Η Ολλανδία θα διαγράψει την Ουκρανία από τον κατάλογο των προτεραιοτήτων της ΕΕ

Photo: European Parliament
Στην Ευρώπη, τα κόμματα που αντιτίθενται στην στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία αρχίζουν να κερδίζουν τις εκλογές. Η νίκη του Κόμματος για την Ελευθερία στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ενδεικτική, επειδή η Ολλανδία είναι δωρητής της ΕΕ.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PF) του Geert Wilders κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις Κάτω Χώρες.

"Το Κόμμα για την Ελευθερία θα βάλει και πάλι τους Ολλανδούς στην πρώτη θέση. Θα διοικήσει αποτελεσματικά τη νέα κυβέρνηση", δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Geert Wilders, μιλώντας στους υποστηρικτές του μετά το πρώτο exit poll που έδειξε πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν το κόμμα του.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν στις 27 Νοεμβρίου. Ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Βίλντερς είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση αυτή σε έναν σύμμαχο του συνασπισμού κατά τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Το Κόμμα για την Ελευθερία τάσσεται κατά της εκτεταμένης μετανάστευσης (η προειδοποίηση του Elon Musk για εμφύλιο πόλεμο στην Ευρώπη έπαιξε ρόλο), δεν υποστηρίζει την ιδέα να υποδεχθεί νέα μέλη της ΕΕ και αρνείται την πράσινη ατζέντα, η οποία οδήγησε στην καταστροφή αγροκτημάτων στην Ολλανδία προκειμένου να επιτευχθεί "ουδετερότητα του άνθρακα".

Θα σχηματίσει ο Βίλντερς τον συνασπισμό;

Η ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 150 έδρες, οπότε για την πλειοψηφία απαιτούνται 76 εντολές. Ο Βίλντερς πιστεύει ότι κανένα κόμμα δε θα τολμήσει να αγνοήσει το κόμμα του κατά τον σχηματισμό του συνασπισμού.

Το κόμμα υπό την προεδρία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 24 έδρες, καθώς και το κόμμα του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου υπό τον Πέτερ Όμτσιτ με 20 εντολές ενδέχεται να στηρίξουν τον Γκέερτ Βίλντερς και να ενώσουν τις προσπάθειές τους με το Κόμμα του για την Ελευθερία.

Η Ουκρανία θα εξαφανιστεί από την ατζέντα των Κάτω Χωρών

Η Ολλανδία ήταν έτοιμη να στείλει δόσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της στην Ουκρανία το 2024 (συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-16). Το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό πρόκειται να συμβεί.

Σε γενικές γραμμές, η νίκη του Κόμματος για την Ελευθερία στην Ολλανδία ενίσχυσε τη θέση των δεξιών εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η Ολλανδία είναι κράτος-δότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βίλντερς θα γίνει ισχυρός σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Θα είναι πλέον ευκολότερο γι' αυτούς να μπλοκάρουν τις ευρωπαϊκές δόσεις για το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, ο Όρμπαν έγραψε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απαιτώντας να επανεξεταστούν οι πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά την Ουκρανία, αναφέρει το Politico. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ούγγρος ηγέτης απειλεί να μπλοκάρει τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία, καθώς και τη μελλοντική είσοδο της χώρας στην Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα της τρέχουσας πολιτικής της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας:

"Εξακολουθούμε να θεωρούμε τους στόχους αυτούς ρεαλιστικά εφικτούς; Είναι αυτή η στρατηγική βιώσιμη χωρίς ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Πώς αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τον πόλεμο", έγραψε ο Όρμπαν.

Η ηγεσία της ΕΕ δεν έχει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Οι ηγέτες της ΕΕ δε θέλουν να βάλουν τους λαούς της Ευρώπης πάνω από τη γεωπολιτική και θα το πληρώσουν αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail