Περισσότερα προβλήματα με τις τράπεζες: JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo - έχουν υποβαθμιστεί οι όλες αξιολογήσεις τους

Υπάρχει λόγος που παρακολουθώ τόσο προσεκτικά τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι η καρδιά του οικονομικού μας συστήματος που χτυπά, και έτσι, αν βρεθούν σε μεγάλα προβλήματα, όλοι θα νιώσουμε τον πόνο. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2008, και αυτό ακριβώς συμβαίνει ξανά αυτήν την στιγμή. Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν ατελείωτες τραπεζικές «αστοχίες», οι τράπεζες έκλεισαν εκατοντάδες υποκαταστήματα και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους, και οι δανειστές δυσκολεύονται πολύ με τα χρήματά τους επειδή κάθονται πάνω σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Και ακριβώς στην ώρα για την Ημέρα των Ευχαριστιών, τρεις από τις «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζές μας είδαν τις αξιολογήσεις τους να υποβαθμίζονται από τη Moody's Investors Service:

Η Moody's Investors Service μείωσε την προοπτική της αξιολόγησης σε αρνητική από σταθερή στις Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. και Wells Fargo & Co., αλλά οι μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη μετά τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα πραγματικά δεν έχουν μιλήσει πολύ για αυτό.

Γιατί αυτό;

Για μένα, αυτό είναι μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση.

Όταν έρθει η ώθηση, οι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν» τράπεζες θα προσβλέπουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να τις διασώσει, αλλά η οικονομική θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο αδύναμη:

Ο αναλυτής Peter E. Nerby της Moody's είπε πως η επιδείνωση των προοπτικών για το τραπεζικό χρέος οφείλεται στην «δυνητικά ασθενέστερη ικανότητα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Aaa αρνητική) να υποστηρίζει τις συστημικά σημαντικές τράπεζες των ΗΠΑ».

Ειδικότερα, η υποβάθμιση της JPMorgan οφείλεται εν μέρει στο ότι η τράπεζα διαχειρίζεται μια «σύνθετη» δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές που μπορεί να εγκυμονεί «σημαντικούς» κινδύνους για τους πιστωτές της.

Προς το παρόν, οι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται να πιστεύουν ακόμα στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Και αυτά είναι καλά νέα.

Αλλά τα σημάδια προβλημάτων συνεχίζουν να ξεσπούν παντού γύρω μας.

Στην πραγματικότητα, η Wells Fargo έκλεισε οριστικά 13 υποκαταστήματα σε μια εβδομάδα:

Έξι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για κλείσιμο σχεδόν 40 υποκαταστημάτων την περασμένη εβδομάδα αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη Wells Fargo να έχει μόνο 13 υποκαταστήματα.

Η Wells Fargo κατέχει ηγετική θέση στο κλείσιμο υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, έχοντας κλείσει 160 το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αρχίζουν να τα πηγαίνουν πολύ σωστά με τα χρήματά τους.

Και σύμφωνα με μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε από την Federal Reserve, το ποσοστό απόρριψης πιστώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο:

Τα αναφερθέντα ποσοστά απόρριψης μεταξύ των αιτούντων αυξήθηκαν κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε 20,1% το 2023 από 18,0% το 2022, πολύ πάνω από το επίπεδο του 2019 που ήταν 17,6%.

Αναμένω πλήρως αυτός ο αριθμός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024.

Μια βασανιστική πιστωτική κρίση έχει ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε σε ένα πολύ σκληρό οικονομικό περιβάλλον.

Απλώς δείτε τι συμβαίνει ήδη με τις πωλήσεις κατοικιών.

Σήμερα, μάθαμε πως οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010:

Οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 4,1% τον περασμένο μήνα σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο 3,79 εκατομμυρίων μονάδων, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010, όταν οι πωλήσεις μειώθηκαν μετά τη λήξη της κρατικής πίστωσης φόρου για αγοραστές κατοικιών.

Αυτό είναι φρικτό!

Και η Zero Hedge επισήμανε πως σε ετήσια βάση οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώνονται τώρα συνολικά κατά 14,6 τοις εκατό:

Με την προσιτή τιμή της στέγασης στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (και το συναίσθημα των κατασκευαστών κατοικιών μειώνεται καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται), δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι αναλυτές περίμεναν ότι οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο θα πέφτουν κατά 1,5% στο MoM.

Οι πωλήσεις στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 4,1% σε MoM (πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο και μειώθηκαν για 20η φορά τους τελευταίους 23 μήνες) με την πτώση 2,0% MoM του Σεπτεμβρίου να αναθεωρείται ακόμη χαμηλότερα στο -2,2% MoM. Αυτή η μείωση οδήγησε τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειωμένες κατά 14,6% σε ετήσια βάση …

Μοιάζει πολύ με το 2008.

Και ακριβώς όπως η Μεγάλη Ύφεση, οι καταναλωτές αρχίζουν να μειώνουν τις δαπάνες τους σε ευρεία βάση:

Οι αγοραστές θα ξεπουλήσουν λιγότερο αυτές τις γιορτές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λένε οι μεγάλοι λιανοπωλητές.

Οι Best Buy, Lowe's και Kohl's ανέφεραν ότι όλες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο την Τρίτη και προβλέπουν πτώση των εορταστικών πωλήσεων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Η ζήτηση των καταναλωτών ήταν ακόμη πιο άνιση και είναι δύσκολο να προβλεφθεί», δήλωσε ο CEO της Best Buy, Corie Barry, σε μια δήλωση, σημειώνοντας ότι η εταιρεία «προετοιμάστηκε για έναν πελάτη που είναι πολύ επικεντρωμένος στις συναλλαγές».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγραψα ένα ολόκληρο άρθρο σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές αυτήν την στιγμή.

Το κόστος ζωής αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι μισθοί, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί καταναλωτές απλώς δεν έχουν πολλά διακριτικά εισοδήματα να ξοδέψουν.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να επιμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ τα πάει μια χαρά, αλλά έρευνες μετά από έρευνα έχουν δείξει πως οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με το πώς πάνε τα πράγματα οικονομικά.

Το χαμηλότερο 80 τοις εκατό των εισοδηματιών έχει γίνει φτωχότερο τα τελευταία χρόνια και τώρα τα οικονομικά μας προβλήματα επιταχύνονται.

Όμως, όσο άσχημα είναι τώρα τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι θα γίνουν ακόμα χειρότερα το 2024 και μετά.

Το ταρακούνημα των τραπεζών μας θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και αυτό θα ασκήσει απίστευτη πίεση σε ολόκληρο το σύστημα.

Δυστυχώς, το σύστημά μας απλά δεν είναι σε θέση να χειριστεί πολύ άγχος σε αυτό το σημείο…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail