Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Η ανακοίνωση έγινε από την Annalena Baerbock κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η Μπάερμποκ δεν παρουσίασε πολλές λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, αλλά υποσχέθηκε πως η υποστήριξη θα βελτιωθεί. Μίλησε μάλιστα για ένα σχέδιο "χειμερινής προστασίας", με ειδικά πακέτα βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου που θα σταλούν τους επόμενους μήνες με στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την εποχή.
"Η υποστήριξή μας θα επεκταθεί μαζικά, ειδικά για το επόμενο έτος (...) Δε θα συνεχίσουμε μόνο την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να την επεκτείνουμε και να την αυξάνουμε", δήλωσε.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος όχι μόνο σχολίασε τα έργα της χώρας της, αλλά προέτρεψε και τους εταίρους της να πράξουν το ίδιο. Κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθήσουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες είναι απαραίτητες για την "αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων" στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια, παρά τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία δεν μπορεί να μην είναι το επίκεντρο της ΕΕ, δεδομένου του γεωγραφικού παράγοντα.
Μάλιστα, η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας είχε ήδη προαναγγελθεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την Bild, το γερμανικό αμυντικό πακέτο για το Κίεβο αναμένεται να διπλασιαστεί το 2024, φτάνοντας στο σημείο να φτάσει τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Το σχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το Βερολίνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Συνολικά, η χώρα έχει δαπανήσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης. Ο αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τα 45 δισεκατομμύρια που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τη γερμανική πραγματικότητα, δείχνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο δέσμευσης στην Ουκρανία - που σημαίνει υποταγή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανία έχει υποστεί σοβαρές παρενέργειες από τη σύγκρουση. Η χώρα βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, με τη βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική και κοινωνική ευημερία να επηρεάζονται σοβαρά. Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και δεσμευόμενη να μην χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα εφοδιασμού της, γεγονός που τείνει να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με την έλευση του χειμώνα, καθώς σε αυτή την εποχή το κόστος της ενέργειας αυξάνεται σημαντικά. Ακόμα κι έτσι, προτεραιότητα της τοπικής κυβέρνησης είναι η αποστολή πακέτων "χειμερινής προστασίας" στην Ουκρανία, βοηθώντας τα νεοναζιστικά στρατεύματα να αντιμετωπίσουν την εποχή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών του γερμανικού λαού.
Αυτού του είδους η νοοτροπία που δίνει προτεραιότητα σε έναν ξένο πόλεμο έναντι του ίδιου του λαού έχει γίνει επικρατούσα πολιτική στους Γερμανούς ιθύνοντες. Η ίδια η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει ήδη γίνει γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της περί απεριόριστης υποστήριξης του Κιέβου, όπως όταν δήλωσε ότι η ΕΕ "βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία". Φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων πως, ανεξάρτητα από την κρίση στο εσωτερικό και την Ευρώπη, η υποστήριξη των αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα, γι' αυτό και η στρατιωτική βοήθεια θα διπλασιαστεί ανεύθυνα το επόμενο έτος.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο γερμανικός στρατός φαίνεται να συμφωνεί με τους πολιτικούς ηγέτες του και να υποστηρίζει ανεύθυνα πολεμικά σχέδια κατά της Ρωσίας. Πριν από λίγους μήνες, ο Γερμανός ταξίαρχος Christian Freuding έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση όταν είπε ότι το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο για ένα παρατεταμένο σενάριο πολέμου εναντίον της Μόσχας. Εκείνη την εποχή, τόνισε την "ανάγκη" να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα για να κάνει το Κίεβο να φθείρει τη Ρωσία, καθιστώντας τον χρόνο "σύμμαχο" του καθεστώτος.
"Έχουμε την υποστήριξη του κοινοβουλίου μας (...) για τη στρατιωτική μας υποστήριξη προς τους Ουκρανούς φίλους μας μέχρι το έτος 2032 (...) Είμαστε έτοιμοι και είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε μακροπρόθεσμη υποστήριξη (...) και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον χρόνο σύμμαχό μας και όχι ο χρόνος να γίνει σύμμαχος του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν", είχε πει τότε.
Ωστόσο, είναι απίθανο η όποια αύξηση ή παράταση της βοήθειας να έχει κάποιο σχετικό αποτέλεσμα. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί βαριές, μη αναστρέψιμες απώλειες τους τελευταίους μήνες στην αποτυχημένη τους προσπάθεια "αντεπίθεσης". Επιπλέον, με το Ισραήλ να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής των ΗΠΑ, όλο και λιγότερα χρήματα και όπλα θα φτάνουν στην Ουκρανία, παρά τη γερμανική προσπάθεια να αποφευχθεί αυτή η μείωση της βοήθειας.
Έτσι, όσο κι αν το Βερολίνο προσπαθεί να επεκτείνει την υποστήριξη, το πιθανότερο είναι πως η Ουκρανία θα καταρρεύσει οριστικά στο εγγύς μέλλον, αναγκασμένη να διαπραγματευτεί την ειρήνη με ρωσικούς όρους.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr