Η Δανία θα επιθεωρεί και θα δεσμεύει ρωσικά πετρελαιοφόρα στα ύδατά της

Photo: sdelanounas.ru
Freepen.gr - Η Δανία θα αναλάβει να επιθεωρεί και, αν χρειαστεί, να δεσμεύει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τα ύδατά της. Περίπου το 60 τοις εκατό των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα πριν φτάσει στις παγκόσμιες αγορές, γράφει το  english.pravda.ru.

Τα ρωσικά πλοία θα πρέπει να επιθεωρούνται επειδή δε θα έχουν δυτικά ασφαλιστικά έγγραφα.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν πρώτα στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τα στενά της Δανίας χωρίς ασφάλιση από δυτικές εταιρείες. Η Δανία θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο που εξουσιοδοτεί το κράτος να επιθεωρεί πλοία που μπορεί να αποτελούν απειλή για το περιβάλλον.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η απαίτηση για κατάλληλη ασφάλιση δικαιολογείται επειδή ορισμένες από τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας πραγματοποιούνται με τη χρήση των λεγόμενων "σκιωδών στόλων" παλαιών πλοίων που είναι νηολογημένα εκτός της δικαιοδοσίας των χωρών που επέβαλαν περιορισμούς. Τέτοια δεξαμενόπλοια μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που διέπει τη θαλάσσια ναυτιλία, μια χώρα επιτρέπεται να κινήσει νομικές διαδικασίες και να δεσμεύσει ένα πλοίο εάν έχει διαπιστωθεί σαφώς και αντικειμενικά ότι το πλοίο αποτελεί σοβαρή απειλή για τις παράκτιες περιοχές.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των ναυτικών αρχών της Δανίας να σταματήσουν και να επιθεωρήσουν τα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Είναι επίσης άγνωστο ποια μέτρα θα λάβει η Κοπεγχάγη εάν το πλοίο αρνηθεί να σταματήσει.

Η κυβέρνηση της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε τα προτεινόμενα μέτρα. Η πρόταση για την παρακολούθηση των πλοίων στα στενά της Δανίας εμφανίστηκε μετά την παραδοχή δυτικών αξιωματούχων ότι το ρωσικό πετρέλαιο σπανίως πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο της τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου μάρκας Ουράλια ήταν 81,52 δολάρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail