Γιατί η Δύση κινείται για να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι;

Volodymyr Zelensky. Photo: Wikimedia Commons
Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό στην προσπάθεια να επιλέξουν τους ηγέτες της Ουκρανίας

Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι η Δύση (δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου) θέλει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

STEPHEN BRYEN - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο φίλος και συνάδελφός μου Larry Johnson πιστεύει πως η CIA και η MI6 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προετοιμάσει το σκηνικό. Είτε ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο, και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί, είτε, αν αντισταθεί, θα αντικατασταθεί ούτως ή άλλως σε μια αναταραχή τύπου Μαϊντάν. 

Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει και στο παρελθόν αλλαγές στην ηγεσία της Ουκρανίας, και η σημερινή υφυπουργός Εξωτερικών, Victoria Nuland, βρισκόταν πίσω από την προηγούμενη επιχείρηση. Μια τηλεφωνική κλήση του 2014 μεταξύ της Nuland και του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο, Geoffrey Pyatt, υποκλάπηκε και το περιεχόμενο της κλήσης διέρρευσε στον Τύπο.

Το τηλεφώνημα έχει ενδιαφέρον επειδή η Νούλαντ και ο Πάιατ επέλεγαν έναν "αποδεκτό" υποψήφιο πρόεδρο για την Ουκρανία και επιστράτευσαν τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τους βοηθήσει. Σημειώστε πως μαζί με τον Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, τότε και τώρα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, επιστρατεύτηκε επίσης στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ουκρανίας.

(Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο διερευνούν εδώ και αρκετά χρόνια τις δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, στην Ουκρανία. Ισχυρίζονται - χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν βρει αποδείξεις - ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν παρενέβη για να προστατεύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς του γιου του εκεί και τους δικούς του δεσμούς).

Κείμενο υποκλαπείσας κλήσης

Pyatt: Νομίζω ότι είμαστε στο παιχνίδι. Το κομμάτι του Klitschko [Vitaly Klitschko, ένας από τους τρεις κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης] είναι προφανώς το περίπλοκο κομμάτι εδώ. Ειδικά η ανακοίνωσή του ως αναπληρωτή πρωθυπουργού και έχετε δει κάποιες από τις σημειώσεις μου σχετικά με τα προβλήματα στο γάμο αυτή τη στιγμή, οπότε προσπαθούμε να έχουμε μια γρήγορη εικόνα για το πού βρίσκεται σε αυτό το θέμα. Αλλά νομίζω ότι το επιχείρημά σας απέναντί του, το οποίο θα πρέπει να του κάνετε, νομίζω πως αυτό είναι το επόμενο τηλεφώνημα που θέλετε να κανονίσετε, είναι ακριβώς αυτό που κάνατε και στον Yats [Αρσένι Γιατσενιούκ, έναν άλλο ηγέτη της αντιπολίτευσης]. Και χαίρομαι που κατά κάποιο τρόπο τον θέσατε επί τάπητος σχετικά με το πού ταιριάζει σε αυτό το σενάριο. Και χαίρομαι πολύ που είπε αυτά που είπε ως απάντηση.

Nuland: Νούλαντ: Ωραία. Δεν νομίζω ότι ο Klitsch πρέπει να μπει στην κυβέρνηση. Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητο, δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα.

Pyatt: Ναι. Υποθέτω.... Όσον αφορά το να μην μπει στην κυβέρνηση, ας τον αφήσουμε να μείνει έξω και να κάνει την πολιτική του εργασία και τα λοιπά. Απλά σκέφτομαι ότι, όσον αφορά τη διαδικασία που θα προχωρήσει, θέλουμε να κρατήσουμε τους μετριοπαθείς δημοκράτες ενωμένους. Το πρόβλημα θα είναι ο [Oleh] Tyahnybok [ο άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης] και οι δικοί του και είμαι βέβαιος πως αυτό είναι μέρος των εκτιμήσεων του [Προέδρου Viktor] Yanukovych για όλα αυτά.

Nuland: [Νομίζω ότι ο Γιατς είναι ο τύπος που έχει την οικονομική εμπειρία, την εμπειρία διακυβέρνησης. Είναι ο ... αυτό που χρειάζεται είναι ο Klitsch και ο Tyahnybok στο εξωτερικό. Πρέπει να μιλάει μαζί τους τέσσερις φορές την εβδομάδα, ξέρετε. Νομίζω ότι ο Κλιτς που θα μπει ... θα είναι σε αυτό το επίπεδο και θα δουλεύει για τον Γιατσενιούκ, δεν πρόκειται να δουλέψει.

Pyatt: Ναι, όχι, νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. ΕΝΤΆΞΕΙ. Ωραία. Θέλεις να κανονίσουμε ένα τηλεφώνημα μαζί του ως επόμενο βήμα;

Νούλαντ: Παϊτάτ: Απ' ό,τι κατάλαβα από εκείνη την κλήση - αλλά πείτε μου εσείς - ήταν ότι οι τρεις μεγάλοι θα πήγαιναν στη δική τους συνάντηση και ότι ο Γιατς θα προσέφερε στο πλαίσιο αυτό μια ... συζήτηση τρία συν ένα ή τρία συν δύο μαζί σας. Έτσι δεν το καταλάβατε;

Pyatt: Όχι. Νομίζω ... Θέλω να πω πως αυτό πρότεινε, αλλά νομίζω ότι, γνωρίζοντας τη δυναμική που υπάρχει μεταξύ τους, όπου ο Klitschko ήταν το κορυφαίο κεφάλι, θα αργήσει να εμφανιστεί σε όποια συνάντηση και αν έχουν και μάλλον μιλάει με τους δικούς του σε αυτό το σημείο, οπότε νομίζω ότι το να απευθυνθείς απευθείας σε αυτόν βοηθάει στη διαχείριση της προσωπικότητας μεταξύ των τριών και σου δίνει επίσης την ευκαιρία να κινηθείς γρήγορα σε όλα αυτά τα πράγματα και να μας βάλεις πίσω πριν καθίσουν όλοι μαζί και σου εξηγήσει γιατί δεν του αρέσει.

Nuland: Νούλαντ: Εντάξει, ωραία. Είμαι ευτυχής. Γιατί δεν επικοινωνείτε μαζί του να δείτε αν θέλει να μιλήσουμε πριν ή μετά.

Pyatt: Εντάξει, θα το κάνω. Ευχαριστώ.

Nuland: Εντάξει... μια ακόμη λεπτομέρεια για σένα Τζεφ. [Ακούγεται ένα κλικ.] Δεν θυμάμαι αν σου το είπα αυτό ή αν το είπα μόνο στην Ουάσιγκτον, ότι όταν μίλησα με τον Τζεφ Φέλτμαν [αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις] σήμερα το πρωί, είχε ένα νέο όνομα για τον τύπο του ΟΗΕ, τον Ρόμπερτ Σέρρυ. Σας το έγραψα αυτό σήμερα το πρωί;

Pyatt: Ναι, το είδα αυτό.

Nuland: Οκ. Τώρα έπεισε τόσο τον Serry όσο και τον [Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ] Ban Ki-moon να συμφωνήσουν ότι ο Serry θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Έτσι, αυτό θα ήταν υπέροχο, νομίζω, για να βοηθήσει να κολλήσει αυτό το πράγμα και να βοηθήσει ο ΟΗΕ να το κολλήσει και, ξέρετε, να γ...μηθεί η ΕΕ.

Pyatt: Όχι, ακριβώς. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να το κάνουμε να κολλήσει, διότι μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι πως αν αρχίσει να κερδίζει ύψος, οι Ρώσοι θα εργάζονται παρασκηνιακά για να προσπαθήσουν να το τορπιλίσουν. Και πάλι, το γεγονός ότι αυτό είναι εκεί έξω αυτή τη στιγμή, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω στο μυαλό μου γιατί ο Γιανουκόβιτς [παραποίησε] αυτό. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια συνεδρίαση της παράταξης του Κόμματος των Περιφερειών που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και είμαι βέβαιος πως υπάρχει μια ζωηρή διαφωνία σε αυτή την ομάδα σε αυτό το σημείο. Αλλά όπως και να έχει, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε θετικά σε αυτό το θέμα αν κινηθούμε γρήγορα. Οπότε αφήστε με να ασχοληθώ με τον Κλίτσκο και αν μπορείτε να συνεχίσετε... θέλουμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε κάποιον με διεθνή προσωπικότητα να έρθει εδώ και να βοηθήσει να γίνει η μαία αυτού του πράγματος. Το άλλο θέμα είναι κάποιο είδος προσέγγισης του Γιανουκόβιτς, αλλά μάλλον θα το ανασυγκροτήσουμε αύριο καθώς θα δούμε πώς θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Nuland: Τζεφ, όταν έγραψα το σημείωμα, ο Σάλιβαν μου επέστρεψε VFR [απευθείας σε μένα], λέγοντας ότι χρειάζεσαι τον Μπάιντεν και είπα ότι πιθανόν αύριο για ένα επιθετικό αγόρι και για να κολλήσουν οι λεπτομέρειες. Έτσι, ο Biden είναι πρόθυμος.

Pyatt: Εντάξει. Υπέροχα. Ευχαριστώ.

Δεν είναι ανεξάρτητη χώρα

Είναι λογικό να πούμε ότι η Ουκρανία δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη χώρα. Σήμερα οι ΗΠΑ όχι μόνο παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά πληρώνουν επίσης τους μισθούς των κυβερνητικών αξιωματούχων και του στρατού της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και χρημάτων για συντάξεις.

Οι ίδιοι τρεις Αμερικανοί παράγοντες - ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και η Νούλαντ - αποφασίζουν και πάλι για την Ουκρανία. Γιατί αυτοί οι τρεις θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον Ζελένσκι;

Η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να γίνει γνωστό μέσω ελεγχόμενων διαρροών ότι το προσεκτικά ενορχηστρωμένο σχέδιό της για την αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν ακολουθήθηκε από τον Zelensky. Λειτουργώντας σε αντίθεση με τους δικούς του στρατηγούς - τόσο τον Zaluzhny όσο και τον πιο σιωπηλό Syrskyi - ο Zelensky αποφάσισε να ανανεώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσπαθώντας να ανακαταλάβει το Bakhmut, το οποίο είχε χαθεί αφού ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του Prigozhin Wagner είχαν εκδιώξει τους Ουκρανούς από την πόλη.

 Το αποτέλεσμα της προσπάθειας να πολεμήσει τη Ρωσία σε ένα πολύ ευρύτερο μέτωπο σήμαινε πως ο αντίκτυπος της μάχης στο νότο, με επίκεντρο κυρίως τη λεγόμενη περιοχή της πλατείας Μπράντλεϊ στο Ζαφορίζε, αμβλύνθηκε με τη δέσμευση μερικών από τις καλύτερες δυνάμεις της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ και σε άλλα μέτωπα στο Ντονέτσκ.

Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα. Ο στόχος της Ουάσινγκτον στην επίθεση ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε μια συμφωνία για την Ουκρανία. Με τη διάσπαση της λεγόμενης άμυνας σε βάθος του Surovikin, ο στρατός της Ουκρανίας θα απειλούσε την Κριμαία. (Σημειώστε: Υπάρχουν πολλά άρθρα στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο που ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία κατάφερε να σπάσει την αμυντική γραμμή Surovikin. Αυτά τα άρθρα είναι καθαρή προπαγάνδα).

Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική ώθηση προς το νότο, η Ουκρανία επρόκειτο να πλήξει τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία με πυραύλους και με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας φορτωμένα με εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με πυραύλους και USV στη γέφυρα του Στενού του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Ενώ οι Ουκρανοί κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιες ζημιές -χτύπησαν ξανά τη γέφυρα, προκαλώντας της ζημιές- η γέφυρα δεν καταστράφηκε.

Η αντεπίθεση που διεξήγαγε η Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε μετά από πολύ σχεδιασμό και εκπαίδευση.  Αρχικά επρόκειτο να συμπέσει με το πραξικόπημα του Πριγκόζιν στη Ρωσία. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο Prigozhin μιλούσε με τον Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail