pixabay / neufal54 |
Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.
Εάν καταφέρει να εξαρθρώσει τη Χαμάς, θα μείνει με μια διχασμένη Λωρίδα της Γάζας χωρίς προφανή στρατηγική εξόδου. Για να αποφευχθεί ένα κενό ασφάλειας και διακυβέρνησης, θα πρέπει είτε να κυβερνήσει το ίδιο το Ισραήλ τη Λωρίδα, όπως συνέβαινε πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο ή να επαναφέρει μια εύθραυστη και απαξιωμένη Παλαιστινιακή Αρχή που θα αγωνιστεί να επιβάλει τα όργανά της.
Κάθε επιλογή θα δημιουργήσει νέους παράγοντες πολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας. Το Ιράν, του οποίου η υποστήριξη της Χαμάς του επιτρέπει ανάμιξη στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση μέσω της οποίας μπορεί να προβάλει την επιρροή του και να αποδυναμώσει το Ισραήλ, ενισχύοντας τους πληρεξούσιους του Χεζμπολάχ και Χούτις.
Οι αντίπαλοι του Ισραήλ έχουν σαφώς ωφεληθεί από την επίθεση της Χαμάς, η οποία έχει διαβρώσει την αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ και περιόρισε την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και έβαλε το Ιράν στο παιχνίδι. Όμως, αυτά θα μπορούσαν να διαβρωθούν εάν το Ισραήλ καταφέρει να αποδυναμώσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα ή εάν η σύγκρουση διευρυνθεί και οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Τέλος, το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των Ισραηλινών επιδεινώνει την κατάσταση. Είναι αδιανόητο μια ισραηλινή κυβέρνηση που ηγείτο στη χειρότερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και δέχτηκε αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση με μεγίστη βαρβαρότητα στην ιστορία του Ισραήλ να έχει την αξιοπιστία για να συνεχίσει να κυβερνάει μετά τον πόλεμο.