[ΓΝΩΜΗ] Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Κenzο ΤRIΒΟUILLΑRD / ΑFΡ
Η πολύνεκρη επιχείρηση της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, και περισσότεροι από 200 όμηροι μεταφέρθηκαν στη Γάζα, συγκλόνισε τον κόσμο. Μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ και κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση και να σχηματίσει ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Νετανιάχου προέβλεψε πως ο πόλεμος στη Γάζα θα επεκταθεί στην περιοχή και ορκίστηκε να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. 

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εξετάζοντας την κατάσταση, μπορεί κανείς να πει ότι τόσο η Χαμάς όσο και ο Νετανιάχου έχουν κίνητρο να επεκτείνουν τη σύγκρουση στην περιοχή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην καταστροφή των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, βομβαρδίζοντας συριακά αεροδρόμια κοντά στα τουρκικά σύνορα και χτυπώντας "κατά λάθος" αιγυπτιακές θέσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ υποσχέθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ζήτησε βοήθεια από τη Χεζμπολάχ και τα αραβικά κράτη και δήλωσε σε συνέντευξή του στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya στις 19 Οκτωβρίου ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν εκατομμύρια ανθρώπους για να προστατεύσουν τη γη τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Νετανιάχου στη Γάζα, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 11.000 αμάχους νεκρούς και σχεδόν 30.000 τραυματίες, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότερες από 220.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς με τη μορφή "βοήθειας" και "συνεργασίας", αλλά δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν έχει επίσημα στοιχεία γι' αυτό. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ωστόσο, αρνήθηκε την εμπλοκή του Ιράν, αν και εξήρε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε έντονα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο Al-Ahli Baptist Hospital στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους, όπως ισχυρίστηκε η Χαμάς.  Τα δύο μεγάλα αφρικανικά έθνη, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος, διαδραματίζουν πολύ ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να σταματήσουν τις ανελέητες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντάλ-Φατάλ Ελ Σίσι φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η καταστροφή στη Γάζα. Στη μονοήμερη συνάντηση στο Κάιρο συμμετείχαν αρχηγοί αραβικών κρατών και κυβερνήσεων και εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η απουσία του Ισραήλ και η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο χωρίς υψηλόβαθμους αξιωματούχους αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της συνόδου κορυφής. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής πως η χώρα του είχε βιώσει την καταπίεση από ένα καθεστώς απαρτχάιντ πριν από λίγο καιρό και πως ο κόσμος δεν θέλει να δει ξανά τέτοιου είδους καταπίεση. Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Dr. Naledi Pandor, ο οποίος συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στις 24 Οκτωβρίου, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν μια λύση δύο κρατών στην οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα.  Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Η Pandor επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή δεν εμπόδισε τη σύγκρουση να οδηγήσει σε αυτό το επίπεδο βίας και ζημίας για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το Νοτιοαφρικανικό Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας (DIRCO) καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας πόλεμος με αντιπροσώπους ετοιμάζεται στη Μέση Ανατολή.

Αφού η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) κατέρρευσε το 1991 και η Ρωσική Ομοσπονδία έχασε την επιρροή της στην Κεντρική Ασία, δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τους δύο πολέμους του Κόλπου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ισχυρός ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αυξήσει την επιρροή του Κρεμλίνου στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία στην περιοχή και αυτό σημαίνει πως ένας άλλος πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μπορούσε να κατακλύσει τη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ για να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ενώ το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το USS Gerald Ford, στάλθηκε στο Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης μετά την επίθεση της Χαμάς. Το Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου η Ουάσινγκτον έχει χάσει την εξουσία της έναντι μεγάλων αραβικών κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη 15η σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, έγινε επίσημα δεκτή η αίτηση των τριών αυτών χωρών για ένταξη στις BRICS. Η Ουάσινγκτον δεν εξαρτάται πλέον από το πετρέλαιο των αραβικών κρατών του Κόλπου, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν το δικό τους πετρέλαιο. Τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική κυβέρνηση από τότε που η Ουάσινγκτον απέτυχε να προστατεύσει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι δύο σημαντικότερες δυνάμεις της οικονομικής ομάδας BRICS και η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Στις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην υπό την ηγεσία της Βραζιλίας έκκληση για ανθρωπιστική παύση και διαδρόμους στη Γάζα, ενώ η Κίνα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πριν από την ψηφοφορία, δύο τροπολογίες που πρότεινε η Ρωσία για "άμεση, μόνιμη και πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα" απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία είχαν ασκήσει βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που είχαν εισαγάγει οι ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου, το οποίο υπογράμμιζε την αναποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παροχή ενιαίας απάντησης για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας από τον Νετανιάχου έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις όποιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως η Παλαιστίνη είναι η πατρογονική τους πατρίδα. Από τότε που η Βρετανική Αυτοκρατορία πήρε τον έλεγχο της Παλαιστίνης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και συνέταξε τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ το 1917, η οποία ανακοίνωσε την υποστήριξη της Βρετανίας στην ίδρυση μιας "εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό" στην Παλαιστίνη, η σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί ποτέ. Τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος το 1947, αλλά οι Άραβες απέρριψαν το σχέδιο και οι Εβραίοι ανακήρυξαν το Ισραήλ το 1948. Υπήρξαν πολλές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά αυτές διακόπτονταν από ξεσπάσματα βίας. Σήμερα, περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη και 2,2 εκατομμύρια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, αλλά πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει ήδη εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εκδιώξει ολόκληρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς έχει τον έλεγχο από το 2006. Το Κατάρ και η Τουρκία φιλοξενούν ηγέτες της Χαμάς και το Ιράν τους εξοπλίζει. Ο ηγέτης της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, Ερντογάν, έχει ήδη δηλώσει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και πως είναι απελευθερωτές. Ούτε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου ούτε η ηγεσία της Χαμάς υπόσχονται μια ειρηνική ζωή για το λαό τους και επιθυμούν να γίνουν εργαλεία των πολέμων δι' αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail