Οι διευρυμένοι BRICS είναι απίθανο να αμφισβητήσουν σύντομα το πετροδολάριο

Η απο-δολαριοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές, αφού η ομάδα BRICS των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών προσκάλεσε νωρίτερα φέτος αρκετές άλλες χώρες να ενταχθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. 

Tsvetana Paraskova - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ιράν σε μια διευρυμένη ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα έφερνε κοντά μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και τους μεγαλύτερους και τρίτους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα και την Ινδία, αντίστοιχα.    

Ενώ μια συμμαχία BRICS+ που προτείνει επίσης να συμπεριλάβει την Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία θα είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ένα νόμισμα BRICS είναι απίθανο να εκτοπίσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο εμπόριο πετρελαίου. Μια εναλλακτική λύση στο δολάριο με τη μορφή κάποιου νέου νομίσματος των BRICS θα χρειαζόταν στενό συντονισμό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των διαφόρων οικονομιών σε κυρίως "μη ελεύθερες" χώρες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Freedom House.

Το κινεζικό γουάν μπορεί να λάβει ώθηση στο εμπόριο των BRICS+, αλλά είναι απίθανο ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, θα ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει το δολάριο σύντομα. Το νόμισμα του Βασιλείου, το ριάλ, είναι συνδεδεμένο με το δολάριο από τη δεκαετία του 1980 και οι Σαουδάραβες χρειάζονται δολάρια για να το στηρίξουν. Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη από τους Σαουδάραβες ηγέτες πως είναι πρόθυμοι να κάνουν μια τόσο μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Τα σχέδια των BRICS

"Οι BRICS θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά ίσως περισσότερο λόγω του αυξανόμενου μεριδίου τους στο ΑΕΠ και των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων παρά μέσω της υλοποίησης των μεγάλων σχεδίων των πολιτικών", γράφουν οι Ziad Daoud και Scott Johnson του Bloomberg News.

Η διεύρυνση θα κάνει τους BRICS να αποτελούνται από 11 χώρες, από πέντε που είναι σήμερα, και το μπλοκ θα αντιπροσωπεύει το 37,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2024, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 37,7% το 2025 και στο 38,5% το 2028. Ο πληθυσμός των BRICS θα αυξηθεί επίσης από τα 3,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα κατά τουλάχιστον 400 εκατομμύρια, σημαντικά υψηλότερος από τον συνολικό πληθυσμό των G-7 που είναι 800 εκατομμύρια.

Οι BRICS+ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντίβαρο των G7 και G20 στην παγκόσμια πολιτική σκηνή σε έναν πολωμένο κόσμο.  

Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου αποτελεί μέρος των μεγάλων σχεδίων των διευρυμένων BRICS, αλλά οι αναλυτές δεν αναμένουν να συμβεί αυτό σύντομα.  

Οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αποδίδουν, δήλωσε ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανεξάρτητου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο, Vitol Group, στο συνέδριο πετρελαίου Ασίας-Ειρηνικού (APPEC) τον Σεπτέμβριο.

"Η άλλη πλευρά των κυρώσεων είναι ότι δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών BRICS", δήλωσε ο Hardy, όπως αναφέρει το Reuters. 

Εμπόδια στην Παγκόσμια Τάξη των BRICS 

Ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων FGE, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι όποιο νόμισμα και αν βρουν οι BRICS δεν θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ, επειδή τα νομίσματα των κορυφαίων εξαγωγέων πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.   

Μια απο-δολαριοποίηση στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου πετρελαίου, θα έπληττε άμεσα αυτές τις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες.

"Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο", δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Fesharaki της FGE.

Υπάρχει και άλλο ένα εμπόδιο για ένα κοινό νόμισμα των BRICS+. Οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές όλων αυτών των ως επί το πλείστον αυταρχικών χωρών, οι οποίες καθιστούν πολύ δύσκολη την ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα με το κινεζικό γουάν, το οποίο ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο προωθεί όλο και περισσότερο στο εμπόριο για να αμφισβητήσει το δολάριο. Η Κίνα συναλλάσσεται σε γουάν με τη Ρωσία, επίσης λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όμως η Ινδία είναι απρόθυμη να δεχτεί τα αιτήματα των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών να πληρώσει για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας σε γουάν. Η Μόσχα έχει πολλές ινδικές ρουπίες, αλλά δεν μπορεί να τις ξοδέψει όλες, ενώ χρειάζεται γουάν.

Ορισμένα φορτία αργού από τη Ρωσία προς την Ινδία καθυστέρησαν πρόσφατα επειδή τα μέρη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο νόμισμα πληρωμής, δήλωσαν πηγές σε διυλιστήρια στο Bloomberg.

Μια απο-δολαριοποίηση δε θα συμβεί σύντομα, δήλωσε τον Αύγουστο στο CNBC ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri.

"Δεν ξέρω τι είδους αλλαγή χρειάζεται [το δολάριο για να] επηρεαστεί, αλλά δεν το βλέπω ... Δεν είναι τόσο εύκολο", πρόσθεσε ο Puri, σημειώνοντας πως οι διεθνείς πληρωμές, οι ρυθμίσεις και τα συστήματα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία φαίνεται απρόθυμη είτε να στραφεί μαζικά σε πληρωμές πετρελαίου χωρίς δολάρια είτε να καταργήσει τη σύνδεση του δολαρίου με το ριάλ, έγραψαν τον Αύγουστο οι στρατηγικοί αναλυτές της ING.

"Μέχρι οι διεθνείς εκδότες και επενδυτές να είναι ευτυχείς να εκδώσουν και να διακρατήσουν διεθνές χρέος σε νομίσματα εκτός δολαρίου - και η απορρόφηση των ομολόγων CNY Panda είναι πράγματι πολύ αργή - υποψιαζόμαστε ότι θα πρόκειται για μια δεκαετή πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο ίσως το δολάριο, το ευρώ και το ρενμίνμπι να γίνουν τα κυρίαρχα νομίσματα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία αντίστοιχα", ανέφερε η ING.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail