Ο γερμανικός στρατός "θα άντεχε μόνο δύο ημέρες σε μια μάχη" λόγω των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο

Η μαχητική ικανότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, της Bundeswehr, έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από την έλλειψη που προκαλείται από τις συνεχείς παραδόσεις υλικού και πυρομαχικών στο Κίεβο, δήλωσε ο Γιόχαν Βαντεφούλ, Γερμανός βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ανακαλύφθηκε ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί επιθυμούν τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι κρίσιμες [γερμανικές] μονάδες στρατευμάτων μπορούν να αντέξουν το πολύ δύο ημέρες σε μια μάχη [λόγω αυτών των ελλείψεων]. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό εύρημα συνολικά", δήλωσε ο Wadephul. "Όποιος μιλάει έστω και για ετοιμότητα για πόλεμο, αλλά περιμένει από την Bundeswehr να είναι τουλάχιστον έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει πως δεν θα συμβεί μια τόσο άσχημη κατάσταση. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο".

Ο Wadephul υποστήριξε ότι η διαδικασία βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι αργή και κατηγόρησε τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Boris Pistorius, για την τρέχουσα κατάσταση. Πρόσθεσε πως βλέπει δηλώσεις με υψηλούς τόνους, αλλά ελάχιστες πραγματικές ενέργειες για την αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, "το σημείο καμπής" για την Bundeswehr δεν έχει φτάσει ακόμη.

"Ακόμη και όταν πρόκειται για προμήθειες αντικατάστασης, η Bundeswehr στην πραγματικότητα έχει ζημίες. Όσο σωστές και αν είναι οι δωρεές προς την Ουκρανία όσον αφορά το υλικό και τα πυρομαχικά, στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αντιστάθμιση", δήλωσε ο Wadephul. "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα [όπλα] από όσα είχαμε".

Οι προειδοποιήσεις του Wadephul σχετικά με την αποδυναμωμένη κατάσταση της Bundeswehr έρχονται μετά την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού χαλυβουργικού γίγαντα Salzgitter Steel, Gunnar Groebler, ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει αποβιομηχάνιση εάν οι εταιρείες συνεχίσουν να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός της χώρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να εισάγει ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έχει επιδεινώσει το βιομηχανικό οικονομικό κλίμα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 32% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στο εξωτερικό εν μέσω "ανησυχίας για ένα μέλλον χωρίς φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο", υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας πρέπει να δεσμευτούν στη χώρα ως βάση για να αποφευχθεί η σταδιακή αποβιομηχάνιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

"Αν ακολουθούσα αυτό το παράδειγμα, τότε θα αποβιομηχανοποιήσουμε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Γκρόιμπλερ στους Financial Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε πως αν οι προμηθευτές πρώτων υλών για τη βιομηχανία, όπως ο χάλυβας και τα χημικά, εγκαταλείψουν τη Γερμανία λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η αλυσίδα αξίας.

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους που αναφέρθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και πιθανότατα θα μειωθεί άλλο ένα 0,1% πριν από το τέλος του 2023. Πρόσφατα, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε στην κυβέρνηση να λάβει νέα δάνεια, οπότε η χώρα αντιμετωπίζει πάγωμα των δημόσιων δαπανών.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διάλυσης της σημερινής κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και περίπου το ένα τρίτο τον κατηγορεί για τον υπό αναστολή προϋπολογισμό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις 24 Νοεμβρίου από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Focus.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διαλυθεί η κυβέρνηση "συνασπισμού των φαναριών", η οποία αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και τους Πράσινους. Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το SPD να συμμετάσχει στη συμμαχία της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ένα άλλο 48% δήλωσε ότι η δυσχερής θέση του συνασπισμού θα μπορούσε να οφείλεται σε μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό, η οποία δημιουργήθηκε όταν ένα δικαστήριο έκρινε πως η αναδιανομή χρημάτων από μη διεκδικούμενα δάνεια προηγούμενων ετών ήταν παράνομη. Ως αποτέλεσμα, το υπουργικό συμβούλιο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του 64% του πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερωτηθέντες ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι όταν ρωτήθηκαν ποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την πανωλεθρία του προϋπολογισμού: το 28% κατηγόρησε τον Σολτς, το 27% τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων και το 25% τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του FDP.

Με την Bundeswehr στην πιο αδύναμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, με τις εταιρείες να απειλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των εξοντωτικών τιμών ενέργειας που προκαλούν οι κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και με τις τρέχουσες δημοσιονομικές πανωλεθρίες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Γερμανοί είναι απογοητευμένοι με αυτή την κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά είναι απίθανο να αμβλυνθούν μέχρι το Βερολίνο να επιστρέψει στην κανονικότητα με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail