Ο πόλεμος στη Γάζα βάζει φωτιά στην περιοχή

Freepen.gr - Ο υποστηριζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα ωθεί σιγά-σιγά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια επικίνδυνη σύγκρουση.

Καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αγωνίζονται με τις χερσαίες επιχειρήσεις τους εναντίον του κινήματος της Χαμάς στη Γάζα, συνεχίζουν να δέχονται πλήγματα από τη Χεζμπολάχ στο μέτωπο του Λιβάνου, γράφει το https://southfront.press/gaza-war-sets-region-ablaze/.

Στις 8 Νοεμβρίου, μαχητές της Χεζμπολάχ στόχευσαν συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατιωτών στη βάση Shomera και κοντά στους στρατώνες Dovev με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM), τραυματίζοντας δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Μια άλλη επίθεση είχε ως στόχο την στρατιωτική τοποθεσία Bayad Blida.

Την επόμενη ημέρα, στις 9 Νοεμβρίου, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν έναν αριθμό ATGM στην τοποθεσία Metula, προκαλώντας ζημιές σε δύο άρματα μάχης Merkava των IDF. Η ομάδα επιτέθηκε επίσης με ρουκέτες εναντίον μιας ισραηλινής μονάδας μηχανοκίνητου πεζικού κοντά στην πόλη Tarbikha.

Επιπλέον, οι IDF δήλωσαν ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους δέχθηκε πυρά ενώ επιχειρούσε πάνω από την κατεχόμενη λιβανέζικη περιοχή Shebaa Farms.

Οι IDF απάντησαν στις επιθέσεις με επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν κυρίως τον νότιο Λίβανο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η κλιμάκωση συνεχίστηκε και στο μέτωπο της Συρίας. Αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, μια σειρά ισραηλινών επιδρομών έπληξαν εγκαταστάσεις ραντάρ και άλλες θέσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Δαμασκού, καθώς και στη νότια επαρχία αλ Σουέιντα.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι IDF εξαπέλυσαν άλλο ένα κύμα επιδρομών κατά της Συρίας σε απάντηση σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε στόχο την νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, το Εϊλάτ, μια μέρα νωρίτερα. Οι IDF δεν διευκρίνισαν αν η επίθεση εξαπολύθηκε από τη Συρία. Τα ισραηλινά αντίποινα έπληξαν στόχους στα περίχωρα της κεντρικής συριακής πόλης Χομς.

Επίσης, στις 8 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον στόχου που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ σε απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων τους στη χώρα και στο γειτονικό Ιράκ. 

Τα πλήγματα απέτυχαν να αποτρέψουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων. Περισσότερες επιθέσεις αναφέρθηκαν μετά τα πλήγματα. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 46 επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί και 56 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν τραυματιστεί στη Συρία και το Ιράκ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. 

Μια άλλη κλιμάκωση αναφέρθηκε επίσης στο μέτωπο της Υεμένης. Στις 8 Νοεμβρίου, οι συμμαχικοί με το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) κατέρριψαν ένα αμερικανικό πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Η ομάδα δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος λειτουργούσε προς υποστήριξη του Ισραήλ.

Στις 9 Νοεμβρίου, η ομάδα εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της πόλης Eilat και άλλων περιοχών στο νότιο Ισραήλ. Οι IDF δήλωσαν πως ένας βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε με το σύστημα αεράμυνας Arrow.

Οι κλιμακώσεις στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη δείχνουν πώς ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσαν σύντομα να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση. Παρά τον κίνδυνο αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail