουμε χυμό πορτοκαλιού σε τακτική βάση;

Δυστυχώς, αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού.

Σε αυτό το στάδιο, ακόμη και ένα γεύμα στα McDonald's έχει γίνει επώδυνα ακριβό.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, ένα σύνθετο γεύμα Big Mac σε ένα κατάστημα στο Κονέκτικατ κοστίζει τώρα 18 δολάρια:

Ωστόσο, η McDonald's — η οποία διαθέτει 13.513 εστιατόρια στις ΗΠΑ και πάνω από 38.000 στο εξωτερικό — δεν αποκάλυψε πόσο ο franchiser αύξησε τις τιμές του, οι οποίες γενικά διαφέρουν μεταξύ των καταστημάτων.

Ένα υποκατάστημα στο Darien, Conn., χρεώνει έως και 18 $ για ένα σύνθετο γεύμα Big Mac, το οποίο περιλαμβάνει μέτριες πατάτες και ένα μέτριο αναψυκτικό.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος συνδυασμός Big Mac θα κοστίσει στους πεινασμένους θαμώνες 13,69 $ σε ένα McDonald's στην Times Square.

Χάρη σε αυτές τις εκτοξευόμενες τιμές των τροφίμων, πεινούν περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ.

Αυτή την εβδομάδα, μάθαμε ότι ο αριθμός των Αμερικανών «που υποφέρουν από πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια» αυξήθηκε κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια από το 2021 έως το 2022:

Ο αριθμός των Αμερικανών που υποφέρουν από πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια εκτινάχθηκε κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα που παρείχε νέα στοιχεία για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ως βασικού υλικού της ζωής.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι 44,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, σε σύγκριση με 33,8 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

«Από το 2021 έως το 2022, σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στην επισιτιστική ανασφάλεια και πολύ χαμηλή επισιτιστική ασφάλεια για σχεδόν όλες τις υποομάδες των νοικοκυριών που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση», ανέφερε το USDA την Τετάρτη.

Αν λοιπόν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα το 2022, πόσο υψηλός είναι αυτός ο αριθμός σήμερα;

Η εικασία μου είναι πως είμαστε πολύ πάνω από 50 εκατομμύρια σε αυτό το σημείο.

Και αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει.

Τα καταστήματά μας ήταν πάντα γεμάτα με βουνά φθηνών τροφίμων, και έτσι για πολλούς ανθρώπους είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουν ότι η εποχή αυτή τελειώνει.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα σας παροτρύνω πολύ να αποθηκεύσετε προμήθειες τροφίμων όσο ακόμα μπορείτε.

Επειδή αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μόλις ξεκινά, και οι τιμές των τροφίμων σύντομα θα εκτοξευθούν σε επίπεδα που κάποτε θα θεωρούνταν αδιανόητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail