Ο Ζελένσκι έχει γίνει παρανοϊκός με τον στρατό και προειδοποιεί τους διοικητές να μείνουν μακριά από την πολιτική

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές και η πολιτική σκηνή δε βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αποδεικνύοντας πως η εξουσία του απειλείται, και μάλιστα όχι από τη Μόσχα, αλλά μέσα από τις ίδιες του τις τάξεις. Το ζήτημα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι δυτικοί εταίροι του Ζελένσκι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν, ιδίως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο αρχιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, δεν έχει κανένα πολεμικό σχέδιο για το 2024 και, ως εκ τούτου, πρέπει να παραιτηθεί, δήλωσε η βουλευτής της Verkhovna Rada, Μαριάνα Μπεϊγκλάγια, αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Verkhovna Rada. Σύμφωνα με την ίδια, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να παράσχει ένα σχέδιο για το 2024, δηλώνοντας μόνο πως ο στρατός θα πρέπει να αναπληρώνεται με τουλάχιστον 20.000 νεοσύλλεκτους ανά μήνα, αριθμός αδύνατος.

"Η τρέχουσα κατάσταση είναι πως αν η στρατιωτική ηγεσία δεν καταφέρει να παρουσιάσει ιδέες για το 2024 και όλες οι προτάσεις της για κινητοποίηση καταλήγουν στο ότι πρόκειται για περισσότερους ανθρώπους χωρίς την παραμικρή πρόταση για αλλαγή στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τότε η ηγεσία αυτή πρέπει να φύγει", δήλωσε η Μπεϊζέλα.

Των σχολίων της είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Zelensky στη βρετανική ταμπλόιντ The Sun στις 20 Νοεμβρίου, με τις οποίες προειδοποιούσε τον Zaluzhny να μείνει μακριά από την πολιτική.

"Αν ένας στρατιωτικός αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι δικαίωμά του, τότε θα πρέπει να μπει στην πολιτική και μετά δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με τον πόλεμο. Αν διαχειρίζεσαι τον πόλεμο έχοντας στο μυαλό σου ότι αύριο θα κάνεις πολιτική ή εκλογές, τότε στα λόγια σου και στην πρώτη γραμμή του μετώπου συμπεριφέρεσαι ως πολιτικός και όχι ως στρατιωτικός και νομίζω πως αυτό είναι τεράστιο λάθος", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο μέσο.

Σύμφωνα με την Sun, υπάρχουν φήμες ότι ο Zaluzhny θα είναι ένας πιθανός αντίπαλος του Zelensky αν αποφασίσει να ακολουθήσει πολιτική καριέρα.

"Με όλο το σεβασμό στον στρατηγό Zaluzhny και σε όλους τους διοικητές που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, υπάρχει απόλυτη κατανόηση της ιεραρχίας και αυτό είναι όλο, και δεν μπορούν να υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε. Είναι μία, σύμφωνα με το νόμο και σε καιρό πολέμου αυτό δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Αυτό δεν οδηγεί στην ενότητα του έθνους", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, κατά την άποψη του Ζελένσκι, η είσοδος στρατιωτικών στην πολιτική λαμβάνει χώρα στη χώρα από το 2014: "Διάφορες πολιτικές δυνάμεις ωθούν τους στρατιωτικούς στην πολιτική. Ήταν μετά το 2014, όταν κάθε πολιτικό κόμμα ήθελε κάποιο στρατιωτικό προσωπικό και αστέρια του πολέμου, και πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος".

Ο στρατηγός Zaluzhny δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως η σύγκρουση με τη Ρωσία βρισκόταν σε αδιέξοδο και ότι η επίλυση του προβλήματος ήταν απίθανη.

Έγραψε στο Economist την 1η Νοεμβρίου πως "ο πόλεμος περνάει τώρα σε ένα νέο στάδιο" και ότι "αυτό που εμείς στο στρατό αποκαλούμε "πόλεμο θέσεων" ή στατική και καταδιωκτική μάχη, όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με τον πόλεμο "ελιγμών" της κίνησης και της ταχύτητας" είναι τώρα ο κανόνας και παραδέχτηκε πως "το πιθανότερο είναι ότι δε θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος".

Ο Zelensky, στην εφημερίδα Sun, απάντησε στον Zaluzhny λέγοντας: "Στο ηθικό, δεν υπάρχει αδιέξοδο. Είμαστε στο σπίτι μας. Οι Ρώσοι βρίσκονται στο έδαφός μας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο".

Ο στρατηγός χαίρει ευρείας δημοτικότητας στην Ουκρανία - οι υποστηρικτές του μάλιστα φιλοτέχνησαν το πορτρέτο του σε πόλεις που ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε από τη Ρωσία πέρυσι. Τα λόγια του έχουν επιρροή. Για τον λόγο αυτό, ο Ζελένσκι φοβάται τις επιπτώσεις που θα έχει η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης στη σύγκρουση από τον Ζαλούζνι και, ακόμη πιο επικίνδυνα, η επιδίωξη πολιτικής καριέρας και η ανάληψη πλήρους κρατικής εξουσίας.

Ο Ζελένσκι απέλυσε πρόσφατα έναν από τους αναπληρωτές του Ζαλούζνι, υπεύθυνο για τις ειδικές δυνάμεις, γεγονός που δείχνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί σιγά-σιγά να αποδυναμώσει τη δύναμη και την επιρροή του στρατηγού.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ουκρανίας (SZRU) ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου την απόλυση του Oleksandr Tarasovsky από αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού.

Οι λόγοι της απόλυσής του δε διευκρινίζονται στο διάταγμα αριθ. 757/2023. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως η απόλυση του Tarasovsky ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου ο Zelensky δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διάφορες μυστικές υπηρεσίες τον είχαν ενημερώσει για εκστρατείες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει γνωστές οι συγκρούσεις του Ουκρανού προέδρου με άλλες αρχές του Κιέβου. Αναφέρθηκε πως ο Ζελένσκι φοβάται μια εξέγερση των πολιτών κατά της κυβέρνησής του κατά τα πρότυπα των διαδηλώσεων του Μαϊντάν που ανέτρεψαν έναν από τους προκατόχους του, τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ουσιαστικά, ο Ζελένσκι δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία μπροστά στις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι που θα σημάνει την αναγνώριση της απώλειας εδαφών. Ο Ζελένσκι ακύρωσε ακόμη και τις προεδρικές εκλογές του 2024, παρά τις διαμαρτυρίες της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί τη δημοκρατική διαδικασία ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να πουλάει την οικονομική της υποστήριξη προς την Ουκρανία στο αμερικανικό κοινό. 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αποστολή βοήθειας ύψους 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Δημοσκόπηση του NBC που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου έδειξε ότι η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει μειωθεί στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική. Αυτές οι εσωτερικές ανησυχίες των ΗΠΑ θα έχουν φυσικά αντίκτυπο στην υποστήριξη προς την Ουκρανία, κάτι που ήδη φαίνεται από την πτώση κατά 30% των παραδόσεων βλημάτων πυροβολικού των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε τη βίαιη επίθεσή της στο Ισραήλ, όπως αποκάλυψε Ουκρανός αξιωματούχος στο ABC News στις 21 Νοεμβρίου.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την εξουσία μπροστά στις απειλές και τις πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να μειώνεται σιγά-σιγά υπέρ του Ισραήλ και τις αυξανόμενες εγχώριες αντιδράσεις, αυτό φυσικά θα έχει άσχημο αντίκτυπο στην ικανότητα του Ζελένσκι να συνεχίσει ένα δαπανηρό και μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Αν και η μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ αποδυναμώνει την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο, θα ενισχύσει τους πιθανούς πολέμιους του Zelensky, συμπεριλαμβανομένου του Zaluzhny.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail