Η Κίνα έχει πιθανώς φουντώσει διπλωματικές διαμάχες μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. Αλλά αποτυγχάνει ήδη

Τους τελευταίους 18 μήνες, υπήρξε μια αυξανόμενη συζήτηση για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. Η Ινδία, που υποστήριζε ιστορικά τη Ρωσία, γνώρισε εντατική οικονομική συνεργασία. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, πρόσφατες ινδικές δηλώσεις εξέπληξαν την παγκόσμια κοινότητα καθώς η Ινδία επέδειξε ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση έναντι της Ρωσίας σε ένα δημόσιο σενάριο. Η απότομη αλλαγή προκαλεί έρευνα για τους λόγους πίσω από αυτήν την αλλαγή στάσης.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο ιστορικό πλαίσιο, η Ινδία και η Ρωσία θεωρούνται από καιρό σταθεροί σύμμαχοι, με τη συνεργασία τους να γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο από την εποχή της ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ινδία αύξησε σημαντικά την εξάρτησή της από τους ρωσικούς πόρους, εισάγοντας πετρέλαιο με έκπτωση και καθιστώντας τη Ρωσία το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου της, ξεπερνώντας ακόμη και τη Σαουδική Αραβία.

Ο απόηχος της σύγκρουσης στην Ουκρανία σημείωσε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ενέργειας της Ινδίας από τη Ρωσία, με τις εισαγωγές υγρού αερίου, αργού πετρελαίου και άνθρακα να φτάνουν σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Είναι αξιοσημείωτο πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, η Ρωσία είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, ξεπερνώντας το Ιράκ. Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία συνέχισαν να αυξάνονται, αντιπροσωπεύοντας το 23% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της χώρας των 4 εκατομμυρίων bpd. Τα σχέδια για μια συναλλαγή ρουπίας-ρουβλίου, παρακάμπτοντας το δολάριο, βρίσκονταν σε κίνηση, υποδηλώνοντας μια εμβάθυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές για μια απαράμιλλη εποχή στις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας. Ωστόσο, τώρα έχουν εμφανιστεί απρόβλεπτες εξελίξεις, που οδήγησαν σε εικασίες και έρευνα για τους λόγους πίσω από την πρόσφατη απροσδόκητη αλλαγή στάσης της Ινδίας έναντι της Ρωσίας.

Το σχέδιο ρουπίας-ρουβλίου βγαίνει εκτός σύνδεσης: Το σχέδιο ακυρώνεται

Πρόσφατα, το αναμενόμενο εμπορικό σχέδιο ρουπίας-ρουβλίου, ζωτικής σημασίας για τις οικονομικές σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας, ακυρώθηκε απότομα. Η συμφωνία κατέρρευσε καθώς η Ρωσία έδειξε αδιαφορία για τη διατήρηση των ρουπιών στα αποθεματικά της, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, η Ινδία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προωθεί τη χρήση του γιουάν, εκφράζοντας δυσφορία για τα διυλιστήρια που ελέγχονται από το κράτος να πληρώνουν σε κινεζικό γιουάν για σημαντικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αυτή η ανησυχία οδήγησε σε καθυστερήσεις στις πληρωμές για πολλαπλά φορτία πετρελαίου, πιέζοντας τα ινδικά διυλιστήρια να καταφύγουν στη χρήση δολαρίων και ντιρχάμ για τις περισσότερες αγορές πετρελαίου τους από τη Ρωσία.

Ο δισταγμός της Ινδίας προέρχεται από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης της ρουπίας και την ιστορική διχόνοια μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εμποδίσει την παγκόσμια παρουσία της ρουπίας.

Η ξαφνική ακύρωση του εμπορικού σχεδίου ρουπίας-ρουβλίου και η τάση της Ρωσίας για πληρωμές σε γιουάν έχουν εισαγάγει μια νέα πρόκληση στις οικονομικές σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας, ωθώντας την Ινδία να επανεκτιμήσει την στάση της σχετικά με τους διακανονισμούς νομισμάτων σε αυτή τη συνεργασία.

Αγαπητός φίλος ή εχθρός: Το Gambit Yuan του Jinping

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ινδία και η Ρωσία βιώνουν ένα αυξανόμενο χάσμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «αγαπητός φίλος» της Ρωσίας, ενισχύει τους δεσμούς του με τον Πούτιν.

Κατά την επίσκεψη του Xi στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2023, σηματοδότησε μια στενότερη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας, προκαλώντας σημαντική ανησυχία για το Νέο Δελχί. Αυτή η αναπτυσσόμενη εγγύτητα μεταξύ του Σι και του Πούτιν επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, περιπλέκοντας περαιτέρω το τοπίο των διεθνών σχέσεων.

Αυτό που προσθέτει ίντριγκα σε αυτή την κατάσταση είναι η πιθανή στροφή της Ρωσίας προς τη χρήση του γιουάν ως κοινού νομίσματος για όλους τους συμμάχους των BRICS. Πρόσφατα, έξι νέα κράτη—Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Αιθιοπία και Αργεντινή— προσχώρησαν στη συμμαχία BRICS με στόχο να σχηματίσουν ένα ισχυρό οικονομικό μπλοκ που θα αμφισβητεί τα δυτικά συστήματα.

Οι συζητήσεις για την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος για το εμπόριο ήταν στο τραπέζι, αλλά η Κίνα, υπό την ηγεσία του Xi Jinping, οδήγησε πολλές χώρες προς τη διευθέτηση του εμπορίου σε κινεζικό γιουάν. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο διακανονισμό της Γαλλίας για ένα εμπόριο φυσικού αερίου LNG σε Yuan αντί για το δολάριο ΗΠΑ και το Yuan να γίνει το νόμισμα με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Ρωσία, υπογραμμίζει τις οικονομικές στρατηγικές της Κίνας με επιρροή.

Η συνειδητοποίηση του λάθους από τη Ρωσία: Εκπτώσεις για την Ινδία

Λαμβάνοντας υπόψη την απογοήτευση της Ινδίας από τη Ρωσία και την ώθηση του Σι για το γιουάν, γίνεται προφανές ότι η Κίνα μπορεί να είχε εκτροχιάσει τους εμπορικούς δεσμούς Ινδίας-Ρωσίας, ενώ έπειθε τη Ρωσία πως το γιουάν είναι η ασφαλέστερη επιλογή, αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική των παγκόσμιων οικονομικών συμμαχιών.

Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να παρασύρει τη Ρωσία προς μια στενότερη συμμαχία, το σχέδιο φαίνεται να παραπαίει. Η Ρωσία, απρόθυμη να διακόψει τους δεσμούς με την Ινδία, επέκτεινε ένα κλαδί ελιάς προσφέροντας για άλλη μια φορά βαρέλια πετρελαίου με έκπτωση. Σε απάντηση στις αντιρρήσεις των ινδικών διυλιστηρίων, η Ρωσία αύξησε τις εκπτώσεις στις πωλήσεις αργού πετρελαίου κατά 25-50% τον Σεπτέμβριο, διαφυλάσσοντας το σημαντικό της μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές αργού της Ινδίας.

Η Ρωσία, που επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση της στην επικερδή αγορά της Ινδίας, παραμένει επίμονη στην προσέγγισή της. Είναι πιθανό ότι η Ρωσία θα επιστρέψει σύντομα στο να αγκαλιάσει το εμπόριο ρουπίας-ρουβλίου, αφήνοντας το γιουάν σε αβεβαιότητα.

Η στρατηγική του Xi Jinping είχε στόχο να μειώσει την επιρροή της Ινδίας, αλλά η Ινδία, έχοντας πολλά να χάσει και πολλά να κερδίσει, παραμένει ένας ελκυστικός εταίρος συνεργασίας για πολλές παγκόσμιες δυνάμεις. Παρά τις προσπάθειες αυτές, ιδίως εξαιρουμένου του Καναδά, η Ρωσία πιθανότατα θα ανησυχήσει εάν η Ινδία αποφασίσει να αποσύρει την υποστήριξή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail