Ο Πούτιν πηγαίνει στο Καζακστάν για να δει αν έχει γίνει μαριονέτα της Ουάσιγκτον

Φωτογραφία: phonoteka
Το Καζακστάν επιστρέφει στο σημείο που ήταν τον Ιανουάριο του 2022. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ για να δει εάν οι ΗΠΑ έχουν ριζώσει στη δημοκρατία.

Lyuba Lulko - pravda.ru
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Καζακστάν στις 9 Νοεμβρίου, δήλωσε η διοίκηση του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ. Η Ρωσία επιβεβαιώνει πως οι δύο πρόεδροι θα παραστούν στο Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Πούτιν στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία. Φαίνεται ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διευθετήσει προσωπικά αντιφατικά μηνύματα που προέρχονταν από τον σύμμαχό του στην EAEU και τον CSTO. Είναι το Καζακστάν ένα κράτος πιστό στη Ρωσία ή δεν είναι πλέον φίλος της Ρωσίας;

Στο Καζακστάν βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή του στο έθνος της Κεντρικής Ασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, έχουν επίσης επισκεφθεί το Καζακστάν αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν ακόμη και ολόκληρες επιτροπές Αμερικανών αξιωματούχων που ήθελαν να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση του Καζακστάν με τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Στόχος της παρουσίας των ΗΠΑ στο Καζακστάν είναι να αποξενώσει τη μετασοβιετική χώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε πολιτιστικό, συναισθηματικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ήπια ισχύ τους στα μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν εκμεταλλευόμενοι τις απόψεις των «επιχορηγούμενων».

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ ενημερώνουν τους Καζακστάν δημοσιογράφους που προσπαθούν να επωφεληθούν από ζητήματα όπως ο εθνικισμός του Καζακστάν, η ρωσοφοβία και η αντίθεση των Ρώσων Καζάκων στους Καζάκους.

Ορισμένα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν υποδηλώνουν ότι το Καζακστάν χάνει την πίστη του στη Ρωσία:
 
  • κυκλοφορία της εθνικιστικής ταινίας "Oyan, Cossack" για το "Holodomor" της δεκαετίας του 1930, τις δραστηριότητες του εθνικού κινήματος Alash Orda. Στόχος της ταινίας είναι να υποδαυλίσει το μίσος κατά των Ρώσων.
  • προώθηση της πρωτοβουλίας για την εκρίζωση της ρωσικής γλώσσας και της ρωσικής λογοτεχνίας στα σχολεία·
  • Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Ρόζενμπλουμ άνοιξε το Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρήνης στην Αστάνα. Ο Πρέσβης έχει γίνει πιο ενεργός στα ταξίδια σε όλη τη χώρα. Άρχισε να επισκέπτεται νότιες περιοχές, όπου τα αισθήματα διαμαρτυρίας είναι έντονα (μαζικές ταραχές στο Καζακστάν σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε νότιες περιοχές της δημοκρατίας·
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το Καζακστάν προσπαθώντας να οικοδομήσει συνεργασία στον τομέα των επιχειρήσεων ουρανίου όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι ρωσικές εταιρείες. Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την είσοδο της Γαλλίας στην Κοινοπραξία για την εξόρυξη μετάλλων σπάνιων γαιών (REM) μαζί με δυτικές εταιρείες εξόρυξης. Ο Μακρόν επαίνεσε τον Πρόεδρο του Καζακστάν για την ανεξάρτητη πολιτική του και την απροθυμία του να είναι υποτελής κάποιου.
  • Η Αστάνα φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών — μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την Τουρκία και τους Αγγλοσάξονες να κατακτήσουν νέες σφαίρες επιρροής αντί της Ρωσίας.
Ο Tokayev για την στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ ανακοίνωσε πως δίνει πρόσθετη ώθηση στην οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

"Έχουμε πολύ καλές και αξιόπιστες μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε τόσο στρατηγικά σημαντικούς τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Τα κράτη για τη διαρκή και ισχυρή υποστήριξη για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας», είπε ο Τοκάγιεφ.
 
Η ανατολική απάτη πρέπει να αποκαλυφθεί

Η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει. Στο πλαίσιο του Φόρουμ Μεταφορών των χωρών της SCO, υπογράφηκε συμφωνία για την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου μεταφορών που παρακάμπτει το Καζακστάν: Ρωσία — Κασπία Θάλασσα — Τουρκμενιστάν — Ουζμπεκιστάν — Κιργιζιστάν.

Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η παροχή στο Καζακστάν φθηνού ηλεκτρισμού, σιτηρών, βενζίνης και καυσίμου ντίζελ μπορεί να μην κερδίσει την πίστη. Αντίθετα, το Καζακστάν μπορεί να γίνει μια άλλη Ουκρανία με τη βοήθεια των χρημάτων της Ρωσίας.

Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ρώτησε τον Τοκάγιεφ: «Πιστεύετε πως η Ρωσία έκανε λάθος με την επίθεση στην Ουκρανία;»

Η δύσκολη απάντηση του Τοκάγιεφ ήταν η εξής:

"Δεν είμαι προφήτης. Η ιστορία θα προχωρήσει με την ετυμηγορία της αργότερα"

Η ιστορία θα προχωρήσει με την ετυμηγορία της για τον Τοκάγιεφ αργότερα. Η «ήπια δύναμη» των ΗΠΑ δεν έρχεται μόνη της — φέρνει έγχρωμες επαναστάσεις. Ο Τοκάγιεφ θα μπορούσε να το δει μόνος του τον Ιανουάριο του 2020. Θα τον σώσει ξανά ο Πούτιν;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail