Οι δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο δεν αποδίδουν - Bloomberg

pixabay / GTraschuetz
Freepen.gr - Το όριο τιμών που επέβαλαν η G7 και η ΕΕ στις ρωσικές θαλάσσιες πωλήσεις πετρελαίου παραβλέπεται, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg, επικαλούμενο υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία του προϋπολογισμού της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα ακαθάριστα έσοδα από τις τρεις κύριες φορολογικές πηγές χρημάτων από το πετρέλαιο σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, φθάνοντας σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα. Το ποσό αυτό ξεπέρασε τις πωλήσεις για οποιονδήποτε μεμονωμένο μήνα του 2021.

Η ΕΕ και οι χώρες της G7 επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό θαλάσσιο αργό τον περασμένο Δεκέμβριο. Απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση και άλλες υπηρεσίες σε φορτία ρωσικού αργού, εκτός εάν το φορτίο αγοραστεί στην καθορισμένη τιμή ή κάτω από αυτήν. Παρόμοιοι περιορισμοί θεσπίστηκαν τον Φεβρουάριο για τις εξαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών. Τα μέτρα υποτίθεται ότι θα μείωναν σημαντικά τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας.

Επικαλούμενο μια μελέτη εμπορικών και ναυτιλιακών δεδομένων από το Ινστιτούτο KSE, το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως πάνω από το 99% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου που πωλήθηκε τον Οκτώβριο είχε πωληθεί στα 79,40 δολάρια ανά βαρέλι, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί από τη Δύση.

Σε μια άλλη προσπάθεια να μειωθούν τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει να αυξήσει το κόστος που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα για τη λειτουργία ενός υποτιθέμενου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων που φέρεται να έχουν ασαφές ιδιοκτησιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail