Photo: Fortunescrown.com |
"Οι εχθροπραξίες είναι μια τραγωδία και πρέπει να σκεφτούμε πώς να τις τερματίσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της G20.
"Οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία για ορισμένους ανθρώπους, ορισμένες οικογένειες, για μια χώρα στο σύνολό της. Φυσικά, πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία. Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επανέλαβε ότι ήταν το Κίεβο που αποχώρησε από το διάλογο και υπενθύμισε το διάταγμα που υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να απαγορεύσει τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Το έγγραφο, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε την άρνηση της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με πρόεδρο τον Πούτιν.
Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι αρκετοί συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G20 δήλωσαν πως ενοχλήθηκαν από την "επιθετικότητα" της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν ενοχλήθηκαν από τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, τα οποία οδήγησαν στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ή από την "εξόντωση" αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στην "ειρηνευτική φόρμουλα" που παρουσίασε πριν από ένα χρόνο (αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, παύση των εχθροπραξιών και επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991). Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να παγώσει η σύγκρουση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατονόμασε τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο:
- παύση των εχθροπραξιών και προμήθεια όπλων από τη Δύση,
- ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας,
- αναγνώριση των "νέων εδαφικών πραγματικοτήτων",
- αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας,
- διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει. Μιλώντας για το μέλλον των νέων περιοχών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι κάτοικοί της έκαναν την ξεκάθαρη επιλογή τους κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων και η Ρωσία δεν πρόκειται να το συζητήσει.