Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας ως αποτέλεσμα του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, αλλά οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ τους. Το NBC ανέφερε στις 4 Νοεμβρίου πως η Δύση πιέζει την Ουκρανία να ξεκινήσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες ήρθαν σχεδόν ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την αναφορά στις 6 Ιουλίου ότι "πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία με εξέχοντες Ρώσους".

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η τελευταία είδηση από νωρίτερα το καλοκαίρι ακολούθησε τις τρεις εμφανίσεις του Προέδρου Πούτιν τον προηγούμενο μήνα στα μέσα Ιουνίου, όπου υποστήριξε έντονα πως μια πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση ήταν ακόμα δυνατή. Μεταξύ τότε και της τελευταίας έκθεσης του NBC, ο Zelensky έδωσε μια συνέντευξη στο The Economist όπου ήταν υπερβολικά αμυντικός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δύση πιθανότατα μιλούσε περισσότερο με τη Ρωσία.

Την ίδια ημέρα που έγινε η δημοσίευσή τους, οι New York Times επέστησαν την προσοχή στην αυξανόμενη αντιπαλότητα Zelensky-Zaluzhny. Αυτό είναι σχετικό με το επιχείρημα που γίνεται για την ύπαρξη μυστικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας δεδομένου ότι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να παγώσουν τη σύγκρουση στο καλύτερο σενάριο πριν από τη χειρότερη περίπτωση μιας ανταρσίας τύπου Prigozhin. Οι επόμενες αναφορές που θα θιγούν τώρα προσθέτουν περαιτέρω αξιοπιστία σε αυτήν την υπόθεση.

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο NBC ότι οι δυτικοί προστάτες του πιθανότατα μιλούν με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε επίσης πως δεν είναι τώρα η ώρα για εκλογές και στη συνέχεια παρακάλεσε τις ΗΠΑ για ένα δάνειο που υποσχέθηκε να επιστρέψει μετά το τέλος της σύγκρουσης. Την ίδια ημέρα που η συνέντευξή του προβλήθηκε, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο για το πώς "οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να επανεξετάσουν τη θεωρία τους για τη νίκη" που περιλάμβανε τις ακόλουθες συμβουλές:

"Η αντεπίθεση της Ουκρανίας υποτίθεται ότι θα διατηρούσε πολιτική υποστήριξη για το Κίεβο αποδεικνύοντας πως θα μπορούσε να ανακαταλάβει χαμένο έδαφος. Τώρα, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας ίσως χρειαστεί να κάνουν το αντίστροφο επιχείρημα: η Ουκρανία δεν ανακαταλαμβάνει σημαντικό έδαφος και η βοήθεια χρειάζεται επ' αόριστον για να αποτρέψει μια καταστροφική ήττα"

Αυτό απέχει πολύ από τους ισχυρισμούς της υποτιθέμενης επικείμενης νίκης επί της Ρωσίας που κάλυπτε αυτές τις σελίδες των εφημερίδων, δείχνοντας έτσι πόσο δραματικά έχει αλλάξει η επίσημη αφήγηση για αυτή τη σύγκρουση μετά την αποτυχία της υπερβολικά διαφημισμένης και εξαιρετικά δαπανηρής αντεπίθεσης του Κιέβου. Την επόμενη μέρα, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ, πιθανότατα ως απάντηση στη συνέντευξη του Ζελένσκι και ιδιαίτερα στην παραδοχή του πως οι ΗΠΑ πιθανότατα μιλούν με τη Ρωσία.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά δηλώσεων ρωσική αξιωματούχοι μεταξύ Κυριακής και Τρίτης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, ο Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και ο Ρώσος Πρέσβης στην Αμερική Αντόνοφ δήλωσαν όλοι ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι εφικτός υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή πως σέβεται τα ρωσικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του APEC αυτού του μήνα στο Σαν Φρανσίσκο, γεγονός που εξέπληξε πολλούς που πίστευαν πως θα περιφρονούσαν αυτό το συνάδελφο μέλος για προφανείς πολιτικούς λόγους.

Ο αναγνώστης θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τι είπε ο Πρόεδρος Πούτιν την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του με μέλη του πολιτικού Επιμελητηρίου όπου αποκάλυψε ότι "[οι Αμερικανοί] σχεδιάζουν τώρα μια αλλαγή ελίτ – τόσο οικονομική όσο και πολιτική. Σημείωσε επίσης πως η Δύση έχει αλλάξει τη μελωδία της για την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, αλλά συμβούλεψε ότι "αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε επιθετικά", υπονοώντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα πως η παρούσα σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα.

Η αυξανόμενη αντιπαλότητα Ζελένσκι-Ζαλούζνι και η άρνηση του πρώτου να διεξαγάγει εκλογές, προσδίδουν αξιοπιστία στην εκτίμηση του Ρώσου ηγέτη ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια αλλαγή των πολιτικών ελίτ της Ουκρανίας, αφού έχουν κουραστεί από τον Ζελένσκι, ο οποίος διακινδυνεύει απερίσκεπτα μια ανταρσία τύπου Πριγκόζιν και αρνείται να εγκρίνει ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Patrushev στη συνέχεια υπαινίχθηκε λίγο αργότερα την ίδια ημέρα με τη συνέντευξη του Zelensky NBC πως "ορθολογικοί ηθοποιοί" περιμένουν να πάρουν την εξουσία στο Κίεβο μόλις προκύψει η ευκαιρία.

Είναι άγνωστο αν αναφερόταν στον Zaluzhny, τον πρώην ανώτερο σύμβουλο του Zelensky Arestovich, ο οποίος επέκρινε άγρια το πρώην αφεντικό του για τις καταδικαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν γι ' αυτόν στην πρόσφατη ιστορία του περιοδικού Time πριν ανακοινώσει τη δική του προεδρική προσφορά ή/και κάποιον άλλο. Παρ ' όλα αυτά, το θέμα είναι ότι ο Πατρούσεφ αισθάνθηκε αρκετά άνετα λόγω του προαναφερθέντος πλαισίου για να μιλήσει δημόσια για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, η οποία ήρθε εν μέσω αξιόπιστων αναφορών μυστικών συνομιλιών ΗΠΑ - Ρωσίας.

Είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, αλλά τα νέα που μοιράζονται σε αυτήν την ανάλυση δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αφορούν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και πιθανών οδών για να φτάσουμε εκεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περνούν γύρω από τον Ζελένσκι ή ακόμα και να τον ξεφορτωθούν εάν παραμείνει εμπόδιο. Για να είμαστε σαφείς, δεν προβάλλεται καμία πρόβλεψη για το πολιτικό του μέλλον ή το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ρωσo-ουκρανικών ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά θα έκανε καλά να προσέχει την πλάτη του αν αρνείται να κάνει το θέλημα των προστάτων του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail