Θα αλλάξουν τα F-16 την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας;

pixabay / Military_Material
Με τη συντριβή της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων για τα F-16 από τις ΗΠΑ να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η ειδησεογραφική πύλη Mandiner εξετάζει πώς τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο.

Ο Bálint Somkuti, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του γεωπολιτικού εργαστηρίου MCC, δήλωσε στο Mandiner ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους κομπασμούς του Κιέβου σχετικά με τα στρατιωτικά του κέρδη στον πόλεμο, τώρα φαίνεται πως η εκπαίδευση των πιλότων του μπορεί να προχωρά ταχύτερα από ό,τι παραδέχεται η στρατιωτική ηγεσία.

"Το Κίεβο μπορεί να είναι πιο μπροστά στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των F-16 από ό,τι επικοινωνεί σιωπηρά", δήλωσε ο Somkuti. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει πως τα ουκρανικά F-16 θα μπορούσαν να βρίσκονται στους ουρανούς ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο μέγιστος αριθμός αυτών θα μπορούσε να είναι 150, αλλά το πιθανότερο είναι 100, αν και οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει 200. Αντίθετα, οι Ρώσοι διαθέτουν 600-700 αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ή ακόμη πιο σύγχρονα στην άλλη πλευρά του μετώπου, οπότε ακόμη και αν οι Ουκρανοί υπολογίζουν σε 150 άριστα εξοπλισμένα αεροσκάφη με καλά εκπαιδευμένους πιλότους, αυτό θα είναι αρκετό το πολύ για να επιτύχουν τοπική αεροπορική υπεροχή, και ακόμη και τότε μόνο προσωρινά.

Ωστόσο, ο Somkuti επισημαίνει ότι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο: Το ερώτημα είναι τι είδους εκπαίδευση θα λάβουν οι (μελλοντικοί) Ουκρανοί πιλότοι. Οι έξι μήνες που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι σίγουρα αρκετοί για την εκπαίδευση πιλότων από το μηδέν, αλλά μπορεί να είναι αρκετοί για την επανεκπαίδευση, και οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν αρκετό κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για αυτό, λέει ο εμπειρογνώμονας. Ωστόσο, το ερώτημα είναι επίσης αν θα εκπαιδευτούν ως πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, για παράδειγμα, ή θα προετοιμαστούν αποκλειστικά για την υποστήριξη χερσαίων στρατευμάτων. Και έχουν αρχίσει ταυτόχρονα να εκπαιδεύουν και προσωπικό υποστήριξης εδάφους;


'Όπλα πολυτελείας'

Το να έχει κανείς τα μηχανήματα και το προσωπικό είναι ένα πράγμα -αν και είναι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από μόνα τους- αλλά είναι πολύ υψηλής συντήρησης περιουσιακά στοιχεία και υπάρχουν επίσης σοβαρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.

"Τα F-16, για παράδειγμα, χρειάζονται μεγάλους, ευθείς και υψηλής ποιότητας διαδρόμους", λέει ο Somkuti, αλλά αυτοί είναι σχετικά εύκολο να καταστραφούν από τους Ρώσους.

Φυσικά, οι πολωνικές βάσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από ουκρανικά μαχητικά, για παράδειγμα, αλλά αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η Μόσχα. Επιπλέον, το βεληνεκές θα μειωνόταν σημαντικά αν τα αεροπλάνα αυτά έπρεπε να πετάξουν 400-500 χιλιόμετρα από τη βάση αντί για 50-100, και θα έπρεπε να μεταφέρουν περισσότερα καύσιμα και άρα λιγότερο οπλισμό, λέει ο ειδικός, αναφέροντας την ουσία:

"Το μαχητικό τέταρτης γενιάς είναι ουσιαστικά ένα όπλο πολυτελείας που οι Ουκρανοί μπορούν να το αγοράσουν μόνο σε πολύ υψηλή τιμή", πρόσθεσε. 

* απόδοση από rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail