Diplomacy Watch: Η πίεση της Δύσης στην Ουκρανία αυξάνεται

Μετά από μήνες αδιεξόδου, οι αξιωματούχοι φέρεται να σκιαγραφούν τώρα την πορεία προς τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Δυτικοί αξιωματούχοι αρχίζουν να διαλαλούν την ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, σύμφωνα με νέα σημαντική αναφορά του NBC News.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρεται να χρησιμοποίησαν έναν πρόσφατο γύρο συνομιλιών στη Μάλτα για να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει ποιες παραχωρήσεις μπορεί να είναι διατεθειμένη να κάνει - μια σημαντική αλλαγή από τα δημόσια μηνύματα γύρω από τη σύνοδο κορυφής, η οποία πλαισιώθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ευκαιρία να χτίσει υποστήριξη για το  μαξιμαλιστικό σχέδιο ειρήνης της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι αναφέρονται τώρα κατ' ιδίαν στην επιτόπια κατάσταση ως αδιέξοδο και ορισμένοι «ανέφεραν ιδιωτικά ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα έχει περιθώριο μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν ξεκινήσουν πιο επείγουσες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει η έκθεση.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε την αναφορά του NBC την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της διοίκησης ότι «τίποτα δεν πρέπει να συμβεί για την Ουκρανία χωρίς Ουκρανία» και λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δε γνωρίζουν οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με διαπραγματεύσεις εκτός της δομής της ειρηνευτικής φόρμουλας που έχετε έχει ήδη δει να λαμβάνουν χώρα με μια σειρά από δεσμεύσεις».

Η είδηση ​​έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό προς το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου εβδομάδες έντονων μαχών έχουν οδηγήσει τη Γάζα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Οι διαφορετικές αντιδράσεις της Δύσης στις δύο συγκρούσεις έχουν περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για την ενίσχυση της υποστήριξης του Παγκόσμιου Νότου προς την Ουκρανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί τώρα να συνδέσει βοήθεια 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ με επιπλέον χρηματοδότηση 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, μια κίνηση που οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει. Οι πιθανότητες να υπάρξει κενό στην αμερικανική χρηματοδότηση για το Κίεβο συνέχισαν να αυξάνονται καθώς διαφαίνεται ενδεχόμενο κλείσιμο της κυβέρνησης αργότερα αυτόν το μήνα.

Και στην Ευρώπη, πολλοί ηγέτες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την πλήρη υποστήριξη προς την Ουκρανία, δεδομένης της καθυστέρησης των προσπαθειών στο πεδίο της μάχης και των οικονομικών επιπτώσεων στην ήπειρο. Ακόμη και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, η οποία έχει διατυπώσει μια σαφώς υπέρ της Ουκρανίας στάση από την ανάληψη των καθηκόντων στις αρχές του έτους, είπε στους Ρώσους φαρσέρ που υποδύθηκαν τους αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης ότι «υπάρχει μεγάλη κούραση» στην Ευρώπη λόγω του πολέμου.

«Είμαστε κοντά στη στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν πως χρειαζόμαστε μια διέξοδο», πρόσθεσε η Μελόνι.

Τίποτα από αυτά δεν εγγυάται ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την ευκαιρία να περιμένει την Ουκρανία και τη Δύση μέσα από έναν πόλεμο φθοράς, μια σοβαρή πιθανότητα δεδομένης της έκτασης των ουκρανικών απωλειών (η μέση ηλικία ενός Ουκρανού στρατιώτη είναι τώρα 43 ετών) και της σχετικά χαμηλής όρεξης για μελλοντική χρηματοδότηση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία φαίνεται να έχει ήδη κλίνει σε αυτήν την προσέγγιση με την ανανεωμένη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει μπλακ άουτ σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του συχνά βάναυσου χειμώνα της.

Εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταλήξει να επιδιώκει το πλεονέκτημά του, οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας μπορεί να αγνοούν τη συμβουλή πιο δύσπιστων φωνών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των κοινών αρχηγών Mark Milley, ο οποίος είπε στα τέλη του περασμένου έτους ότι ο χειμώνας θα μπορούσε να προσφέρει «ένα παράθυρο ευκαιρία για διαπραγμάτευση».

«Πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία αναγνώριση πως μια στρατιωτική νίκη, με την αληθινή έννοια της λέξης, ίσως δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, και ως εκ τούτου πρέπει να στραφείτε σε άλλα μέσα», είπε ο Milley.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Branko Marcetic στο Compact, οι συνέπειες της αγνόησης των συμβουλών του Milley μπορεί να είναι σοβαρές.

«όπως είχαν προειδοποιήσει οι φωνές υπέρ της ειρήνης, η Ουκρανία κοιτάζει τώρα το χειρότερο και των δύο κόσμων: αποδέχεται μια πολύ κατώτερη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ έχει αντιμετωπίσει το τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης», έγραψε ο Marcetic. «Το πιο διεστραμμένο, [το Κίεβο] έχει τεθεί σε αυτή τη θέση από εκείνους που εμφανίστηκαν ως οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, τα γεράκια που θεωρούσαν τον πόλεμο ως έναν τρόπο ταπείνωσης της Ρωσίας με φτηνό κόστος».

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

— Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε την Τετάρτη να ξεκινήσει η Ουκρανία επίσημες συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ το συντομότερο το επόμενο έτος, εάν ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένταξη, σηματοδοτώντας ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε την κίνηση «ιστορικό βήμα», αν και δεν ανοίγει εντελώς το δρόμο για το Κίεβο, το οποίο θα πρέπει ακόμα να πείσει την Ουγγαρία και τώρα πιθανώς τη Σλοβακία ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει άδεια να ενταχθεί στην ΕΕ .

— Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) επιβεβαίωσαν την «σταθερή δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τον αγώνα της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» μετά από μια σειρά συναντήσεων στην Ιαπωνία την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με το Al Jazeera. Η ομάδα, η οποία ήθελε να καταρρίψει το επιχείρημα ότι τα γεγονότα στη Γάζα τράβηξαν την προσοχή τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε επίσης μια εικονική συζήτηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Τα μέλη της G7 περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

— Η Ρωσία αποχώρησε επισήμως την Τρίτη από μια μεταψυχροπολεμική συνθήκη που περιορίζει την ανάπτυξη συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, επισύροντας την καταδίκη του ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον θα αναστείλει τη συμμετοχή του στη συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters. Η Μόσχα, η οποία είπε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, είχε ήδη σταματήσει την ενεργό συμμετοχή στη συνθήκη το 2015.

— Η Αίγυπτος ενδέχεται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία αφού σύμφωνα με πληροφορίες ακύρωσε την απόφαση να πουλήσει πυραύλους στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το έτος, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Μετά τη διακοπή της συμφωνίας για τους πυραύλους, λέει η έκθεση, Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Αίγυπτο να επιστρέψει 150 κινητήρες ελικοπτέρων που είχε πουλήσει προηγουμένως στο Κάιρο με αντάλλαγμα τη διαγραφή ορισμένων αιγυπτιακών χρεών και την εγγύηση της συνεχούς προμήθειας ρωσικού σίτου στη χώρα. Η δημοσίευση, η οποία αναφέρει τρία άτομα «με γνώση του συμβάντος», λέει ότι η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει με τους όρους και οι αποστολές κινητήρων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

— Την Πέμπτη, η Ρωσία χτύπησε ένα πολιτικό πλοίο σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Οδησσό της Ουκρανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ενός νέου ναυτιλιακού διαδρόμου που δημιούργησε το Κίεβο μετά την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένα μέλος του πληρώματος και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα. Η Ουκρανία υποβάθμισε το περιστατικό και είπε ότι η ναυτιλιακή κίνηση συνεχίζεται «παρά τις συστηματικές επιθέσεις της Ρωσίας στις λιμενικές υποδομές».

Ειδήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ:

 Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ υπερασπίστηκε την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθυστερήσει τις εκλογές, υποστηρίζοντας πως η κατοχή μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και οι συνεχείς βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων θα καθιστούσαν αδύνατη τη δίκαιη ψηφοφορία. «Έχουμε επίσης καταστήσει σαφές με τους Ουκρανούς εταίρους μας τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε όχι μόνο την Ουκρανία στον αγώνα της, αλλά τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε μια προσεκτική και συνταγματική προσέγγιση για τη διατήρηση της δημοκρατίας ισχυρή σε καιρό πολέμου», είπε ο Πατέλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail