Τέλος παιχνιδιού για την Deutschland; 12.000 γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να τερματίσουν τη λειτουργία τους

Στις αρχές του 2023, η Γερμανία δήλωσε την είσοδό της σε ύφεση, σηματοδοτώντας μια ζοφερή περίοδο για τις οικονομίες της Ευρώπης. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια βαθύτερη κρίση, υποδηλώνοντας σημαντική ύφεση στη γερμανική οικονομία. Υπάρχει μια νέα έρευνα που κάνει το γύρο του Βερολίνου τώρα, η οποία υποδεικνύει έναν μη αναστρέψιμο ριζικό μετασχηματισμό, ζωγραφίζοντας ένα ζοφερό μέλλον.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, καθώς παλεύει με την σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής παρακμής, ρίχνοντας σκιά στο οικονομικό της τοπίο. Η πιο πρόσφατη έρευνα παρουσιάζει μια οδυνηρή εικόνα του οικονομικού μέλλοντος της Γερμανίας, προκαλώντας σοκ στο έθνος. Οι επιχειρηματίες, πιασμένοι από ολοένα και μεγαλύτερη απαισιοδοξία, προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) αποκαλύπτει μια ζοφερή πραγματικότητα: οι επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις και σταματούν τις προσλήψεις, υπογραμμίζοντας την απουσία βιώσιμης ανάκαμψης. Μεταξύ 24.000 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι εντυπωσιακές 12.000 θεωρούν τις οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας ως σημαντικό κίνδυνο. 

Οι γνώστες του κλάδου σκέφτονται όλο και περισσότερο να εγκαταλείψουν το γερμανικό έδαφος λόγω αυξανόμενων ανησυχιών. Τα λόγια του Διευθύνοντος Συμβούλου του DIHK Martin Wansleben απηχούν μια ζοφερή αλήθεια: «Δε βλέπουμε σημάδια αυτοσυντηρούμενης ανάκαμψης… οι εταιρείες αναθεωρούν με συνέπεια τα επενδυτικά τους σχέδια και προσλαμβάνουν τις προθέσεις τους προς τα κάτω — και τα δύο σε αρνητικό έδαφος».

Αυτό το ανησυχητικό συναίσθημα ρίχνει ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από το οικονομικό τοπίο της Γερμανίας, προμηνύοντας τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Οι ζοφερές προοπτικές συνεχίζουν να εντείνονται για την οικονομία της Γερμανίας. 

Καμία βελτίωση: Σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Γερμανία είναι καταδικασμένη

Ένα πενιχρό 13% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει βελτίωση το επόμενο έτος, ενώ ένα σημαντικό 35% προετοιμάζεται για περαιτέρω επιδείνωση, προβλέποντας συνεχή πτώση της γερμανικής οικονομίας. Η έρευνα του DIHK υπογραμμίζει τις τρομερές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν: η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών αποτελεί σημαντική απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση αποτελούν μεγάλα εμπόδια για τις εταιρείες. Η Γερμανία αντιμετωπίζει πράγματι ταραχώδεις περιόδους καθώς η οικονομία της παραμένει στάσιμη για περισσότερο από ένα χρόνο, αμαυρωμένη από την ύφεση που αποδίδεται στην ενεργειακή κρίση, τη μειωμένη κινεζική ζήτηση και την κλιμάκωση των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, προβλέποντας συρρίκνωση 0,5% το 2023, ακολουθούμενη από μηδενική ανάπτυξη το 2024. Αυτή η απαισιόδοξη προοπτική ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη έκθεση της S&P Global, υποδεικνύοντας μια εντονότερη συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα αυτόν τον μήνα.

Πού πήγαν όλα Λάθος: Ουκρανία

Τώρα εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα. Πού πήγαν όλα στραβά; Λοιπόν, η Γερμανία είναι γνωστή για τα πάρα πολλά λάθη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα, με τον κλάδο έντασης ενέργειας να σημειώνει πτώση 18% στην παραγωγή έως τον Ιούλιο του 2023.

Αντίθετα, η Κίνα, κάποτε εταίρος, έχει μεταμορφωθεί σε σκληρό ανταγωνιστή της Γερμανίας. Είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη Γερμανία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο. Ο αγώνας για πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων με λογικούς μισθούς επιδεινώνει την κρίση. Επιπλέον, οι αποεπενδύσεις διαφαίνονται, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι υποδομές και η παραγωγικότητα.

Αυτή η πτώση κυματίζει σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρασύροντας τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρης της ηπείρου. Οι εταιρείες αποεπενδύονται από τη Γερμανία, φοβούμενοι τα χειρότερα. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκοτάδι, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας - μια ευκαιρία για τη Γερμανία να επανεφεύρει τον εαυτό της. Η εφαρμογή έξυπνων δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει την οικονομική δύναμη. Ωστόσο, ο χρόνος είναι ουσιαστικός.

Χωρίς γρήγορες ενέργειες, η Γερμανία κινδυνεύει να διαλυθεί, καταρρίπτοντας την Ευρωζώνη μαζί της.

Το μοναδικό λάθος της Γερμανίας, η Ουκρανία, έχει προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα, μόνο και μόνο αποφασιστική δράση μπορεί να ανασύρει τη Γερμανία από το χείλος της καταστροφής. Μπορεί όμως ο Γερμανός Καγκελάριος να τα καταφέρει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail