Το Ιράν θα πολεμήσει το Ισραήλ μέχρι τον τελευταίο Παλαιστίνιο;

Φωτογραφία: openverse.org
Στον αγώνα τους για εδάφη, το Ντονμπάς υπολογίζει στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν στη βοήθεια της Τουρκίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι περιμένουν το Ιράν και το Κατάρ να έρθουν για βοήθεια.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Οι Παλαιστίνιοι κηρύσσουν ξανά τον πόλεμο στο Ισραήλ

Ήταν το Ιράν και το Κατάρ (έμμεσα) που υποστήριξαν την επιχείρηση Al-Aqsa Storm του κινήματος της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μέρος της Παλαιστίνης.

Ας θυμηθούμε ότι το Ισραήλ αντιτίθεται στη δημιουργία του αραβικού κράτους της Παλαιστίνης στο έδαφος που του ανέθεσε ο ΟΗΕ το 1947. Με τα χρόνια, το Ισραήλ ακολουθεί την πολιτική του εβραϊκού εθνικισμού δημιουργώντας τη δική του χώρα, σκοτώνοντας και καταπιέζοντας αυτούς που ήθελαν να ζήσουν στην ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Οι Άραβες προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, αλλά το 1967 και το 1973 έχασαν πολέμους και εδάφη από το Ισραήλ. Κατάφεραν να διατηρήσουν μόνο δύο θύλακες - τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Ο ΟΗΕ τα βλέπει ως εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ, όπως και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Τα συμφέροντα των Παλαιστινίων είναι προφανή σήμερα, αλλά ποια είναι τα συμφέροντα του Ιράν; 
 
Το Ιράν και η Παλαιστίνη περιφρονούν το Ισραήλ

Το Ιράν περιφρονεί έντονα το Σιωνιστικό καθεστώς και τον υπερπόντιο προστάτη του, τις ΗΠΑ. Αρκεί να πούμε ότι η Τεχεράνη γιόρτασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ με πυροτεχνήματα, ενώ μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου φώναζαν: «Θάνατος στην Αμερική». Το Ιράν εξακολουθεί να θέλει να εκδικηθεί τους ιμπεριαλιστές και τους καταπιεστές για τη δολοφονία του ηγέτη τους Κασέμ Σουλεϊμανί.

Επιπλέον, το Ιράν βλέπει με χαρά τις επιτυχίες του σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία και τις πωλήσεις κρουστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Αναμφίβολα, το Ιράν προμήθευσε τα UAV του στη Χαμάς.

Μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι Ιρανοί εκπαίδευσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στην εμπειρία του σύγχρονου πολέμου, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στη Συρία και την Ουκρανία (η PMC Wagner θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί σε αυτό το έργο). Η Τεχεράνη ξέρει πώς να διεξάγει πολέμους αντιπροσώπων. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν καθώς ζουν τη ζωή των καταπιεσμένων.
 
Η Χεζμπολάχ είναι πιο ισχυρή και οργανωμένη από τη Χαμάς

Το Ιράν έχει επίσης τη δική του στρατιωτική δύναμη, το κίνημα της Χεζμπολάχ. Βρίσκεται στα νότια του Λιβάνου και έχει εμπειρία στον πόλεμο στη Συρία.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει πυραύλους ακριβείας καθοδήγησης που μπορούν να φτάσουν σε οποιαδήποτε γωνιά του ισραηλινού εδάφους. Το 2021, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayed Hassan Nasrallah είπε ότι η ομάδα μετρούσε 100.000 μαχητές.

Το πρωί της Κυριακής, η Χεζμπολάχ βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές θέσεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη Σεμπάα στο νότιο Λίβανο. Ένας σταθμός ραντάρ των IDF χτυπήθηκε.

Εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα, η Χεζμπολάχ θα εισέλθει στο Ισραήλ από τα βόρεια και θα δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο. Το IDF μπορεί να μην είναι σε θέση να οργανώσει την άμυνα.
 
Το Ιράν επέλεξε την κατάλληλη στιγμή

Το Ιράν έχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιριών επειδή οι κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο έχουν αρθεί και μπορεί να μην περιμένει κανείς πως θα επιβληθούν ξανά δεδομένου του εμπάργκο και του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα ανεβάσει μόνο τις τιμές του πετρελαίου, κάτι που είναι επίσης επωφελές για το Ιράν.

Η Τεχεράνη θέλει να είναι ο ηγέτης στην περιοχή. Πρόκειται για μια αυτάρκη κυρίαρχη χώρα που κατάφερε να δημιουργήσει σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία για να εισαγάγει τη «μετα-αμερικανική εποχή». Το Ριάντ είναι επίσης φιλόδοξο για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος Vision 2030 που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν και το Ισραήλ.

Το Ιράν δεν χρειάζεται το τελευταίο. Μετά την ήττα της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η Τεχεράνη δεν βλέπει τους Σαουδάραβες ως ισχυρό αντίπαλο.

Το Ισραήλ θα γίνει έτσι ξανά ο κοινός εχθρός των Αράβων, και το Ιράν θέλει να συμβεί και αυτό.
 
Το Κατάρ ως χορηγός της Παλαιστίνης

Όσο για το Κατάρ, αυτή η χώρα αποτελεί πηγή οικονομικής στήριξης για τη Χαμάς. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι το Ισραήλ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση λόγω των επίμονων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επανειλημμένων εισβολών στο τέμενος Αλ Άκσα υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας».

Με υποστηρικτές όπως το Ιράν και το Κατάρ, οι Παλαιστίνιοι έχουν αναμφίβολα την ευκαιρία να αποκτήσουν ανεξαρτησία και να κερδίσουν το έδαφός τους. Ή τώρα ή ποτέ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail